Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Russische dwerghamster echt geen groepsdier! 
donderdag, 28 maart, 2013, 9:55 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen jaar heb ik een koppel Russische dwerghamsters gekregen die afstammen van de wildvang lijn die ze in een laboratorium gebruiken. Ze zijn echt wilder dan ik gewend ben, zelfs wilder dan de lijn die ik ooit uit Rusland had. Ze bijten niet hoor!, nee, in tegendeel. Ze rennen voor me weg, maar eenmaal weggerend zijn ze wel weer nieuwsgierig. Ze komen dan weer rustig naar me toe gelopen. Ze weten dat ze wat eten krijgen. Meestal dan. Als ik wel iets anders doe: soef, weg. Vooral het mannetje. Het vrouwtje is wel wat rustiger.

Ook hebben ze diverse nestjes gehad en hun laatste nestje bestond uit twee kleintjes. En ik vermoed dat dit echt hun laatste nestje is. Ik heb daarom de jongen bij ze gelaten. Om te kijken of dit goed gaat. Weken lang is het goed gegaan. Maar afgelopen week, na pak weg 8-9 weken, ging het mis. Het vrouwtje ging achter haar kinderen aan en ging over tot bijten. Ze moesten echt weg!

En dat is ook zoals ik in de natuur voor mij zie. De jongen blijven zolang het van de ouders mag. Maar op een gegeven moment moeten zij weg. Als dat op jonge leeftijd is, dan gaan ze als groep jongen weg en blijven ze bij elkaar. Zijn ze rond de 8-10 weken oud, dan gaan ze afzonderlijk weg denk ik. Of rond deze tijd vinden ze een partner en leven daar mee verder. Maar... Het zijn echt geen groepsdieren!!
Dit koude weer is kloten voor de fok 
dinsdag, 19 maart, 2013, 9:04 pm - Russische
door Martin Braak
Een tijdje geleden schreef ik nog dat een aantal koppels dwerghamsters jongen hadden terwijl het nog geen lente was. Vaak is het zo bij mij dat de eerste warme zonnestralen zorgen voor veel nageslacht. Helaas, ik kom op mijn woorden terug.

Ik merk dat de kou ervoor zorgt dat veel nestjes kleiner zijn en aantal nestjes ook lager is dan anders. Bah, het is nog ijskoud. En tot eind maart blijft het koud. Ik maakte op Twitter de grap dat het een wit pasen zou worden, verdomt Telegraaf nieuws: wit pasen?

De kou zorgt voor uitstel van fokken en ik ben bang voor afstel. Want dat kan ook bij de Russische dwerghamsters. Het is niet vanzelf sprekend dat ze gaan fokken. Er zijn nu veel meer koppels bij mij die nooit gefokt hebben.

Nu maar hopen dat april een prachtige lentemaand wordt.
Megapets.nl, ondeskundigheid is aan de website te zien! 
donderdag, 14 maart, 2013, 6:25 pm - Overige
door Martin Braak
Vandaag zag ik een artikel over de overname van Megapets.nl en ik dacht: weer een ander webwinkel waar je dierenbenodigdheden kunt kopen. Er zijn er nogal veel. Ze komen en gaan. Maar eenmaal de website geopend moest ik lachen!!

De ondeskundigheid druipt van de website. Ik zal eerst laten zien waarom ik lachte:
Foto behorend bij blog

Eigenlijk moet ik een mail sturen met de vraag of ze de dieren op deze banner / foto zelf op foto gezet hebben. Als het antwoord ja zou zijn, kan je namelijk aangifte bij de politie kunnen doen. Er staat namelijk een Korenwolf hamster op deze foto. En die valt onder de beschermde diersoorten. Het is echt geen huisdier!

Toen klikte ik op knaagdier benodigdheden, kooien. En welja, wat krijg je dan? Kooien voor konijnen. Megapets, luister ff, kennen jullie het verschil tussen knaagdieren en konijnachtigen? Blijkbaar niet! Ik heb nieuws voor jullie: een konijn is geen knaagdier.

Voor de test heb ik iets proberen te bestellen. Ik denk dat ze weinig omzet genereren, want .... ik kwam niet verder dan stap 3 bezorgmethode. Ik heb het idee dat er een fout in hun script zit, want je kunt niet kiezen. Ik kon dus de bestelling niet afronden..... Maar weer snel weggeklikt!

UPDATE oktober 2021:
Link weggehaald omdat het offline is.
Owno!, Justin Bieber's hamster overleden! 
donderdag, 14 maart, 2013, 5:44 pm - Overige
door Martin Braak
Wereldnieuws! Zit even stil en lees: er is een hamster dood gegaan! Ik wist niet dat Justin Bieber een hamster had, maar het is nu wereld nieuws dat de hamster dood is en omstandigheden onbekend zijn. Erger, Justin had geen hamster! Hij had een hamster aan een fan op een concert in december gegeven.

De fan had de hamster inclusief kooi van Justin Bieber gekregen. Maar spontaan gingen de haren uitvallen. Een bezoek aan de dierenarts mocht niet baten.

Laat ik eerlijk zijn. Ik begrijp echt niet waarom dit in het nieuws komt. Laat staan dat ik Justin Bieber op straat zou herkennen!

Grote ballen, veel zaad 
donderdag, 14 maart, 2013, 10:53 am - Chinese
door Martin Braak

64 dagen duurt het om nieuw zaad te maken. Bij de mens althans. Andere soorten hebben een productie die korter of langer is, of zelfs varieert per moment. Waarom?

Steven Ramm van de universiteit van Liverpool vergeleek het sperma van vijftig verschillende zoogdieren, van huismuis tot chimpansee. Geen dirty job overigens, hij veegde meerdere onderzoeken naar zaadproductie op een hoop en vergeleek die. Daaruit concludeerde de Brit dat zowel zaadconcurrentie als lengte van de zaadcel die productie beïnvloeden (Biology Letters, 15 oktober).

Wanneer een vrouwtje met meer dan een mannetje paart, moeten de verschillende zaadcellen met elkaar concurreren. Wanneer bijvoorbeeld een haan een hen besprongen heeft en vervolgens maakt de buurman een vluggertje met haar, is het slim om snel een nieuwe portie zaad in voorraad te hebben om het vrouwtje nog een keer te bevruchten. Dat vergroot de kans dat de dame zijn nakomelingen krijgt. Een haan voert zijn zaadproductie zelfs op naarmate er meer concurrenten in de buurt zijn. Dieren met veel zaad hebben bovendien - misschien niet erg verrassend - grotere ballen, concludeert Ramm.

Toch kan het voordelig zijn om langer over je zaadproductie te doen. Dan is er meer tijd om zaadcellen met langere zwiepstaarten te maken. Die zwemmen stukken sneller dan snel-klaar-zaad. Voor sommige monogame diersoorten zoals de mens is dit een betere strategie. Zo weet je in ieder geval dat je zaad de eicel bereikt. "De kampioen 'lang zaad' is overigens de Chinese hamster (Cricetulus griseus)", vertelt Ramm. Dat is met een kwart millimeter bijna vijf keer zo lang als dat van de mens.

Frederique Melman


Artikel afkomstig van www.wetenschap24.nl