Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Wintervacht, wat magisch en de onderkleur van het vacht 
zondag, 17 maart, 2019, 8:32 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag kwam mijn broer Peter binnen lopen met twee prachtige schatten van Russische dwerghamsters. Ze worden niet voor niets Winter White genoemd of wel om hun mogelijkheid om in wintervacht te gaan. En niet de kou zorgt hiervoor, te weinig licht. Als een dierenwinkel zondag alle lampen uit houdt en de Russische dwerghamsters staan helemaal in het donker, kan dit genoeg zijn. Maar ook een huisje in de kooi en dat ze hier constant in leven kan ervoor zorgen dat ze wintervacht krijgen. En als ze heel erg in wintervacht gaan, dan worden hun haren prachtig donzig en ietsie langer.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Boven zijn vier foto's van een wildkleur die in wintervacht is gegaan. T.o.v. blauw-wildkleur kan je verschil zien. Een blauw-wildkleur in wintervacht is meer grijzig. Hieronder foto's van een blauw-wildkleur in wintervacht.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Wat ik bijzonder vind en toevallig afgelopen zaterdag bij de kapper nog over gesproken heb, is hun ondervacht kleur wanneer ze in wintervacht zit. Je zou denken dat dit ook wit is. Maar niet dus!! Als een wildkleur in wintervacht zit is de onderkleur donker van kleur. En ik weet niet goed hoe dat kan. Verandert dood materiaal kleur als ze in wintervacht gaan? Nee, dat lijkt mij niet. Ze verharen langzaam. En de haren worden vervangen. Maar hoe is het mogelijk dat al hun haren qua ondervacht zo donker van kleur zijn? Foto hiervan hieronder!

Foto behorend bij blog

Ik moet een keer op zoek naar inkt dat meer dan zes weken lang op de haren kan blijven zitten en niet ongezond is. Dan kan ik eens testen of de haren vervangen worden of dat de inkt blijft zitten terwijl ze in wintervacht gaan.
Gerstekorrel en relatie met veel zonnebloempitten 
zondag, 10 maart, 2019, 8:20 pm - Russische
door Martin Braak
Ik heb vaker geschreven over gerstekorrel. En jaren geleden dacht ik dat er een link was tussen zomerweer, veel vliegen en ontwikkeling van gerstekorrels. Gerstekorrels zag ik zowel bij mijn wildvang lijn en afstammelingen daarvan, Engelse lijn (mijn referentie lijn die ik al 10 jaar heb en fok) en mijn eigen lijn. Ik kan dus met zekerheid zeggen dat het niet iets is wat veroorzaakt wordt in een bepaalde lijn. Ze hebben het allemaal, echter sinds 2 jaar een stuk minder! Waarom?, ik schreef al eerder dat ik 2 jaar geleden van voer wisselde.

Een chat met Sylvia bracht een puzzelstukje erbij: zonnebloempitten kunnen gerstekorrels veroorzaken. Sylvia schreef me dat de verhouding Omega 6 - Omega 3 belangrijk is. Als de verhouding verstoord, dan kunnen er met name ontstekingen rondom de ogen ontstaan. Afhankelijk van de soort zonnebloempit kan de ratio 300 tot 400 Omega 6 t.o.v. Omega 3 zijn. Veel zonnebloempitten zorgt voor een verstoring van het evenwicht. Ook pompoenpitten is dit het geval alleen is de ratio beter.

In Kona Corn knaagdierenvoer zit ontzettend veel zonnebloempitten. In mijn huidige voer van Witte Molen is dat veel minder het geval.

Daar zou ik nooit achter zijn gekomen... En zo gaan we verder met ons speurtocht.
Bijzonder moment, meer dan 3 miljoen bezoekers op de site geweest 
woensdag, 6 maart, 2019, 8:28 pm - Overige
door Martin Braak
Gisteravond, terwijl ik muziek aan het luisteren was en wat oude foto's aan het terug kijken was, zag ik ineens de teller van deze website: bijna 3 miljoen! En jawel, vandaag was het zover. De website Dwerghamster.nl heeft meer dan 3 miljoen bezoekers gehad.

Helemaal zuiver is het niet, omdat in het verleden wel eens wat bots zijn meegerekend en natuurlijk ikzelf als bezoeker. Maar de teller werkt pas sinds 2006 en de site bestaat al vanaf 2004. Dat compenseert zeker de bots.

Zo zat ik laatst te rekenen. Gemiddeld komt 1 op de 100 jaarlijks op mijn hamster website. Theoretisch gezien, uitgaande van percentages Nederlandse bezoekers en terug komende bezoekers, heeft 1 op de 10 Nederlanders mijn website bezocht. Vreemde gedachten en iets dat lastig aan te tonen is. Maar welk kind heeft niet op hamster gezocht? En dat al jaren lang.
Geel-wildkleur roodoog in wintervacht en te lange nagels 
zondag, 24 februari, 2019, 6:52 pm - Russische
door Martin Braak
Ik fok in kleine schaal met de hybride Russische dwerghamster Geel-wildkleur roodoog. Er is weinig vraag naar deze kleurslag en de dierenwinkels willen graag geen roodoog. Die verkopen zo slecht. Ongeacht dat het hybriden zijn, hebben ze veel van de originele kenmerken van de Russische dwerghamster. Je moet ze consequent met zuiver lijn terug kruisen om een goed type te behouden. Toch zie ik vaak bij de ogen oogpunten en dit komt omdat de oogkast en oogbol een ander verhouding kennen.

Ik heb het idee dat dat ze sneller in wintervacht gaan. Licht is hun prikkel om te merken dat de winter aankomt en ik vermoed dat de rode ogen meer licht door laten en daardoor sneller de prikkel gegeven wordt dat het winter wordt. Als fokker heb ik extra verlichting om een stabieler licht te behouden. Zodat de dwerghamster geen wintervacht krijgen. Toch is dit exemplaar in wintervacht gegaan.

Vorige week heb ik de eerste foto's van hem gemaakt en pas nadat ik de foto's bekeek zag ik dat hij iets te lange nagels had. Ze kunnen hun nagels naar buiten schuiven en intrekken. Het is vaak moeilijk te bepalen wat te lang is of dat het ok is. Voor mij is het te lang als ze gaan buigen waarbij de uiteinde de neiging hebben om te krullen. Dan slijt het niet meer goed af en wanneer dit verder groeit, gaat het naar binnen krullen. De nagels kunnen simpel met een nagelschaartje geknipt worden. Je drukt een voetje plat met twee vingers en met de ander hand knip je alleen de uiteinden. Maar knip niet te veel af! Wees voorzichtig en als je niet durft, laat het doen door iemand die dit kan.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Vorige week voor het knippen:
Foto behorend bij blog

Vandaag na één week knippen:
Foto behorend bij blog
Zowel man als vrouw 
zondag, 10 februari, 2019, 9:05 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst dacht ik van een Russische dwerghamster toch echt dat ik een vrouwtje geselecteerd te hebben, maar zag toch echt balletjes. Ik maak wel eens een foutje. Toen moest ik aan een keuring denken van een tamme rat jaren geleden. De keurmeester wist niet wat zij zag.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Deze rat heeft zowel tepels als teelballen.

Ongeveer 0,1-0,2 procent van de mensen wordt met twee geslachten geboren. Dat is best vaak vind ik. Dit heet hermafrodiet. Ander woord interseksualiteit. Maar de meeste mensen zullen het gewoon tweeslachtig noemen.

Bij hamsters zou dit ook zomaar eens kunnen zijn. En dat ik niet zie. Sommige koppels krijgen nooit jongen. Misschien is een percentage wel ....