Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Verharen Russische dwerghamsters? 
zaterdag, 21 maart, 2009, 7:49 pm - Russische
door Martin Braak
En het antwoord is ja! Laatst vroeg iemand mij of een Rus wel verhaarde. Even nadenkend kon ik daar ja op zeggen. Wanneer een Rus bijvoorbeeld in wintervacht gaat, zie je dat de haren vervangen worden door grijze en witte haren. Maar je ziet niet dat het ondervacht wit wordt, het is dus niet zo dat een haar bij haarwortel wit is en daarna nog normale kleur heeft. Nee, de haren vallen uit en worden vervangen door nieuwe haren.Anders zouden wij toch Russen hebben met heel lang haar?
Moederhamster, nestje Pearl Brindle 
woensdag, 18 maart, 2009, 10:22 pm - Russische
door Martin Braak
Een foto van een moederhamster:

Foto behorend bij blog

Normaal maak ik door de week niet zulke mooie foto's, maar deze is wel gelukt! Dit is trouwens het vrouwtje van de Pearl Brindle.

En een foto van de kids: Foto behorend bij blog

Op 17 maart gingen de oogjes open. Dat betekent dat ze vandaag 14 dagen oud zijn.
Keuringskaart gevlekte Rus 
zondag, 15 maart, 2009, 4:51 pm - Russische
door Martin Braak
Bewijs dat ik de eerste ben die een gevlekte Russische dwerghamster heb laten keuren!

Foto behorend bij blog
Eén van de eerste Geel-wildkleur roodoog, de voorouder van alle gelen 
zaterdag, 14 maart, 2009, 7:35 pm - Russische
door Martin Braak
Ik zat vandaag in een la te kijken en zag wat oude foto's van vroeger. Daar zaten ook de foto's tussen van één van de eerste Geel-wildkleur roodoog. Toendertijd noemde ik dat Argente.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Gen bij mensen ontdekt dat hartproblemen kan veroorzaken 
zaterdag, 14 maart, 2009, 4:28 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op fora kan je werken dat er verschillend over ziektes bij hamsters gedacht worden, zo denk ik dat heel veel afwijkingen en ziektes aan een gen ligt en dat het puur aan of uit is, dus puur dominant of recessief. Wel kan het uiten anders zijn, lichte vorm die nauwelijks merkbaar is tot heel erge vorm. Alle complexe ziektes komen in mijn ogen niet vaak voor. Er zijn ook mensen die van mening zijn dat er verschillende puzzelstukjes zijn en dat wanneer samen komt dat het een ziek wordt of een afwijking veroorzaakt.

Nu is bij mensen een gen ontdekt dat plotselinge hartdood kan veroorzaken.
Als bij mensen voor kan komen, kan het ook bij hamsters voorkomen. En dit hebben ze kunnen ontdekken aan hand van familiestambomen. Daarom is voor een fokker belangrijk om een stamboom bij te houden zodat wanneer je zoiets vermoed, je na kunt gaan of je gedachten kloppen. En daarbij moet je niet alleen de kleurtjes vermelden en wie de ouders zijn, maar ook hoe oud ze zijn geworden en hoe ze overleden zijn.

AMSTERDAM - Onderzoekers van het Amsterdamse AMC-ziekenhuis hebben een genetische afwijking ontdekt die op jonge leeftijd een erfelijke vorm van plotselinge hartdood veroorzaakt. Het AMC heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De resultaten van het onderzoek worden donderdag op de website gepubliceerd van het American Journal of Human Genetics.

Het komt voor dat in families die erfelijke belast zijn met de afwijking een kwart van de mensen overlijdt voor hun vijftigste. Vaak sterven ze zelfs voordat ze veertig zijn. De oorzaak was dan een onverklaarbare hartritmestoornis.

Nu het gen bekend is, kunnen artsen zonodig preventief een apparaatje bij de patiënten inbouwen dat automatisch een elektrische schok geeft als het hart uit balans raakt.

Genealogisch onderzoek

Het gen kon worden opgespoord door intensief genetisch en genealogisch onderzoek. Drie families uit de buurt van Gouda en Woerden die het gen dragen werden onderzocht op hun voorgeslacht. Het speurwerk ging terug tot in de achttiende eeuw.

Ze bleken een gemeenschappelijke voorvader te hebben die stamvader bleek van het afwijkende gen. In totaal zijn driehonderd mensen uit tien families onderzocht.

De leden van de betrokken families hebben 50 procent kans dat ze het gen doorgeven aan hun kinderen.

© ANP