Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Eerste paasfoto's van dit jaar, heerlijk weertje en dat voor begin maart! 
zondag, 8 maart, 2015, 9:06 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen weekend hadden we prachtig weer. Heerlijk!, zonnetje schijnt weer! Ik ben heel benieuwd of dit weer een babyboom gaat veroorzaken. Terwijl ik even buiten was en naar binnen keek zag ik een paar hamstertjes genieten van het zonnetje. Lang gerekt net als een kat lagen ze. Ze hebben het niet te warm hoor, want de zon is nu niet zo krachtig. En ze hebben ook een schaduwkant dus ze kunnen zo terug naar achteren lopen.

Over vier weekjes is het alweer Pasen. Vandaag heb ik de eerste paasfoto's gemaakt en de eerste foto was meteen raak. Een wereldfoto zeg! Wow! Ik houd doelbewust de fotosessies niet te lang, want de hamster in kwestie gaat toch vaak weglopen en hoe vaker ze terug gezet worden, worden ze loperiger.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de twee foto's zijn de snorharen prachtig te zien. Er zitten voelsprieten boven gericht naar boven en rondom het bekje zitten ook hele kleine voelsprieten, die gebogen zijn.

Merle kan met Pearl gecombineerd worden, resultaat is Pearl 
zondag, 22 februari, 2015, 4:19 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag heb ik de bevestiging dat Pearl en Merle gecombineerd kunnen worden. In een nest van een Pearl nestje, waarvan de Pearl afstand van Pearl x Merle, zit zowel Pearls als Merles. De Pearl ouder ziet als een normale Pearl uit, je ziet totaal niet dat het evneens Merle is.

Waarom ik dit belangrijk vind: dit kan namelijk onderbouwen dat Merle en Pearl afzonderlijke mutaties zijn. In theorie kan het nog steeds zijn dat de mutaties op dezelfde locus liggen. Maar mijn mening is dat Pearl een lethale factor betreft. Pearl kan niet dubbel geërfd worden. Er zijn verschillende fokkers die Pearl x Pearl kruizen. Was het zo dat Pearl wel dubbel geërfd kon worden, hadden we allang nestjes met alleen maar Pearl gezien.

En in dit nestje zit merendeel Pearls en Merles. Maar omdat het aantal nesten gering is, zegt dit weinig. Ik wil wel wijzen dat ik vind dat de Pearl mutatie niet met Merle mutatie gemengd moet worden. De kruisingen worden puur gedaan om van te leren. Pearl lijkt te veel op Merle en eenmaal gemixed weet je in toekomst niet meer wat je precies fokt.
Diabetes, wormen, hygiëne, was eerst je handen voordat je zogende hamsters of jongen pakt 
zaterdag, 21 februari, 2015, 5:34 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Afgelopen week las ik het onderstaande artikel. Wat interessant is, is de link tussen darmflora en diabetes type 1. Diabetes ontwikkeld niet altijd en kan een combinatie zijn van erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Darmflora, het geheel van micro-organismen dat in de darmen aanwezig zijn, hebben invloed op het ontwikkeling van diabetes type 1.

Het deed me direct denken aan het verhaal van een Campbeli fokker die mij vertelde dat wanneer zijn gefokte Campbelli's naar andere fokkers ging, vaker diabetes geconstateerd werd.Kinderen die aanleg hebben voor het krijgen van type 1 diabetes krijgen de ziekte alleen bij een minder diverse darmflora.

Dat schrijven onderzoekers in de nieuwste editie van Cell Host & Microbe.

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij immuuncellen van het lichaam de eigen insuline-producerende cellen in de alvleesklier kapot maken. Deze ziekte wordt gezien als genetisch bepaald, maar niet iedereen met aanleg krijgt de aandoening ook. Deze studie biedt hiervoor een verklaring.

