Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Maart 2012»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
18 april 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 342.505
   Vandaag: 1
   Gisteren: 60
  Hoge hersentemperatuur herstelt Alzheimeschade hamsters  
  woensdag, 7 maart, 2012, 7:05 am - Syrische hamsters
  door Martin Braak
  Goudhamsters lopen tijdens hun winterslaap hersenschade op, die lijkt op Alzheimer. De knaagdieren repareren dit door kort de temperatuur te verhogen. Dit stelt neurobioloog Ate Boerema, die deze maand aan de Rijksuniversiteit Groningen op het hersenonderzoek promoveert.

  Hij ontdekte dat eiwitten in de hersenen van de winterslapers verbindingen aangaan met fosfaatgroepen. Hierdoor onstaat soortgelijke celschade als bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer.

  Bij hamsters wordt de schade veroorzaakt door perioden van energietekort in combinatie met lage temperaturen. De fosfaatgroepen zouden dan de toevoer van suikers naar de hersencellen blokkeren – en zo helpen om in energiespaarstand te blijven.

  Geheugenschade

  Door tussentijds de hersentemperatuur een paar keer kortstondig op te voeren tot boven de 28 graden verdwijnen de fosfaatgroepen weer. In de lente ontwaken de hamsters dan ook zonder blijvende schade. Zo weten ze moeiteloos eerder aangelegde voedselvoorraden terug te vinden.

  Bij menselijke Alzheimerpatiënten treedt ook fosforylering van de hersenen op. Volgens Boerema ligt de oorzaak hier echter bij de directe energietoevoer naar de hersencellen en niet bij de temperatuur.

  Het hamsteronderzoek toont echter wel aan dat bij tijdelijke onderbreking van de fosforylering herstel van de hersencellen mogelijk is, voor de schade onomkeerbaar wordt.

  (c) Nu.nl
  Paasfoto's, jawel langzamerhand gaan we richting pasen 
  maandag, 5 maart, 2012, 9:29 pm - Russische
  door Martin Braak
  Carnaval is geweest, as kruisje ontvangen en dan 40 dagen vasten tot pasen. Het is weer aftellen geblazen!

  En tijd om weer de mooiste paasfoto van het jaar te maken. Wie herinnert de Roborovski-paas-foto nog? Jazekers, die komt dit jaar weer!

  Twee weken geleden heb ik al de eerste paasfoto's gemaakt. Hieronder een paar foto's van deze reeks.

  Foto

  Foto

  Foto  Foto

  Foto
  Golvend haar in wintervacht 
  maandag, 5 maart, 2012, 9:27 pm - Russische
  door Martin Braak
  Dat zien we niet elke dag!

  Foto

  Apart he?!
  Kinderwintervacht, ligt niet aan moeder? 
  woensdag, 29 februari, 2012, 9:41 pm - Russische
  door Martin Braak
  Deze week heb ik weer een hele nest Rusjes die spierwitte buiken hebben, grijs zijn en wenkbwaurtjes hebben. Ik noem dit kinderwintervacht. De kleur is grijzig in plaats van bruin wildleur.

  Het typische is dat de gevallen hiervoor altijd de moeder eveneens wintervacht had of een beetje in wintervacht zat. In dit geval niet!

  Mijn theorie dat via moedermelk hormonen bij de kinderen binnenkomen die ervoor zorgen dat ze een beetje in wintervacht komen, lijkt niet te kloppen.

  Vreemd!, toch? De kooi staat op een gewone plaats. Beide ouders hebben geen wintervacht. Wel hebben alle zes was groei achterstand.

  Foto
  Bijzonder koud en de Robbies liepen niet 
  woensdag, 8 februari, 2012, 7:07 am - Roborovski
  door Martin Braak
  Gisterochtend stapte ik in de auto en zag op de temperatuurmeter -14 graden. Brrrrr wat koud zeg!

  Vanacht waaide het gigantisch. Gisteravond kreeg ik ineens last van buikkrampen en ik sliep ontzettend slecht. Om half twee was ik al wakker en hoorde de wind om het huis sissen. Terwijl ik wakker lag, dacht ik: wat is het stil.

  Normaal gesproken hoor ik op de achtergrond de Roborovski dwerghamsters in hun molen lopen. Nu niet.

  Half drie, nog stil. Vier uur, ik hoor ze niet. Vijf uur, nope nada niets.

  Zou dit te maken hebben dat de Roborovski's de wind horen? Ze leven in duingebieden en ik kan me voorstellen als er veel wind is, ze binnen in hun hol blijven.

  En om half zeven heel voorzichtig naar ze toe gelopen. Ze lagen allemaal in hun nest en de grootste groep had hun nest wederom in het bolmolen gemaakt.

  [EDIT]
  De twee dagen erna waaide het niet zo erg en op de kamer was het niet kouder dan anders. De kachel staat daar aan. Maar de twee dagen erna hebben eveneens niet in de molentjes gelopen! Pas na drie dagen hoorde ik het piepen weer!

  <<Eerste <Terug | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | Volgende> Laatste>>