Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Engelse lijn Russische dwerghamsters worden steeds lichter van kleur 
zondag, 22 maart, 2015, 10:48 am - Russische
door Martin Braak
Al meer dan vijf jaar lang fok ik met Russische dwerghamsters afkomstig uit Engeland. Ze stammen van enkele koppels af en tot vandaag heb ik geen ander bloed ingefokt. Dit om zo een lijn op te zetten die totaal onverwant aan mijn eigen lijn is. Het gaat om een heel ander soort lijn: ze hebben heel veel ticking, ze fokken op een wat later leeftijd en de tussenpauzes zijn langer. Daarnaast heb ik gemerkt dat ze in groepen veel rustiger zijn en groepsgewijs kunnen leven. Ik laat jonge Rusjes namelijk altijd groepsgewijs opgroeien en wanneer ze pubberen, moet ik ze scheiden. Dat gebeurt bij de Engelse lijn niet. Ze gaan niet kibbelen met elkaar. Ze zijn ook kleiner en lichter dan mijn eigen lijn.

Wat typisch is, is dat ze in begin heel donker van type waren. Echt prachtig hoe donker ze waren. Bij het selecteren, probeer ik willekeurig uit te kiezen. Dat doe ik bewust om zo diversiteit te waarborgen. Maar ze worden qua wildkleur steeds lichter. En het is niet zo dat in een nest lichtere en donkere varianten voorkomen. Ze zien er allemaal gelijk qua kleur uit.

Kijk en vergelijk, vandaag op de foto gezet:
Foto behorend bij blog

Foto 2009:
Foto behorend bij blog

Foto 2010:
Foto behorend bij blog
De geschiedenis van Knagerfestijn 
zaterdag, 21 maart, 2015, 5:05 pm - Evenementen
door Martin Braak
De eerste Knagerfestijn is gehouden op 5 en 6 juni 1993 te Oss, waar de hobbybeurs Creatief georganiseerd werd. De 2e tot en met 5e Knagerfestijn werden gehouden in het Ouwehands Dierenpark te Rhenen (5 en 6 maart 1994, 1 en 2 april 1995, 27 en 28 april 1996, 26 en 27 april 1997).

Aantal dieren:
1e keer: 296 dieren
2e keer: 485 dieren
3e keer: 403 dieren
4e keer: 447 dieren
5e keer: 521 dieren

Het aantal gekeurde tamme ratten werd steeds groter, 1e keer 13, 2e keer 69, 3e keer 99 en 4e keer 127 stuks. Kleurmuizen lag altijd tussen de 86 en de 123 stuks. De Syrische hamsters altijd tussen de 54 en de 80 stuks en de Russische dwerghamsters 53 en de 68 stuks. Campbelli dwerghamsters waren in het begin veel aanwezig, maar door dat Campbelli fokkers er in deze tijd stopten, werd dit minder. 1e keer 48, 2e keer 89 en daarna zakte het weg naar 17 en 10 stuks.

Aantal inzenders:
1e keer: 20 inzenders
2e keer: 54 inzenders
3e keer: 53 inzenders
4e keer: 81 inzenders
5e keer: 109 inzenders

Knagerfestijn werd in samenwerking met NMC (nu NKV) georganiseerd door Rolf en Anneke Captijn, Judith Lissenberg, Lydia en Kees Donkersteeg, René Bastiaans, echter wegens familie omstandigheden was René 1e keer nauwelijks aanwezig. Na de 2e keer stopte René met fokken en organiseren. In 1998 werd het team versterkt door Cees en Coby de Best.

Later werd Knagerfestijn een ééndags evenement en gehouden op de eerste zaterdag van september. De laatste keer dat Knagerfestijn georganiseerd is, was op 1 september 2012. Dit betrof de 18e editie van Knagerfestijn en het aantal ingeschreven dieren bedroeg 80.

Foto behorend bij blog

De geschiedenis van de Zwarte Campbelli dwerghamster 
maandag, 16 maart, 2015, 7:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ik realiseer me dat ik van de Russische dwerghamsters heel veel geschiedenis op de website heb geschreven, maar van de Campbelli dwerghamster niet. Dit jaar zal ik dat gaan aanpassen! Op Facebook schreef iemand dat er niets over de Zwarte Campbelli dwerghamster bekend was en dat dit vreemd is. Maar dat is niet het geval, er is heel veel van bekend!