In de eerste studie volgden onderzoekers 33 kinderen met aanleg voor deze vorm van diabetes. De vier kinderen die de ziekte op driejarige leeftijd hadden ontwikkeld, bleken een 25 procent minder diverse darmflora (het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt) te hebben. Ze hadden ook relatief meer ontstekingsopwekkende bacteriën.

Verzwakken

Mogelijk verzwakken die ontstekingen de barrière in de darm tussen de darminhoud en bacteriën aan de ene kant, en het interne lichaam aan de andere kant. Is die barrière verzwakt, dan kunnen er bacteriën en voedingscomponenten het lichaam in lekken waartegen immuunreacties ontstaan, onder meer in de alvleesklier.

Elf andere kinderen hadden geen diabetes, maar ze maakten wel anti-lichamen aan tegen de insulineproducerenden cellen. Zij hadden geen minder diverse darmflora.

Het ontstaan van diabetes zou dus voorkomen kunnen worden door de darmflora gezond te houden, bijvoorbeeld door specifieke voeding of eventueel toediening van gezonde bacteriën.Wanneer een dwerghamster veel urineert, is het niet altijd diabetes. Nierproblemen kunnen eenzelfde verschijnsel veroorzaken. Ik heb gelezen dat bijvoorbeeld dat haakwormen ook organen kapot kunnen maken waardoor nierproblemen veroorzaakt worden. Echter ik weet niet of haakwormen bij hamsters voor kan komen. Wel haarwormen, dat heb ik al een aantal keren gehoord. En haarwormen kunnen natte neuzen en buiken veroorzaken. Ook kunnen haarwormen kale en rode buiken veroorzaken. Dit is zodanig geïrriteerd dat het erg pijnlijk is voor de hamster. Vaak merk je aan de hamster niets. Totdat ze stress hebben of minder weerstand hebben. Dat kan bij ouderdom zijn, maar ook wanneer moeder jongen heeft.Ander YouTube-filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qA33zmwjMSQ

Ik heb gehoord dat hamsters uit het Oostbloklanden afkomstig van de grote fokkerijen vaker last hebben van wormen. Ik heb geen echt bewijs of het daadwerkelijk zo is. Wel is het zo dat dierenliefhebbers veel vaker natuurlijke producten gebruiken, zowel gekocht in de dierenwinkel als vanuit buiten. In hooi, stro, aubiose, hennep, etc. kunnen eitjes van wormen zitten. Advies is daarom om de bodembedekking of takjes eerst even in de diepvries te doen / te leggen zodat alle organismen dood gaat. Wel is een attentie dat zowel bacteriën en virussen door koeling niet dood gaan. Mensen vergeten dit wel eens. Materialen afkomstig van buiten kunnen bacteriën bevatten dat bijvoorbeeld tepelinfecties veroorzaken. Bacteriën kunnen dagen lang overleven.

Hygiëne is heel belangrijk. Ook bij zogende dieren. Was voordat je zogende hamsters wilt pakken, eerst je handen. Aan je handen zitten bacteriën, vooral als je bijvoorbeeld contant geld in je handen hebt gehad of dat je zojuist in de supermarkt bent geweest. En de kleine jongen hebben scherpe tandjes waardoor kleine wondjes veroorzaakt kunnen worden. En dan kan een bacterie heel gemakkelijk binnen komen. Maar ook via het bekje van de kleintjes kan bacteriën via de tepeltunnel naar binnen dringen!
Belangrijke oproep: aanmelden van dieren gehouden in NL t.b.v. positieflijst 
zondag, 15 februari, 2015, 9:30 pm - Nieuws
door Martin Braak
Afkomstig van Projectgroep Positieflijsten PVH

Link: http://www.huisdieren.nu/over-pvh/wat-d ... erhouders/

Beste zoogdierhouders,

De Staatssecretaris heeft inmiddels haar eerste versie van de Positieflijst gepubliceerd. De lijst bestaat uit:
Tabel 1: zoogdiersoorten die u mag houden zonder specifieke voorwaarden,
Tabel 2: zoogdiersoorten die u mag houden onder specifieke voorwaarden en met registratie,
Tabel 3: zoogdiersoorten die u vanaf 1 april 2015 niet meer mag kopen of fokken, met daarbij een overgangsregeling voor de dieren die u op 1 februari al in uw bezit had.

