Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Golvend haar komt ouder over 
dinsdag, 27 maart, 2012, 6:29 pm - Russische
door Martin Braak
Laatst kreeg ik een vraag of er iets mis was aan de hamster. Op het moment dat ik de foto zag, realiseerde ik me dat ik ooit hier iets over geschreven had. Alleen kon ik het niet 123 terug vinden. Het ging om een Russisch blauw dwerghamster met golvend haar.

Niet alle golvend haar gevallen blijven vanaf begin golvend haar. Er zijn ook exemplaren die eerst normaal haar krijgen en later golvend haar. Daardoor gaat het vacht open staan en dan lijkt het net of de Russische dwerghamster heel erg oud is. Ik kan mij voorstellen dat iemand denk of er iets mis is aan zijn of haar hamster.

Foto behorend bij blog

Wat ik wel vaak zie is dat deze hamsters wat magerder zijn dan anders. Dat geeft ook de indruk dat er iets mis is. Maar wees gerust, er is niets mis! Het is een mutatie die ervoor zorgt dat de haar gaan krullen.
Nieuwe mysteries inzake Roborovski's 
maandag, 26 maart, 2012, 8:58 pm - Roborovski
door Martin Braak
Het heeft enige tijd geduurd voordat wij door hadden dat er zowel een recessieve als een dominante White Face bestaan. Ze zijn niet precies hetzelfde. De recessieve variant is lichter van kleur. En de dominante variant is qua wildkleur exact hetzelfde. Gecombineerd levert het bijna witte Roborovski's op. De toppen van de haren hebben pigment waardoor het niet echt wit is. Maar op later leeftijd kan dit verkleuren en lijken ze spier wit.

Ook de combinatie dominant White Face die voor recessieve variant draagt, uit dit. Namelijk die worden later witter en witter. Ze verschimmelen.

Afgelopen jaar zagen we via de import lijnen heel veel witte Roborovski's komen. Een deel hebben een gekleurde spot op de kop. Anderen zijn spierwit. Op Facebook wordt geschreven dat een spierwitte Roborovski vrouw gekoppeld aan een wildkleur dominante spots oplevert. Of wel iets nieuws! Blijkbaar bestaat er een dominante spot en een recessieve spot. Alleen de vraag is waardoor ontstaan er spierwitte Roborovski's met een gekleurde spot op de kop. Wat is daarvan de combinatie.

De dominante spot verschilt van de recessieve spot qua tekening. De dominante spot heeft her en der kleine vlekjes. De recessieve variant heeft grote witte vlekken.
Nog een paar paasfoto's 
maandag, 26 maart, 2012, 8:06 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Feestdagen ... zo leuk voor de fotoshoots! Afgelopen paar weken weer wat leuke shoots gehouden en foto's gemaakt. Hamsters zijn bewegelijke dieren en ze zitten ook bij mij niet stil. Vaak krijg ik van mensen te horen "wat zit jouw hamsters stil zeg". Dat ze mooi op de foto staan, zegt niets over dat ze stil zitten :)
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En een booskijkende versie:
Foto behorend bij blog
DNA Russische dwerghamster en wetenschappelijke feitjes 
zondag, 25 maart, 2012, 7:02 pm - Russische
door Martin Braak
In een wetenschappelijk artikel wat ik zojuist las, is beschreven dat de Russische en de Campbelli dwerghamster 28 chromosomen hebben. Daarin staat dat naast het geslachtschromosoom vijf paar chromosomen lang zijn, drie paar medium van lengte en vijf korte paren. Wetenschappelijk zijn ze interessant omdat deze dwerghamsters een klein aantal chromosomen hebben en daarvan vijf klein van lengte.

Bij wetenschappelijke onderzoeken naar urine bleek dat bij de koppels met jongen waarvan dagelijks urine getest werd, 30% carnibalisme voorkwam. Ook wordt beschreven dat de Russische dwerghamster erg tam is. Maar andere wetenschapper vond ze juist niet tam, maar agressief. Lichaamsgewicht van de Russische dwerghamster en vruchtbaarheid is mede afhankelijk van lengte van dag. Mannelijke russen zijn gemiddeld 11 centimeter groot en wegen tussen 40-50 gram. Terwijl vrouwtjes 9 centimer lang zijn en 30 gram wegen. De staart is 1 centimeter lang waarvan grooste gedeel binnenvachts gedragen wordt.

In het artikel staat dat de leeftemperatuur 34 graden maximaal is en bij 36 graden zelfs uiteindelijk overlijden. Dat ze tegen kou beter kunnen. Met zomervacht tot minus 22 graden en met wintervacht minus 50 graden.

Wat mij ook opviel is dat ze schrijven dat het introduceren van nieuwe exemplaren in de laboratorium lijn zeer attent moet zijn welke soort het precies is. Dit om de soort zuiver te houden. En wat lees ik: verschillen in gedrag. Kwam dit nu omdat de Russen uit verschillende regio's gevangen waren of juist door het inkruisen van de verschillende soorten?

Wat mij opvalt is de lengte beschrijving. Als dit klopt, dan vraag ik me echt af wat de KLN aan het doen is! Want zij hebben slechts 1 lengte voor beide geslachten man vrouw en de ideale lichaamslengte is 7 centimeter.

Wordt denk ik wel vervolgd!
Roborovski paasfoto traditie 
zondag, 18 maart, 2012, 12:40 pm - Roborovski
door Martin Braak
Een paar jaar geleden heb ik een paassfeer foto gemaakt waarbij ik gele kuikentjes en een Roborovski dwerghamster gebruikt had. Het scheelde toen niet veel of hij was ontsnapt. Op de foto is een stukje arm van mijn broer te zien die de Roborovski net nog kon pakken. Maar de foto was geweldig!, en dat vond ik blijkbaar niet alleen. Die foto is de hele wereld over gegaan! En vanaf dat moment heb ik elk jaar dezelfde soort foto's gemaakt.

Natuurlijk houd ik deze traditie in ere! :)

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Geweldig of niet? Ik heb maar een paar gemaakt ... voordat hij ontsnapt :)

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit schatje was wat rustiger.

Zie ook:
http://www.dwerghamster.nl/blog/index.p ... 325-231051