Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2014»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
7 december 2021

Laatste reacties

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:23 pm
  Haha ja inderdaad ik moet altijd wel...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 360.390
  Vandaag: 36
  Gisteren: 63
Wintervacht, wat kan dit toch extreem zijn! 
woensdag, 19 maart, 2014, 9:45 pm - Russische
door Martin Braak
Mijn broer heeft bij een dierenwinkel paar Rusjes terug genomen omdat niemand ze wil kopen. Via Marktplaats of op een ander manier komen ze vast goed terecht, wat a. het zijn schatjes, b. wat zien ze bijzonder uit!

Want ze hebben een wintervacht. En wel heel extreem: sommige zijn bijna spierwit en de haren zijn zo prachtig dik.

Foto behorend bij blog

Cinnamon ten opzichte van normale Roborovski's 
dinsdag, 18 maart, 2014, 9:39 pm - Roborovski
door Martin Braak
Gelukkig zijn er weer nieuwe Cinnamon Roborovski's geboren en omdat dit het eerste nestje is waarin zowel Cinnamon als normale kleuren zit, kan ik op foto vastleggen wat precies verschil is. Ik had om eerlijk te zijn, niet gedacht dat je al op zo'n jonge leeftijd het verschil al kon zien. Behalve de ogen dan, want die zijn op jonge leeftijd rood van kleur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Links en onder Cinnamon en daarboven normale kleur.
Voorzichtig fokken met Mandarijnen 
woensdag, 26 februari, 2014, 8:16 pm - Russische
door Martin Braak
Ik ben niet zo vaak meer op hamsterfora aanwezig, maar zo nu en dan lees ik wat topics. Vaak de topics in gezondheid. Topics bij nestjes lees ik eigenlijk bijna nooit. Maar deze maand heb ik wat topics hierin gelezen. Omdat ik een beeld wilde vormen wat nu gekruist wordt. In één topic wilde ik eigenlijk een vraag zetten. Toch heb ik dit niet gedaan omdat ik vond dat in het topic niet die discussie wilde voeren. Welke vraag?, deze:

Fok je met Mandarijnen waarvan je zeker weet dat het nageslacht geen diabetes krijgt of fok je met Mandarijnen waarvan je schat dat het risico dat nageslacht diabetes krijgt klein is?

De mutatie Mandarijn is een hele mooie mutatie, maar veel ervaren fokkers laten deze mutatie links liggen. Niet voor niets. Want het is zo dat deze mutatie veel hoger kans heeft om nageslacht met diabetes te veroorzaken. Vaak zijn Mandarijnen wat groter en zwaarder. Links en rechts hoor je ook dat Mandarijnen vaker onvruchtbaarder zijn. Zo kan vier of vijf generaties diabetes vrij zijn en ineens weer Mandarijnen geboren worden die toch diabetes hebben. Er is in mijn ogen namelijk geselecteerd dat het probleem minder zichtbaar is c.q. minder tot uiting komt.

Gaat het om diabetes of om nierproblemen? Tot heden is dit nog steeds niet bekend, maar de meeste informatie wijst toch op diabetes problemen. Het probleem kan tijdelijk verdwijnen wanneer een Mandarijn met drinkprobleem een wintervacht krijgt. Het drinken wordt dan minder. Waarschijnlijk komt dit door aanmaak van het hormoon leptine.

Persoonlijk vind ik dat alleen ervaren fokkers met Mandarijnen moeten fokken en de beginnende fokkers niet. De reden is omdat ik vind dat je heel voorzichtig met Mandarijnen moet fokken. Dat je goed beeld moet hebben van de lijn en de voorgeschiedenis. Tevens om hard te kunnen zijn op moment dat je merkt dat iets mis is. Want soms is het probleem zodanig erg dat het leven voor de Mandarijn niet prettig is.

Fok Mandarijnen alleen met Zwart als je Mandarijnen drager zwart wil fokken en goed registreert. Dit schrijf ik omdat een Mandarijn die tevens twee genen zwart erft van kleur Zwart is en je niet meer ziet dat het om een Mandarijn gaat. Zo'n dwerghamster kan ook diabetes krijgen. Je moet geen risico's mixen om een ander kleur te fokken. Mandarijn fok je om Mandarijnen te fokken en niet om Zwart te fokken.

