Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Februari 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
12 december 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 482.892
    Vandaag: 18
    Gisteren: 59
Turkse hamster, hoe zit het nu precies? 
zondag, 11 februari, 2024, 8:00 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Soms krijg je vragen waarvan je denkt hoe komt nu iemand hierop? Zo ook deze week een vraag over de Turkse hamster en mogelijkheid dat het niet om de Syrische hamster gaat, maar om een Turkse hamster. Via Google kwam ik zowel op de site van Marika als van mij terecht waar een stuk over de Turkse hamster staat. Beide teksten meer dan 10 jaar oud, ingeval de mijne. Maar via Google en cache geheugen van Google kwam ik ook achter dat bepaalde websites teksten aangepast hadden.

Eerst wat is een Turkse hamster? We hebben het dan over Mesocricetus brandti. Dit is een hamster die in delen van Turkije, Azerbeidzjan en andere omliggende landen voorkomt. Hij is in 1878 voor het eerst gedocumenteerd en werd in de laboratorium geregeld gebruikt. Deze hamster is niet geschikt als huisdier in verband met zijn agressieve karakter. Qua uiterlijk lijkt de kop wat weg te hebben van de Syrische hamster,de kleur is iets minder warm. Qua aantal chromosomen heeft hij 42 hiervan versus de Syrische hamster 44. Hij is wat groter dan de Syrische hamster. En hij heeft net als de Korenwolf (Europese hamster) een zwarte vlek op de buik.

In de laboratorium zou het gelukt zijn om de Syrische hamster met de Turkse hamster te kruizen en dit resulteerde in hybride exemplaren met 43 chromosomen. Tevens staat op diverse websites dat hij nauw verwant is aan de Syrische hamster. Maar waar komen deze teksten nu precies vandaan?

Als ik naar Wikipedia kijk dan verwijzen zij naar Hamster Care inzake de informatie over de nauw verwantschap. Als je op deze website kijkt zie je in het Engels staan "They are said to be closely related to the Golden hamster, but more aggressive". Of wel teksten worden van elkaar overgenomen. Het is zo dat de Turkse hamster tot de zelfde familie Mesocricetus ingedeeld is. Dit betekent alleen maar grote hamstersoorten. Als je naar uiterlijk kijkt dan zou het in de evolutie meer verwantschap kunnen bestaan. Maar het is niet zo dat ze nauw verwant aan elkaar zijn dat je ze even met elkaar kunt kruisen. Dat kan in verband met verschil in chromosomen niet. Laat staan deze twee diersoorten zien elkaar niet als familie maar als vijanden.

Volgens Lyman en O'Brien 1977 zou er bij Ankara Turkije een populatie Turkse hamsters zijn gevonden die 44 chromosomen hebben. Als je Google in het Engels op deze vraagstuk kom je uit op de website ScienceDirect. Daar staat in cache geheugen van Google "Chromosomal number varies among M. brandti populations with most populations having a diploid number (2N) of 42 chromosomes. However, one population trapped near Ankara Turkey has a diploid number of 44 chromosomes.". Open je deze website: https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/mesocricetus, dan zie je dat deze tekst helemaal niet meer in staat. En kijk je hoe oud de cache geheugen is van Google, dan is dit voor het laatst 10 jaar geleden door Google gelezen en geïndexeerd. Of wel er was een reden voor ScienceDirect om het aan te passen.

Het zou zo maar kunnen dat Lyman en O'Brien in plaats van de Turkse hamster de Syrische hamster aan het testen waren. Die heeft 44 chromosomen. Het zou ook maar zo kunnen zijn dat hierop gebaseerd is dat ze nauw verwant zijn aan de Syrische hamsters. Maar dat is hardop denkend. Wat ingeval wetenschappelijk bekend is, is dat wanneer kruisingen tussen dieren gelukt is met verschillend aantal chromosomen, dat deze hybriden onvruchtbaar zijn. En dat is ook bij de Turkse hamster gedocumenteerd. Dit komt omdat meiose niet gelijkmatig verdeeld kunnen worden. Meiose is het proces waarbij sperma en eicellen gemaakt worden, ook wel reductiedeling genoemd. Zaadcellen bevat de helft van de chromosomen evenals een eitje. Bij een aantal van 43 chromosomen gaat dit proces niet lukken.

Samengevat kan je de Turkse hamster niet met de Syrische hamster kruisen en zijn ze niet zo nauw verwant als in de zin het zijn ongeveer de zelfde hamsters en je kunt ze kruisen. Er zijn oude teksten in omloop en op diverse websites blijven oude teksten staan. Het wordt vaak van elkaar overgenomen. Ik heb gisteren de tekst over de Turkse hamster herschreven.

Foto behorend bij blog