Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Meisje, maar 18 maand oud geworden 
woensdag, 23 maart, 2016, 10:29 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
In oktober 2014 stond bij mijn ouders een kooi met een jonge hamster erin die direct opviel: prachtig van kleur en heel aanhankelijk. Het was toevallig dat de hamster daar stond. Mijn broer moest die dag weg en had abusievelijk met iemand afgesproken. In plaats van de afspraak te verzetten, mocht de persoon een hamster bij mijn ouders ophalen. Veel keuze was er niet: 2. En deze mooie hamster was het niet geworden... Toen ik naar huis ging, kon ik het niet laten en nam ik haar mee naar mijn huis. En over de naam heb ik geen seconde hoeven te denken: natuurlijk weer Meisje!

Meisje is altijd aanhankelijk geweest. Elke dag stond ze voor de kooi en liep ze heen en weer voor aandacht. Ook heeft Meisje vele fotoshoots meegemaakt en elke keer weer lukte het wel om een prachtige foto van haar te maken. Bijvoorbeeld met Sinterklaas in een schoentje, met pasen tussen de eitjes en in de winter.... Bijzonder was dat ze zo dol was op de nootjes die ik haar gaf. Zij was er zo gek op dat ze het geratel van het doosje al herkende.

In 2016 kreeg zij baarmoederontsteking. Ik heb niet veel hamsters gehad met baarmoederontsteking en schrok hiervan. Want ik realiseerde me dat de meeste hamsters hieraan overlijden. Maar gelukkig herstelde zij hiervan en heeft ze daarna nog een aantal goede weken gehad. Maar toen begon een kwaaltje de kop op te steken die ik niet zo herkende. Ze was van onder consequent nat. Pas later zag ik dat ze wat problemen had met haar evenwicht en dat zij het lastig vond om uit haar nest te komen. Ik vermoed dat zij een lichte verlamming had. Zo licht dat wanneer zij eenmaal uit haar nest was, je het nauwelijks zag. En dat zij haar plas niet kon ophouden. Aantal weken later zag ik ineens dat zij wat bloed bij haar staartje had. En dat is vaak geen goed teken.

Vandaag thuis aangekomen zag ik haar liggen. Overleden in haar nestje. Ze is maar 18 maand oud geworden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
En daar hebben we weer een kuifje! 
zondag, 20 maart, 2016, 9:29 pm - Russische
door Martin Braak
En jawel hoor, bij mijn broer Peter is weer een kuifje geboren. Hij heeft erop dit moment zelfs twee zitten. Helaas beide een mannetje. Maar wat mooi is, is dat hij van het ene kuifje al nageslacht heeft zitten en nu de kans hebben om de kruising te doen kuifje x vrouwtje afkomstig van een ander kuifje.

Heel af en toe wordt dit geboren en we weten nu al dat het complex genetisch is of dat het niet genetisch is. Wat bijzonder is, is dat de laatste aantal die zo geboren zijn, eenzelfde soort kuif hebben. Pak weg 20 jaar geleden, of langer gleden?, had ik een kuifje waarbij een korte pluk witte haren aanwezig waren. Dit kuifje was 3-4 cm lang en stond helemaal hoog. Bij deze kuifjes gaat het om een grote kuif midden op de kop tussen de oren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Als het dominant zou zijn, dan wisten we dit nu alwel. Dat is het niet. Als het recessief zou zijn, dan zouden wij dit nu ook al weten. Dit in verband met dat wij al broer x zus combinatie hebben gedaan m.b.t. nageslacht van een kuifje. Als het genetisch is, dan wordt dit veroorzaakt door een groep van genen die zowel dominant als recessief zijn. En dat maakt het dan heel lastig.Wetenschappers vermelden geslacht en leeftijd niet, toch belangrijk! 
zondag, 13 maart, 2016, 8:25 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Van wetenschappelijk onderzoek is belangrijk dat die goed gedaan worden. Laatst was in het nieuws dat onderzoeken vaak naar mannen gedaan wordt m.b.t. mensen. Ook als het gaat om medicijnen en behandelingsmethoden. Mannen en vrouwen, zonder te willen discrimineren, verschillen van elkaar. Behandelwijze moeten dan ook verschillen. Toch vreemd dat dit zo gebeurd?

Afgelopen week is geschreven dat bij de helft van de onderzoeken het geslacht van de proefmuizen niet genoemd worden. Laat staan hun leeftijd. Wederom vreemd. Dat zijn toch wel belangrijke zaken waarmee rekening gehouden moet worden en ook vermeld moeten worden!