Er komt daarnaast nog een tabel 4 met zoogdiersoorten die op 1 februari aantoonbaar in Nederland werden gehouden maar nog niet zijn beoordeeld. Die soorten mogen vrij worden gehouden totdat de beoordeling heeft plaatsgevonden.

Alle soorten die niet in één van deze vier tabellen voorkomen, worden verboden en kunnen in beslag worden genomen.

De Staatssecretaris heeft een lijst van 220 zoogdiersoorten opgesteld waarvan is aangegeven dat ze in Nederland worden gehouden maar die lijst is volgens haar onbetrouwbaar. Zij is van plan deze zoogdiersoorten niet te erkennen als ‘in Nederland gehouden zoogdiersoorten’.
Alleen indien alsnog wordt aangetoond, dat deze diersoorten in Nederland worden gehouden, worden ze in tabel 4 (de lijst van nog te beoordelen soorten) geplaatst.

Het is van groot belang, als u een zoogdiersoort heeft die op deze lijst staat, dat u die direct aan ons meldt (dat kan via uw vereniging)

PVH zal er dan voor zorgen, dat uw soort voor de lijst van nog te beoordelen soorten wordt aangemeld (voor tabel 4). Wij hebben uw persoonsgegevens niet nodig. Indien strikt noodzakelijk, zullen wij de naam noemen van de vereniging waarbinnen de soort wordt gehouden.

Het is verder aan u, om ervoor te zorgen dat u over de bewijzen beschikt, dat u de soort op 1 februari 2015 al in uw bezit had. Dat kan blijken uit:

– aankoopbonnetjes of overdrachtsverklaringen,
– mails of brieven over uw aanschaf of uw samenwerking met andere houders,
– rekeningen van uw dierenarts,
– foto’s van uw dieren, al dan niet in de ruimte waar u het dier houdt,
– verklaringen van mensen die uw bezit vóór 1 februari 2015 kunnen bevestigen.

Indien u of uw vereniging ons niet meedeelt dat de soort wordt gehouden, wordt het voor ons moeilijk om u juridische bescherming te bieden. Uw medewerking is daarom van groot belang.

U kunt uw zoogdiersoorten melden bij uw vereniging of op het mailadres: [email protected]

Ir. Ed.J.Gubbels
Projectgroep Positieflijsten PVH
www.huisdieren.nu
Opnieuw bedonderd! 
zondag, 15 februari, 2015, 11:36 am - Russische
door Martin Braak
Tijd geleden had ik een nestje waarin een witte Russische dwerghamster zat. Tenminste het leek op wit! Op Facebook schreef fokker Silvia al dat het waarschijnlijk een Merle Lilac zou zijn. Nee, dat niet, het was gewoon een Lilac roodoog. Die heb ik geregeld gefokt, maar ik heb nog nooit gezien dat die in begin zo licht van kleur was dat het op wit leek. Pas later verkleurde de Lilac roodoog.

Twee weken geleden zag ik er weer eentje. Huh?, wat wit! Zo wit dat het op een alibno leek. Dan ga je stilletjes hopen dat het zo is... Maar helaas, het is een Merle Lilac roodoog waarbij de kleur lilac heel licht van is.

Foto 4 feburari:
Foto behorend bij blog

Foto 15 februari:
Foto behorend bij blog

Als je goed kijkt, zie je dat de snorharen niet recht zijn, maar golvend. Terwijl ik niet echt kan zien dat het een golvend haar betreft, veroorzaakt het gen een iets langer haar evenals langer en golvende snorharen. Het gen wordt minder krachtig lijkt het.

Als ik de foto onder ander omstandigheden maak en kleur bewerk, dan zie je op foto de lilac kleur:

Foto behorend bij blog