Selecteer alleen Mandarijnen voor de fok uit een nest Mandarijn x ander kleur. Ga niet met andere kleuren gefokt uit Mandarijn fokken. Waarom niet? We weten niet of het probleem dat zorgt voor diabetes veroorzaakt wordt door DNA dat op hetzelfde chromosoom als het Mandarijn gen ligt. Stel nu voor dat het om genen gaat dat rondom het gen Mandarijn ligt dat dit probleem veroorzaakt. En dat het probleem minder naar boven komt door selectie. Dan kan door recombinatie dit stuk DNA, deze genen, op een chromosoom komen zonder het gen Mandarijn. En dit zou dan betekenen dat het probleem naar andere kleuren gaat. Zolang wij niet weten wat dit probleem veroorzaakt, moeten wij risico mijden. Je zet een Mandarijn in om Mandarijnen te fokken. Een ander kleur kan je beter selecteren uit andere dieren met minder risico's.

Ook ben ik tegen combinaties Mandarijn x Mandarijn. Dit omdat het om een lethale factor gaat. Mandarijn x Mandarijn daarvan zijn de nestjes gemiddeld kleiner en er is geen Mandarijn die alleen maar Mandarijnen voorbrengt als je deze met een ander kleur kruist. Waarom ben ik tegen? Bij lethaal weet je dat een eicel en een zaadcel bij elkaar komen en er leven ontstaat. Dit leven is niet gegund om een gezonde hamster te worden. Er is een moment dat dit leven sterft en in de baarmoeder afgestoten wordt. Wanneer ik bij een kruising weet dat iets sterft, wil ik dit niet kruisen. Tenzij ik iets wil aantonen uit groter belang, maar niet voor de lol. Wel kan ik zeggen dat kruisingen Mandarijn x Mandarijn geen problemen zijn voortgekomen zover ik weet.

Wees voorzichtig met het fokken van Mandarijnen, test de Mandarijnen geregeld, vertel aan de nieuwe eigenaren van de Mandarijnen waarop ze moeten letten en zorg ervoor dat alleen met de Mandarijnen gefokt wordt en niet met andere kleuren.
Te veel graan is niet goed, tandproblemen 
zaterdag, 1 februari, 2014, 7:32 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Ik las gisteren een artikel waarin stond dat te veel graan in het voer niet goed is. Dit heeft te maken met fosfor. Te veel graan betekent te veel fosfor en fosfor breekt calcium af. Daardoor verdwijnt er calcium uit de botten en worden de botten zachter. Dit kan leiden dat tanden en kiezen in de tandkassen anders komen te liggen. En dit kan leiden tot tandproblemen.

Bij een discussie/overleg over tandproblemen ben ik stil gaan staan bij het feit dat een dwerghamster een bepaald knaagbehoefte heeft. Sommige voer bevat veel graan en weinig harde brokken. De dwerghamster moet knagen om op deze wijze de boven en onderste snijtanden over elkaar te laten bewegen zodat ze op een natuurlijke wijze afslijten. Wanneer een dwerghamster in een dichte bak zit zonder tralies en voer krijgt wat fijn van soort is, moet je realiseren dat je andere dingen geeft zodat de dwerghamster kan knagen. Dit kan een knaagstok zijn, dit kan een "zacht" houten huisje zijn, etc. Anders kan dit op oude leeftijd leiden tot tandproblemen.

Ook zijn er gevallen waarbij tandproblemen al heel jong begint. Als dit het geval is, moet je nadat de tanden zijn geknipt kijken of alle randvoorwaarden aanwezig zijn dat aan knaagbehoefte voldaan kan worden. Als dit het geval is, moet je contact opnemen met de fokker om te kijken of er niet iets anders aan de hand is. En consequent kijken of de tanden goed staan. Bij enige scheefstand gaan de tanden niet goed over elkaar heen en slijten ze niet goed af.

