Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
21 februari 2024

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 440.531
    Vandaag: 37
    Gisteren: 59
De hamsterkamer is weer schoon 
vrijdag, 21 maart, 2008, 11:02 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
De hamsterkamer waar pak weg 70 kooien staan, is weer schoon. Het is best veel werk om alles schoon te maken, elke kooi van boven schoonmaken, van de stelling afhalen, de stellingen zelf schoonmaken, etc.

Overal ligt toch wel zaagselstof. De dwerghamsters zijn in de nacht altijd bezig en dit zorgt ervoor dat de stof naast de kooien komt liggen.
Dreaming of a white Easter 
woensdag, 19 maart, 2008, 9:15 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Aankomend weekend is het pasen en er worden winterse buien verwacht! Ooit gedroomd van een wit pasen? Dan komt dat goed uit!

Het doet mij een beetje aan kerst denken, dreaming of a white christmas. Maar wit pasen, wel vreemd zeg.

Een paar jaar geleden viel zo rond eind februari / begin maart een dikke pak sneeuw van wel 20 cm. Ik ben heel benieuwd of we aankomend weekend even veel krijgen.

Maar sommige weerberichten spreken het nieuws alweer tegen... 's middags zou het 6 graden worden...

Spannend :)
Witte Chinese dwerghamster 
dinsdag, 18 maart, 2008, 9:38 pm - Chinese
door Martin Braak
Afgelopen zaterdag vertelde Peter de Vries dat hij steeds vaker witte Chinese dwerghamsters heeft. In het begin waren ze allemaal veel kleiner dan de normaal gekleurden en of de bonte chinezen.

Laatste tijd gaat de bouw en type van de witte Chinese dwerghamster erg vooruit. Hij heeft al witten die even groot zijn.

Het bontfactor bij de Chinese dwerghamster is normaal gesproken een lethale factor. Een witte Chinees heeft toch twee genen van het bontfactor. Het is dus heel bijzonder dat het in leven blijft. Een witte Chinees gekruist met een wildkleur, levert 100% bonte Chinezen op.

Persoonlijk denk ik dat Peter Chinezen heeft die een bontfactor bezit die niet lethaal is. En dat dit de reden is dat hij steeds vaker witten heeft. Enige bewijs is om een witte Chinees te kruisen met een wildkleur en daarvan de jongen weer onderling te kruisen. Dan zouden er weer witten geboren moeten worden.

Ook heeft Peter geprobeerd om witte Chinezen onderling te kruisen. Helaas levert dit geen jongen op. Dit spreekt mijn theorie dat hij een bontfactor heeft die niet meer lethaal is, tegen.

Foto behorend bij blog
NMC Ledenvergadering en clubdag 
zaterdag, 15 maart, 2008, 8:10 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was de ledenvergadering van N.M.C. en daarna werd de clubdag gehouden. De vergadering duurde wat lang en over diverse punten werd gediscusseerd.

In de discussie bleek dat het clubblad heel waardevol gezien wordt. Leden vinden een clubblad handig om later op na te slaan. Het wordt als een waardevolle contact met de vereniging gezien. Ook werd er gesproken dat een ander vereniging een jaarboek/jaarverslag uitbrengt. Dit lijkt mij persoonlijk mooi.

Na de vergadering werd een stuk voorgedragen m.b.t. erfelijkheidsleer. Ik heb bij de roodoog nooit stilgestaan waarom de ogen rood van kleur zijn. Maar dit is omdat de ogen geen kleur hebben en feitelijk doorzichtig zijn. De bloed in de bloedvaten zorgen dan voor een rode kleur.

Ook werd aangehaald wat lethaal feitelijk betekent. Lethaal betekent dat het niet levensvatbaar is of dat in een later stadia iets mankeert waardoor een dier minder lang leeft of ongezonder is. Wanneer het betekent dat in een vroege stadium dood gaat, dan is het afhankelijk of het skelet al gevormd is of niet. Wanneer een vrucht afgestoten wordt en skelet is nog niet gevormd, dan absorbeert de baarmoeder het. Dit kan betekenen dat het vrouwtje later onvruchtbaar wordt. Wanneer het skelet wel gevormd is, dan kan het gaan verstenigen, kristaliseren. Het vocht gaat langzaam eruit en er blijft een hard iets achter. Dit lijkt op een steentje.

Voor mij is dit DE bevestiging om geen lethale factoren onderling te fokken, ook al lijkt er niets aan de hand is. Ze hebben a.h.v. foto's van baarmoeder van een dier waarbij lethale genen onderling gefokt is, aangetoont dat er resten achter blijven.

Na de voordracht werd er een leken keuring gehouden. Onder begeleiding van een echte keurmeester mochten leden zelf hun dieren keuren. Daarnaast mochten we op de school in Barneveld kijken naar de dieren die daar gehouden worden.

Al met al, de ledenvergadering was niet zoveel aan, de clubdag wel!

Ben jij een fokker van kleine knaagdieren en ben je nog niet lid van N.M.C.? Kijk dan eens op www.KleineKnaagdieren.nl!
Wavy-coat bij Campbelli's, zou het er nog zijn? 
vrijdag, 14 maart, 2008, 9:53 pm - Campbelli
door Martin Braak
In Engeland is jaren geleden een mutatie onstaan die alleen bij opgroeiende Campbelli's te zien is. Het zorgt ervoor dat de haren gekruld zijn, maar wanneer ze volwassen zijn, is er niets meer te zien. De mutatie heet Wavy-coat.

Via Google kan je niet 123 foto's van vinden en je vindt eigenlijk maar weinig informatie over.

Persoonlijk denk ik dat deze mutatie slechts in beperkte aantallen gefokt wordt en dat er niet (meer) doelbewust gefokt wordt. Het is eigenlijk een hele rare domme mutatie, dit omdat het slechts zichtbaar is bij opgroeiende dwerghamsters. Later zie je niets meer...

Of zou het al uitgestorven zijn?