Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Maart 2012»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
18 april 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 342.505
   Vandaag: 1
   Gisteren: 60
  Wat ondervoeding kan doen 
  zaterdag, 10 maart, 2012, 5:52 pm - Russische
  door Martin Braak
  Twee weken geleden zag ik een Rusje in een nest zitten die kleiner was dan de rest. Een zogenoemde ukkie. Ondervoeding kan dan vreemde dingen doen. Het kan ervoor zorgen dat de groei stagneert en daardoor vreemd uit gaat zien. Bijvoorbeeld grotere niet bij het lichaam passende oren.

  Ik zag dat dit Rusje wat kaliger werd en maakte me ongerust. Toen ik op 3 maart keek, was ik even sprakeloos! Wat is dat dan? Een Merle? Maar beide ouders zijn zuiver en ook zuiver van kleur, namelijk Blauw Wildkleur.

  Foto

  Foto

  En moet je nu 7 dagen later zien. Bijna geheel Blauw-wildkleur geworden!

  Foto

  Foto

  Foto

  Dezelfde hamster ... Zeven dagen later!
  Hoge hersentemperatuur herstelt Alzheimeschade hamsters  
  woensdag, 7 maart, 2012, 7:05 am - Syrische hamsters
  door Martin Braak
  Goudhamsters lopen tijdens hun winterslaap hersenschade op, die lijkt op Alzheimer. De knaagdieren repareren dit door kort de temperatuur te verhogen. Dit stelt neurobioloog Ate Boerema, die deze maand aan de Rijksuniversiteit Groningen op het hersenonderzoek promoveert.

  Hij ontdekte dat eiwitten in de hersenen van de winterslapers verbindingen aangaan met fosfaatgroepen. Hierdoor onstaat soortgelijke celschade als bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer.

  Bij hamsters wordt de schade veroorzaakt door perioden van energietekort in combinatie met lage temperaturen. De fosfaatgroepen zouden dan de toevoer van suikers naar de hersencellen blokkeren – en zo helpen om in energiespaarstand te blijven.

  Geheugenschade

  Door tussentijds de hersentemperatuur een paar keer kortstondig op te voeren tot boven de 28 graden verdwijnen de fosfaatgroepen weer. In de lente ontwaken de hamsters dan ook zonder blijvende schade. Zo weten ze moeiteloos eerder aangelegde voedselvoorraden terug te vinden.

  Bij menselijke Alzheimerpatiënten treedt ook fosforylering van de hersenen op. Volgens Boerema ligt de oorzaak hier echter bij de directe energietoevoer naar de hersencellen en niet bij de temperatuur.

  Het hamsteronderzoek toont echter wel aan dat bij tijdelijke onderbreking van de fosforylering herstel van de hersencellen mogelijk is, voor de schade onomkeerbaar wordt.

  (c) Nu.nl
  Paasfoto's, jawel langzamerhand gaan we richting pasen 
  maandag, 5 maart, 2012, 9:29 pm - Russische
  door Martin Braak
  Carnaval is geweest, as kruisje ontvangen en dan 40 dagen vasten tot pasen. Het is weer aftellen geblazen!

  En tijd om weer de mooiste paasfoto van het jaar te maken. Wie herinnert de Roborovski-paas-foto nog? Jazekers, die komt dit jaar weer!

  Twee weken geleden heb ik al de eerste paasfoto's gemaakt. Hieronder een paar foto's van deze reeks.

  Foto

  Foto

  Foto  Foto

  Foto
  Golvend haar in wintervacht 
  maandag, 5 maart, 2012, 9:27 pm - Russische
  door Martin Braak
  Dat zien we niet elke dag!

  Foto

  Apart he?!
  Kinderwintervacht, ligt niet aan moeder? 
  woensdag, 29 februari, 2012, 9:41 pm - Russische
  door Martin Braak
  Deze week heb ik weer een hele nest Rusjes die spierwitte buiken hebben, grijs zijn en wenkbwaurtjes hebben. Ik noem dit kinderwintervacht. De kleur is grijzig in plaats van bruin wildleur.

  Het typische is dat de gevallen hiervoor altijd de moeder eveneens wintervacht had of een beetje in wintervacht zat. In dit geval niet!

  Mijn theorie dat via moedermelk hormonen bij de kinderen binnenkomen die ervoor zorgen dat ze een beetje in wintervacht komen, lijkt niet te kloppen.

  Vreemd!, toch? De kooi staat op een gewone plaats. Beide ouders hebben geen wintervacht. Wel hebben alle zes was groei achterstand.

  Foto

  <<Eerste <Terug | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | Volgende> Laatste>>