Voeding is van essentieel en als fokker moet je daar NOOIT op besparen. Ik verneem wel eens dat fokker bijvoorbeeld varkenskorrels geeft. Want tja dat is heel goedkoop en zit vol aan graan! Realiseer dat bijvoorbeeld varkensvoer heel anders opgebouwd is, het bevat veel meer fosfor en minder ruw eiwit. Verse groente zoals andijvie is hartstikke goed voor vocht en vitamine A. Maar te veel voeren van appels en andere groente en fruit kan leiden dat jonge dieren minder hamstervoer eten. En noodzakelijke voeding niet binnen krijgt. Geef alles daarom in mate.
Vastlegging virus kan een rol spelen bij diabetes 1 
zondag, 26 januari, 2014, 8:00 am - Overige
door Martin Braak
Link: http://www.msdlatinamerica.com/diabetes/sid779667.html

Type 1 diabetes mellitus (DM) results from the progressive destruction of pancreatic β-cells. Genetic factors are considered to be a major component for the development of type 1 DM (1,2). However, cumulative evidence suggests that environmental factors play an important role in the development of type 1 DM by influencing the penetrance of diabetes susceptibility genes. Such evidence includes the fact that the concordance rate for type 1 DM between monozygotic, genetically identical twins is less than 40% (2). The environmental factors thought to play a role in this disease include viral infections, certain dietary components, and toxins (3).

In this chapter, we briefly review viruses as one environmental factor, as well as the various pathogenic mechanisms by which viruses may act either to induce or prevent diabetes. For many years, viruses have been considered to be associated with the development of some cases of type 1 DM (3) (Table 37.1). There appears to be a seasonal variation in the onset of acute type 1 DM, with a peak in the autumn (4,5); diseases with seasonal incidences are often caused by viral infections. There also have been numerous anecdotal reports of a temporal association between viral infections and the development of diabetes in some patients (3). Viruses are involved in the pathogenesis of type 1 DM in at least two distinct ways: (a) by directly destroying insulin-producing pancreatic β-cells by cytolytic infection, and (b) by triggering or somehow contributing to β-cell–specific autoimmunity, leading to the development of type 1 DM (3). In addition, there is evidence that viruses can also protect against the development of diabetes in the spontaneously diabetic BioBreeding (BB) rat and nonobese diabetic (NOD) mouse (6,7).

Virus-Induced Diabetes Mellitus in Animals

Studies using experimental animal models of type 1 DM have provided valuable information indicating that viruses can cause type 1 DM. Several viruses have been clearly demonstrated to cause type 1 DM in animals, including encephalomyocarditis (EMC) virus (8), coxsackievirus B4 (9,10), and Kilham rat virus (KRV) (11). Other viruses, such as rubella virus (12,13), retrovirus (14,15), and bovine viral diarrhea-mucosal disease virus (BVD-MD) (16), are suspected of causing DM in hamsters and rabbits, NOD mice, and cattle, respectively.

Encephalomyocarditis Virus–Induced Diabetes Mellitus in Mice

EMC virus belongs to the picornavirus family. The form of the virus is a naked icosahedron, and the capsid is composed of a polyprotein, consisting of a single molecule of each of four polypeptides (VP1,2,3, and 4). The genome is a single linear molecule of single-stranded RNA of positive polarity. EMC virus–induced DM in mice is the best experimental animal model of DM brought on by a viral infection (8,17). Two different animal models have been established with respect to pathogenic mechanisms for EMC virus–induced diabetes (Fig. 37.1). The first model involves animals infected with a high dose [105 plaque-forming units (pfu)/mouse] of EMC virus, in which replication of the virus within the &#946;-cells play a major role in &#946;-cell destruction (Fig. 37.2). The second model involves animals infected with a low dose (<102 pfu/mouse) of EMC virus, in which macrophages that are recruited into the pancreatic islets after initial &#946;-cell destruction by EMC infection play a major role in the destruction of the remaining &#946;-cells (18,19).

Genetic Control of EMC Virus–Induced Diabetes: Susceptibility to EMC Virus–Induced Diabetes Mellitus Is Controlled Primarily by a Single Host Gene

Only some inbred strains of mice (SJL/J, SWR/J, DBA/1J, and DBA/2J) acquire DM when infected with the M-variant of EMC virus (EMC-M), whereas other strains (C57BL/6J, CBA/J, and AKR/J) are resistant (20). Susceptibility appears to be inherited as an autosomal-recessive trait, because the F1 cross between DM-prone SWR/J mice and DM-resistant