Hoe dit onderzocht is: onderzoekers hebben met speciale software teksten van meer dan 15.000 studies met proefmuizen gescand die uitgevoerd werden tussen 1994 en 2014. Ik dacht toen ik dit las, ah!, scan en herken ook in de wetenschap geïntroduceerd!

Link: http://www.nu.nl/wetenschap/4224443/wet ... niet-.html

Hamsters: ouderdom, dat ziet er per individueel anders uit! #hamsters 
zondag, 6 maart, 2016, 7:51 pm - Russische
door Martin Braak
Ik krijg wel eens te horen dat al mijn hamsters prachtig uit zien. En dat ze graag ook zo'n mooie hamster willen en dit voor heel lang... Nadat een hamster geboren wordt, groeit het heel snel. Binnen 4 weken is het een diertje geworden dat volledig als een hamster eruit ziet ongeacht welk soort. En bij 13 weken oud ziet het eruit als het geheel volgroeid is. Te vergelijken met mensen die 18-21 jaar oud zijn. Dan ontstaat er een stabiliteit en dat duurt een jaar tot ongeveer 18 maanden. Elk individueel veroudert anders. Net als bij mensen.

Bij de Russische dwerghamster zie ik de veroudering vaak rond 18 maanden begint. Ze worden minder mooi van glans. En ze kunnen beginnen met afvallen. Sommige exemplaren beginnen een bolle rug te krijgen. Bij de Blauw-wildkleur en gerelateerde kleuren wil het wel eens voorkomen dat hun vacht op bepaalde plekjes wat dunner wordt. Soms zien exemplaren bij 18 maanden oud als ze echt bejaard zijn. Soms zijn ze 22 maanden oud en zien ze nog steeds goed uit.

Hieronder een paar oudere hamsters.

Dit is een Mandarijn vrouwtje van 18 maanden oud. Er zit een zwart knobbeltje in haar nek. En haar rug is heel krom geworden. Je ziet zo al dat ze slechts enkele weken nog te leven heeft:

Foto behorend bij blog

Dit is een Blauw-wildkleur vrouwtje van 20 maanden oud. Ze draagt voor zwart en daarom wat donkerder van kleur. Je ziet dat ze best goed in haar velletje zit, nog steeds mooi rond bolletje. Maar je ziet ook dat de glans geheel eraf is:

Foto behorend bij blog

Dit is een Blauw-wildkleur mannetje van 21 maanden oud. Je ziet dat een deel van zijn vacht wat dunner is geworden. Hij zit nog vol energie en is altijd lekker druk bezig. Ook heeft hij een klein gerstenkorreltje dat al paar maand zit:

Foto behorend bij blog

Dit is een Wildkleur mannetje van 24 maanden oud. Hij is ontzettend afgevallen en weeg nog maar 35 gram. Hij is geen bolletje meer, maar kort langwerpig. Ook zijn rugje staat bol. Hij is dagelijks nog steeds actief, eet nog als vanouds terwijl hij zo mager is:

Foto behorend bij blog

Zo zie je dat bepaalde Rusjes bij 18 maanden al op raken en anderen bij 20 maanden nog goed uitzien. Als iemand mij vraagt hoe oud een Russische dwerghamster wordt, zeg ik altijd dat ze gemiddeld 1,8-2 jaar oud worden. Dit is een gemiddelde. Soms wel drie jaar oud, soms maar paar maand oud, soms een jaartje maar, veel rond 20-26 maanden.
Noisli.com, genereer je eigen achtergrond geluiden  
zondag, 6 maart, 2016, 9:06 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Ach soms zit je rond te kijken, te kijken naar nieuwe ideeën, te kijken wat de wereld al gemaakt heeft. Ik kwam een bijzonder website tegen, namelijk: Noisli.com

Met Noisli.com kan je eigen achtergrond geluiden maken. Zo kan je dit gebruiken wanneer je geconcentreerd aan het werk moet of gewoon om het gezellig te maken. Houd je van een open haard geluid, dat kan. Dit in combinatie met regen. Jahoor, dan klik je dit ook aan. Wil je vogels horen in combinatie met wat water gespatter, dat kan. Toch zijn de keuzes nog beperkt en mag van mij nog uitgebreid worden.

Foto behorend bij blog

Link: http://www.noisli.com/

Edit:
En via Twitter zag ik een ander: http://defonic.com/
Ook geinig!