Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2015»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
28 november 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 397.928
  Vandaag: 31
  Gisteren: 98
Verschimmelen, en dat bij de Russische dwerghamster 
dinsdag, 24 maart, 2015, 9:01 pm - Russische
door Martin Braak
De eerste Zwarte Campbelli dwerghamsters verschimmelden helemaal. Ze werden van boven geheel wit, evenals een deel van hun gezicht. Het werden net panda beertjes. Bij de Russische dwerghamster heb ik dit nooit gezien, tot dit exemplaar. Ik heb een Russisch Blauw golvend haar vrouwtje dat al erg op leeftijd is. En heel langzaam wordt ze witter. Bij de Campbelli's was het al na paar maanden. Dit is pas veel later begonnen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zeer bijzonder!
Het is weer lente! 
zondag, 22 maart, 2015, 8:00 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ongelovelijk zeg, het is weer lente! De eerste 13 weken van het jaar zijn weer voorbij en dat is ontzettend snel gegaan zeg. Afgelopen twee weken zat ik om de dag in Amsterdam voor mijn werk en de dagen waren erg lang, vroeg weg en laat terug. De verzorging van de hamsters gaat voor en zo doende zijn er veel mailtjes blijven liggen.

Zo af en toe zijn er dagen met mooi weer, zo ook vandaag. Gisteren was het bagger weer zeg. De zon krijgt al kracht en het eerste groen begint al te groeien. Qua fok gaat dit binnenkort tot een babyboom leiden, verwacht ik althans. Ben benieuwd! Wat mij opvalt, is dat al mijn Merles donker zijn, erg donker van kleur. En niet één nest, verschillende nesten. Zojuist was mijn broer Peter bij mij en heb ik dit ook laten zien. Bijzonder, er moet iets zijn wat dit triggert en ik vermoed temperatuur. Was het niet zo dat 2-3 weken geleden de zon ook zo scheen en warmer was?

Volgende week wordt de tijd verzet en over twee weken is het alweer pasen! Pasen vind ik altijd leuk om de bekende paasfoto's te maken. Het komt ook omdat weer goed licht is. In de winter is het licht niet zo goed en is het veel lastiger om goede foto's te maken. De fotosessies zijn vaak kort van duur, omdat een hamster niet blijft zitten. De eerste paar minuten zijn crusiaal, want dan kijkt de hamster "wat gebeurd hier?", zo ook vandaag. En werkelijk ik maakte weer een wereldfoto... was mijn camera niet goed afgesteld! Fuck the Duck, echt jammer!

Afgelopen weken heeft One.com de servers waar ik veel websites host geüpdate. Dit is de vervelenste update die ik mee gemaakt heb. Mijn website gebruikt php-functies die in de toekomst niet meer ondersteund worden. Ik kan de foutmeldingen uitzetten en dan doet alles, maar dat wil ik niet. Ik wil zien of ik een programmeerfout heb gemaakt. Ik moet dus bepaalde scripts herschrijven. Dat is niet alleen voor mijn eigen website, ook het forum SchilderenEnzo.nl heeft big issues. Dit is een forum waar ik op de achtergrond in beeld ben voor technische hulp. Het tekenforum is in 2004 ontstaan toen ik PraatPlaats.nl nog had. Brigitte was de beheerder van het forum en dit forum liep vanaf het begin al goed. Ik ben in 2007 met PraatPlaats gestopt en heb het forum toen overgezet naar SchilderenEnzo.nl zodat het forum verder kon. Maar door dezelfde update werkte het forum, gebaseerd op phpbb, eveneens niet meer goed. Ik heb afgelopen weekend het forum geüpgrade, alleen dat liep niet zoals het zou moeten... De database is zodanig groot geworden dat de conversie vast liep. En de backup van de database was niet meer terug te zetten... i.v.m. de grootte. Het is mij uiteindelijk gelukt om de fouten te fixen en de conversies handmatig uit te voeren. Daarna zag ik dat de template niet goed werkte. Repareren was te complex. Samen met Brigitte hebben we een nieuwe template uitgekozen en geïnstalleerd. Ik heb het techinische deel gedaan en Brigitte de layout.

Aankomende tijd zal ik mijn scripts verder aanpassen. Zo zal er af en toe een bugje te zien zijn. Maar al-om-al verwacht ik dat het snel gebeurd is. Het komt goed!

Mislukte foto:
Foto behorend bij blog

En deze is net mislukt i.v.m. het oortje, ach ja:
Foto behorend bij blog

Kijk maar hoe donker de Merles zijn:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Engelse lijn Russische dwerghamsters worden steeds lichter van kleur 
zondag, 22 maart, 2015, 10:48 am - Russische
door Martin Braak
Al meer dan vijf jaar lang fok ik met Russische dwerghamsters afkomstig uit Engeland. Ze stammen van enkele koppels af en tot vandaag heb ik geen ander bloed ingefokt. Dit om zo een lijn op te zetten die totaal onverwant aan mijn eigen lijn is. Het gaat om een heel ander soort lijn: ze hebben heel veel ticking, ze fokken op een wat later leeftijd en de tussenpauzes zijn langer. Daarnaast heb ik gemerkt dat ze in groepen veel rustiger zijn en groepsgewijs kunnen leven. Ik laat jonge Rusjes namelijk altijd groepsgewijs opgroeien en wanneer ze pubberen, moet ik ze scheiden. Dat gebeurt bij de Engelse lijn niet. Ze gaan niet kibbelen met elkaar. Ze zijn ook kleiner en lichter dan mijn eigen lijn.