Het was in 1996 dat een handelaar c.q. dierenliefhebber uit Hasselt, een plaatse vlak bij Zwolle, op een meeting van de Vereniging van Exotische Zoogdieren (VEZ) kwam en hij had een paar vreemde zwarte Campbelli dwerghamsters bij zich. Gelukkig stonden mijn broer en ik vlak bij hem. Hij vroeg 100 gulden per stuk en we konden direct een paar bemachtigen. We hebben direct verschillende vragen gesteld en hem gevraagd of we bij hem langs mochten komen.

De Zwarte Campbelli dwerghamster zijn geboren uit Wildkleur Campbelli's, afkomstig van de bekende dierenmarkt in België. Hij kweekte vogels en hij vond ze wel geinig. En had een aantal koppels opgezet. Uit een koppel kwamen zwarte exemplaren. Deze zwarte exemplaren bleven niet zwart, ze verkleurden op den duur. Ze werden witgrijs op de rug en rondom het gezicht. Net een soort panda beertje. Op dat moment was de kleurmutatie onbekend en nieuw. En naar mijn mening waren dit de eerste exemplaren.

Op de 5e Knagerfestijn hebben wij exemplaren ingeschreven. Judith Lissenberg heeft daarvan foto's gemaakt. We hadden ook Campbelli dwerghamsters dragers zwart bij ons en die hebben wij weggegeven aan een Finse keurmeesteres. Zij zou ons een dankwoordje in een Finse clubblad schrijven en ons sturen, helaas hebben wij dat nooit ontvangen.

Pas enkele generaties verder zagen wij bij ons een aantal Campbelli dwerghamsters die effen zwart bleven. Terwijl anderen allemaal verkleurden. In 1997 hebben wij de eerste Dove Campbelli dwerghamster gefokt. Echter, er was toen totaal geen vraag naar. Niemand vond het leuk, niemand wilde het hebben! Ze waren ook niet zo aardig van karakter: ze beten nogal. Het zou best eens kunnen dat mijn broer en ik de eerste Dove Campbelli dwerghamster gefokt hebben. Maar daarvoor hebben we geen bewijs. Internet was nog niet zo ingeburgerd als nu.

Vastlegging 1997 door Judith Lissenberg:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een Zwarte Campbelli dwerghamster van hedendaagse:

Foto behorend bij blog

Eerste paasfoto's van dit jaar, heerlijk weertje en dat voor begin maart! 
zondag, 8 maart, 2015, 9:06 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen weekend hadden we prachtig weer. Heerlijk!, zonnetje schijnt weer! Ik ben heel benieuwd of dit weer een babyboom gaat veroorzaken. Terwijl ik even buiten was en naar binnen keek zag ik een paar hamstertjes genieten van het zonnetje. Lang gerekt net als een kat lagen ze. Ze hebben het niet te warm hoor, want de zon is nu niet zo krachtig. En ze hebben ook een schaduwkant dus ze kunnen zo terug naar achteren lopen.

Over vier weekjes is het alweer Pasen. Vandaag heb ik de eerste paasfoto's gemaakt en de eerste foto was meteen raak. Een wereldfoto zeg! Wow! Ik houd doelbewust de fotosessies niet te lang, want de hamster in kwestie gaat toch vaak weglopen en hoe vaker ze terug gezet worden, worden ze loperiger.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de twee foto's zijn de snorharen prachtig te zien. Er zitten voelsprieten boven gericht naar boven en rondom het bekje zitten ook hele kleine voelsprieten, die gebogen zijn.

Merle kan met Pearl gecombineerd worden, resultaat is Pearl 
zondag, 22 februari, 2015, 4:19 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag heb ik de bevestiging dat Pearl en Merle gecombineerd kunnen worden. In een nest van een Pearl nestje, waarvan de Pearl afstand van Pearl x Merle, zit zowel Pearls als Merles. De Pearl ouder ziet als een normale Pearl uit, je ziet totaal niet dat het evneens Merle is.

Waarom ik dit belangrijk vind: dit kan namelijk onderbouwen dat Merle en Pearl afzonderlijke mutaties zijn. In theorie kan het nog steeds zijn dat de mutaties op dezelfde locus liggen. Maar mijn mening is dat Pearl een lethale factor betreft. Pearl kan niet dubbel geërfd worden. Er zijn verschillende fokkers die Pearl x Pearl kruizen. Was het zo dat Pearl wel dubbel geërfd kon worden, hadden we allang nestjes met alleen maar Pearl gezien.

En in dit nestje zit merendeel Pearls en Merles. Maar omdat het aantal nesten gering is, zegt dit weinig. Ik wil wel wijzen dat ik vind dat de Pearl mutatie niet met Merle mutatie gemengd moet worden. De kruisingen worden puur gedaan om van te leren. Pearl lijkt te veel op Merle en eenmaal gemixed weet je in toekomst niet meer wat je precies fokt.