Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.055
    Vandaag: 21
    Gisteren: 59
NMC Ledenvergadering en clubdag 
zaterdag, 15 maart, 2008, 8:10 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was de ledenvergadering van N.M.C. en daarna werd de clubdag gehouden. De vergadering duurde wat lang en over diverse punten werd gediscusseerd.

In de discussie bleek dat het clubblad heel waardevol gezien wordt. Leden vinden een clubblad handig om later op na te slaan. Het wordt als een waardevolle contact met de vereniging gezien. Ook werd er gesproken dat een ander vereniging een jaarboek/jaarverslag uitbrengt. Dit lijkt mij persoonlijk mooi.

Na de vergadering werd een stuk voorgedragen m.b.t. erfelijkheidsleer. Ik heb bij de roodoog nooit stilgestaan waarom de ogen rood van kleur zijn. Maar dit is omdat de ogen geen kleur hebben en feitelijk doorzichtig zijn. De bloed in de bloedvaten zorgen dan voor een rode kleur.

Ook werd aangehaald wat lethaal feitelijk betekent. Lethaal betekent dat het niet levensvatbaar is of dat in een later stadia iets mankeert waardoor een dier minder lang leeft of ongezonder is. Wanneer het betekent dat in een vroege stadium dood gaat, dan is het afhankelijk of het skelet al gevormd is of niet. Wanneer een vrucht afgestoten wordt en skelet is nog niet gevormd, dan absorbeert de baarmoeder het. Dit kan betekenen dat het vrouwtje later onvruchtbaar wordt. Wanneer het skelet wel gevormd is, dan kan het gaan verstenigen, kristaliseren. Het vocht gaat langzaam eruit en er blijft een hard iets achter. Dit lijkt op een steentje.

Voor mij is dit DE bevestiging om geen lethale factoren onderling te fokken, ook al lijkt er niets aan de hand is. Ze hebben a.h.v. foto's van baarmoeder van een dier waarbij lethale genen onderling gefokt is, aangetoont dat er resten achter blijven.

Na de voordracht werd er een leken keuring gehouden. Onder begeleiding van een echte keurmeester mochten leden zelf hun dieren keuren. Daarnaast mochten we op de school in Barneveld kijken naar de dieren die daar gehouden worden.

Al met al, de ledenvergadering was niet zoveel aan, de clubdag wel!

Ben jij een fokker van kleine knaagdieren en ben je nog niet lid van N.M.C.? Kijk dan eens op www.KleineKnaagdieren.nl!
Wavy-coat bij Campbelli's, zou het er nog zijn? 
vrijdag, 14 maart, 2008, 9:53 pm - Campbelli
door Martin Braak
In Engeland is jaren geleden een mutatie onstaan die alleen bij opgroeiende Campbelli's te zien is. Het zorgt ervoor dat de haren gekruld zijn, maar wanneer ze volwassen zijn, is er niets meer te zien. De mutatie heet Wavy-coat.

Via Google kan je niet 123 foto's van vinden en je vindt eigenlijk maar weinig informatie over.

Persoonlijk denk ik dat deze mutatie slechts in beperkte aantallen gefokt wordt en dat er niet (meer) doelbewust gefokt wordt. Het is eigenlijk een hele rare domme mutatie, dit omdat het slechts zichtbaar is bij opgroeiende dwerghamsters. Later zie je niets meer...

Of zou het al uitgestorven zijn?
Satijn bij de Campbelli dwerghamster 
dinsdag, 11 maart, 2008, 10:16 pm - Campbelli
door Martin Braak
Bij de Campbelli dwerghamster komt ook Satijn voor. Satijn is bij veel knaagdieren een dominante factor, bij de Campbelli is het recessief.

De mutatie Satijn zorgt ervoor dat de haren van binnen hol zijn. Hierdoor wordt het licht weerkaatst waardoor je een glans krijgt. De kleur wordt warmer.

Maar bij de Campbelli dwerghamster is het ook zo dat Satijn er voor zorgt dat de haren gaan plakken. Het lijkt net of de Campbelli net is. En dat maakt de mutatie bij de Campbelli dwerghamster minder mooi.

Foto behorend bij blog
Dagen worden langer, de nachten korter 
maandag, 10 maart, 2008, 9:06 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vanochtend stond ik op en liep ik naar beneden. Vandaag was het de eerste keer dat ik op de overloop de lamp niet aandeed, terwijl ik op werkdagen altijd op hetzelfde moment opsta.

De dagen worden langer, de zonsondergang is steeds later. Als vuistregel hanteer ik dat vanaf januari elke dag de zon 2 minuten later ondergaat. Met betrekking tot de zonsopgang gaat dit langzamer, in januari nog geen minuut per dag eerder en medio februari gaat het sneller: 2 minuten per dag eerder.

Vandaag is ook de eerste dag dat ik bij de dwerghamsters 's ochtends de lamp uit heb gedaan. Dit omdat het nog licht is wanneer ik thuis kom. Ik ben anders namelijk bang dat mijn Russische dwerghamsters in wintervacht gaan.

De Russische dwerghamster kan een wintervacht krijgen en dan verkleuren ze en fokken ze minder goed. Wintervacht is niet afhankelijk van de temperatuur, maar van de daglengte en wanneer ik de lamp in de wintermaanden overdag uitdoe, dan weten ze dat het winter is.

Met de lamp fake ik dat er geen winter is en dat werkt perfect. Soms heb ik nog wel exemplaren die een wintervacht krijgen, maar de meesten krijgen het niet.

Nog een paar dagen en dan is het lente!
Drukke dag vandaag... Op de site dan! 
zondag, 9 maart, 2008, 8:49 pm - Nieuws
door Martin Braak
Vandaag is een drukke dag, niet dat ik heel veel gedaan heb, nee dat bedoel ik niet! Vandaag zijn de meeste bezoekers op deze site geweest en zijn de meeste pagina's gelezen. En dit sinds afgelopen vier jaar!

Een bezoekers record dus!