Wat typisch is, is dat ze in begin heel donker van type waren. Echt prachtig hoe donker ze waren. Bij het selecteren, probeer ik willekeurig uit te kiezen. Dat doe ik bewust om zo diversiteit te waarborgen. Maar ze worden qua wildkleur steeds lichter. En het is niet zo dat in een nest lichtere en donkere varianten voorkomen. Ze zien er allemaal gelijk qua kleur uit.

Kijk en vergelijk, vandaag op de foto gezet:
Foto behorend bij blog

Foto 2009:
Foto behorend bij blog

Foto 2010:
Foto behorend bij blog
De geschiedenis van Knagerfestijn 
zaterdag, 21 maart, 2015, 5:05 pm - Evenementen
door Martin Braak
De eerste Knagerfestijn is gehouden op 5 en 6 juni 1993 te Oss, waar de hobbybeurs Creatief georganiseerd werd. De 2e tot en met 5e Knagerfestijn werden gehouden in het Ouwehands Dierenpark te Rhenen (5 en 6 maart 1994, 1 en 2 april 1995, 27 en 28 april 1996, 26 en 27 april 1997).

Aantal dieren:
1e keer: 296 dieren
2e keer: 485 dieren
3e keer: 403 dieren
4e keer: 447 dieren
5e keer: 521 dieren

Het aantal gekeurde tamme ratten werd steeds groter, 1e keer 13, 2e keer 69, 3e keer 99 en 4e keer 127 stuks. Kleurmuizen lag altijd tussen de 86 en de 123 stuks. De Syrische hamsters altijd tussen de 54 en de 80 stuks en de Russische dwerghamsters 53 en de 68 stuks. Campbelli dwerghamsters waren in het begin veel aanwezig, maar door dat Campbelli fokkers er in deze tijd stopten, werd dit minder. 1e keer 48, 2e keer 89 en daarna zakte het weg naar 17 en 10 stuks.

Aantal inzenders:
1e keer: 20 inzenders
2e keer: 54 inzenders
3e keer: 53 inzenders
4e keer: 81 inzenders
5e keer: 109 inzenders

Knagerfestijn werd in samenwerking met NMC (nu NKV) georganiseerd door Rolf en Anneke Captijn, Judith Lissenberg, Lydia en Kees Donkersteeg, René Bastiaans, echter wegens familie omstandigheden was René 1e keer nauwelijks aanwezig. Na de 2e keer stopte René met fokken en organiseren. In 1998 werd het team versterkt door Cees en Coby de Best.

Later werd Knagerfestijn een ééndags evenement en gehouden op de eerste zaterdag van september. De laatste keer dat Knagerfestijn georganiseerd is, was op 1 september 2012. Dit betrof de 18e editie van Knagerfestijn en het aantal ingeschreven dieren bedroeg 80.

Foto behorend bij blog

De geschiedenis van de Zwarte Campbelli dwerghamster 
maandag, 16 maart, 2015, 7:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ik realiseer me dat ik van de Russische dwerghamsters heel veel geschiedenis op de website heb geschreven, maar van de Campbelli dwerghamster niet. Dit jaar zal ik dat gaan aanpassen! Op Facebook schreef iemand dat er niets over de Zwarte Campbelli dwerghamster bekend was en dat dit vreemd is. Maar dat is niet het geval, er is heel veel van bekend!

Het was in 1996 dat een handelaar c.q. dierenliefhebber uit Hasselt, een plaatse vlak bij Zwolle, op een meeting van de Vereniging van Exotische Zoogdieren (VEZ) kwam en hij had een paar vreemde zwarte Campbelli dwerghamsters bij zich. Gelukkig stonden mijn broer en ik vlak bij hem. Hij vroeg 100 gulden per stuk en we konden direct een paar bemachtigen. We hebben direct verschillende vragen gesteld en hem gevraagd of we bij hem langs mochten komen.

De Zwarte Campbelli dwerghamster zijn geboren uit Wildkleur Campbelli's, afkomstig van de bekende dierenmarkt in België. Hij kweekte vogels en hij vond ze wel geinig. En had een aantal koppels opgezet. Uit een koppel kwamen zwarte exemplaren. Deze zwarte exemplaren bleven niet zwart, ze verkleurden op den duur. Ze werden witgrijs op de rug en rondom het gezicht. Net een soort panda beertje. Op dat moment was de kleurmutatie onbekend en nieuw. En naar mijn mening waren dit de eerste exemplaren.

Op de 5e Knagerfestijn hebben wij exemplaren ingeschreven. Judith Lissenberg heeft daarvan foto's gemaakt. We hadden ook Campbelli dwerghamsters dragers zwart bij ons en die hebben wij weggegeven aan een Finse keurmeesteres. Zij zou ons een dankwoordje in een Finse clubblad schrijven en ons sturen, helaas hebben wij dat nooit ontvangen.

Pas enkele generaties verder zagen wij bij ons een aantal Campbelli dwerghamsters die effen zwart bleven. Terwijl anderen allemaal verkleurden. In 1997 hebben wij de eerste Dove Campbelli dwerghamster gefokt. Echter, er was toen totaal geen vraag naar. Niemand vond het leuk, niemand wilde het hebben! Ze waren ook niet zo aardig van karakter: ze beten nogal. Het zou best eens kunnen dat mijn broer en ik de eerste Dove Campbelli dwerghamster gefokt hebben. Maar daarvoor hebben we geen bewijs. Internet was nog niet zo ingeburgerd als nu.

Vastlegging 1997 door Judith Lissenberg:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een Zwarte Campbelli dwerghamster van hedendaagse:

Foto behorend bij blog