Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Maart 2009»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
5 augustus 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 352.764
   Vandaag: 3
   Gisteren: 59
  Eén van de eerste Geel-wildkleur roodoog, de voorouder van alle gelen 
  zaterdag, 14 maart, 2009, 7:35 pm - Russische
  door Martin Braak
  Ik zat vandaag in een la te kijken en zag wat oude foto's van vroeger. Daar zaten ook de foto's tussen van één van de eerste Geel-wildkleur roodoog. Toendertijd noemde ik dat Argente.

  Foto

  Foto

  Foto
  Gen bij mensen ontdekt dat hartproblemen kan veroorzaken 
  zaterdag, 14 maart, 2009, 4:28 pm - Andere zaken
  door Martin Braak
  Op fora kan je werken dat er verschillend over ziektes bij hamsters gedacht worden, zo denk ik dat heel veel afwijkingen en ziektes aan een gen ligt en dat het puur aan of uit is, dus puur dominant of recessief. Wel kan het uiten anders zijn, lichte vorm die nauwelijks merkbaar is tot heel erge vorm. Alle complexe ziektes komen in mijn ogen niet vaak voor. Er zijn ook mensen die van mening zijn dat er verschillende puzzelstukjes zijn en dat wanneer samen komt dat het een ziek wordt of een afwijking veroorzaakt.

  Nu is bij mensen een gen ontdekt dat plotselinge hartdood kan veroorzaken.
  Als bij mensen voor kan komen, kan het ook bij hamsters voorkomen. En dit hebben ze kunnen ontdekken aan hand van familiestambomen. Daarom is voor een fokker belangrijk om een stamboom bij te houden zodat wanneer je zoiets vermoed, je na kunt gaan of je gedachten kloppen. En daarbij moet je niet alleen de kleurtjes vermelden en wie de ouders zijn, maar ook hoe oud ze zijn geworden en hoe ze overleden zijn.

  AMSTERDAM - Onderzoekers van het Amsterdamse AMC-ziekenhuis hebben een genetische afwijking ontdekt die op jonge leeftijd een erfelijke vorm van plotselinge hartdood veroorzaakt. Het AMC heeft dat donderdag bekendgemaakt.

  De resultaten van het onderzoek worden donderdag op de website gepubliceerd van het American Journal of Human Genetics.

  Het komt voor dat in families die erfelijke belast zijn met de afwijking een kwart van de mensen overlijdt voor hun vijftigste. Vaak sterven ze zelfs voordat ze veertig zijn. De oorzaak was dan een onverklaarbare hartritmestoornis.

  Nu het gen bekend is, kunnen artsen zonodig preventief een apparaatje bij de patiënten inbouwen dat automatisch een elektrische schok geeft als het hart uit balans raakt.

  Genealogisch onderzoek

  Het gen kon worden opgespoord door intensief genetisch en genealogisch onderzoek. Drie families uit de buurt van Gouda en Woerden die het gen dragen werden onderzocht op hun voorgeslacht. Het speurwerk ging terug tot in de achttiende eeuw.

  Ze bleken een gemeenschappelijke voorvader te hebben die stamvader bleek van het afwijkende gen. In totaal zijn driehonderd mensen uit tien families onderzocht.

  De leden van de betrokken families hebben 50 procent kans dat ze het gen doorgeven aan hun kinderen.

  © ANP

  200.000ste bezoeker 
  zondag, 8 maart, 2009, 7:37 pm - Overige
  door Martin Braak
  Vandaag is de 200.000ste bezoeker op mijn website geweest! Wow 200.000!
  Ratjes 
  zondag, 8 maart, 2009, 7:33 pm - Overige
  door Martin Braak
  Vanochtend kwam mijn broer binnen lopen om een paar ratjes te laten zien. Natuurlijk een goed moment om foto's te maken.

  Foto

  Deze kleurslag wordt bij de Tamme Rat Russisch Blauw genoemd. Genetisch is het volgens mij hetzelfde als bij de Russen: aadd. Je ziet ook dat de kleurslag bijna gelijk is.

  Als ik het goed heb, wordt dit Amerikaans Blauw genoemd, maar goed ik ben geen rattenkenner:

  Foto
  Vrouwtje van Pearl Brindle zwanger 
  zaterdag, 7 maart, 2009, 9:40 am - Russische
  door Martin Braak
  Jaja, vrouwtje is al zwanger! En de Pearl Brindle is de vader. Nu ben ik benieuwd of het allemaal Blauw-wildkleur zijn of dat er toch ook Pearl tussen zitten. Of toch... toch... een nieuwe mutatie? Denk het niet.

  Update:
  Hier foto's van het nestje. Je ziet zowel Blauw-wildkleur als Pearls.

  Foto

  Foto

  En tijdens het maken van de foto's werd door papa Pearl Brindle geshowd dat hij de kindjes mee verzorgd, hij ging de kindjes wassen:

  Foto

  Foto

  Foto

  <<Eerste <Terug | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | Volgende> Laatste>>