Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Website update, PHP 8.1 proof 
woensdag, 22 februari, 2023, 10:15 pm - Overige
door Martin Braak
Ik wilde dit al rond de kersttijd doen, maar kwam door mijn werk niet aan toe. Ik baalde hiervan, maar gelukkig is het nu wel gelukt. Namelijk mijn website PHP 8.1 proof maken. Er was een belangrijke functie die ik voor mijn blog gebruik, gewijzigd. En ik moest die functie geheel herschrijven. Daarnaast kwamen er wat rare vreemde bugs naar voren. De website draait op scripts dat deels heel nieuw zijn, maar er zijn ook scripts bij die zijn meer dan 15 jaar geleden geschreven.

Vanavond heb ik eindelijk alle bugs gerepareerd. Tenminste dat denk ik. Dat is mooi, want dan gaat de website met zekerheid weer 2 jaar mee. Ik vind wel dat PHP steeds sneller met grote aanpassingen komen en dat maakt het wel lastig voor een hobby programmeur die ook nog eens weinig tijd heeft om te programmeren.

Sinds dat ik mijn blog geoptimaliseerd heb, draait alles sneller en Google heeft mijn website daarom weer hoger gewaardeerd. Bij het zoeken op het keyword hamster, staat deze website gemiddeld in de top 10 weer.
Oompa Loompa bijzonder project alweer 10 jaar geleden 
vrijdag, 17 februari, 2023, 9:44 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
In de afgelopen 10 jaar is veel gebeurd en ik realiseerde me dat mijn Oompa Loompa project alweer 10 jaar geleden was. Ik had eind 2012 een nestje Syrische hamsters en i.v.m. het fokken van de kleur chocolade gaf ik de hamsters namen van Sjakie en de Chocoladefabriek. In het nestje zat een bijzonder vrouwtje die erg opviel door haar vlekken en ik noemde haar Oompa Loompa.

Foto behorend bij blog

Oompa Loompa werd elke dag op de foto gezet. En in begin was dat eenvoudig. Maar naarmate de tijd passeerde werd dit steeds moeilijker. Ze zat niet stil. Ik maakte van alles met haar mee. Het geven van een stukje brood om haar goed op foto te zetten. Tot dat een keer dat ik haar kooi niet goed had gesloten. En in de ochtend zat ze niet meer in haar kooi. Toen ik haar naam noemde hoorde ik dat ze achter de keukenkastje zat. Ze was via de rooster onder de keuken onderdoor gekropen en achter het keukenkastje omhoog gekropen. Daar zat ze vast. Ik heb de buurman van mijn broer gevraagd om een stuk van de achterkant van het keukenkastje een gat te boren. Zodat ik haar terug kon pakken. En gelukkig dat lukte.

Ik wilde Oompa Loompa elke dag op foto zetten om zo te laten zien hoe zij groeide. En een oude hamster zou worden. Helaas na ongeveer acht maanden overleed zij. Een paar dagen daarvoor zat ze al niet lekker in haar vel en dat was op de foto's wel terug te zien. Veel te vroeg en zo balen van mijn project dat ik niet weer zou doen. Het koste erg veel tijd namelijk. Minimaal wel 15 minuten per dag.

Foto behorend bij blog

Het fimpje is te vinden op mijn website onder het onderdeel ouderdom. Als je op Youtube zoekt op Oompa Loompa upgrowing hamster vind je het filmpje eveneens. Het is al 10 duizend keer bekeken.

Mijn broer fokt de Syrische hamsters. Al een paar jaar heb ik geen Syrische hamster. Ik focus me op de twee lijnen van de Russische dwerghamsters. En op de Campbelli dwerghamsters. Ik denk dat ik eind dit jaar weer een Syrische hamster als huisdiertje wil hebben.
Petitie Russische dwerghamster behouden 
zondag, 12 februari, 2023, 5:18 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals je gemerkt heb, zijn er weinig blogs geplaatst en is de voorpagina van deze website aangepast. We voeren actie! Samen met Marika hebben we een brief aan de 2e kamer geschreven m.b.t. de huisdierenlijst, de nieuwe positief lijst. En dat het geen goed idee is om de Russische dwerghamster te gaan verbieden. Je houdt dan een paar huisdieren over. Naast kamelen mag je cavia, konijn of de Syrische hamsters als huisdier houden en aan je kinderen geven.

Kameel klinkt raar. Maar dat is natuurlijk ook raar. Er staan maar 30 dieren op de lijst waarvan heel veel niet geschikt is voor onze kinderen. Gerbils niet, schapen niet, rund niet, of moet iedereen maar aan de hond en kat? Cavia's zijn geen echte knuffeldieren om in je handen te houden en iedereen aan de konijn dat is ook niet wat. Dat zijn toch wel dieren die je niet simpel in een kooitje binnen huis gaat houden. De minister zou zeggen: wetenschappers vinden de Chinese dwerghamster geschikt. Maar dat is een heel ander type dwerghamster en schuw van karakter. Niet eenvoudig te fokken en bijna niet te verkrijgen. De Syrische hamster blijft dan over. Maar in de toekomst is dan geen keuze voor een klein knuffeldier. Daarom wij willen de Russische dwerghamster behouden!

Als je petitie nog niet getekend hebt, doe dit! Op de voorpagina kan je lezen waarom de wetenschappers het fout hebben qua afkeuring. Het is raar dat je eenzelfde toets doet op dwerghamsters die binnen in een kooi gehouden worden ten opzichte van dieren die buiten leven. Nu maar hopen dat ze de juiste beslissing nemen en een lijst ontwikkelen die wel huisdieren weerspiegelen.

Foto behorend bij blog
Is Zwart bij de Russische dwerghamster zwak en ziekelijk? 
donderdag, 19 januari, 2023, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
Op Facebook waren er weer discussies en ik bemoei me er niet vaak mee. Maar dit keer zei ik wederom: tandproblemen is geen probleem van Zwart. Daarom deze blog.

Foto behorend bij blog

Zwart is een mutatie bij de Russische dwerghamster dat is ontstaan in een hybride lijn. Het is niet de zwarte mutatie dat van de Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster overgehaald is. Want beide zwarte mutaties zijn anders en genetisch gezien niet hetzelfde. Het is toevallig ontstaan in een lijn die niet zuiver was.

Zwart is een kleur dat je alleen terug fokt als beide voorouders ook dragen voor Zwart. En feitelijk terug kijkend naar de eerste ouder, familie zijn. Maar er zit al vele generaties tussen. Maar toch is de populatie Zwarte Russische dwerghamsters niet groot. Want ze worden niet zoveel van gefokt. En daarom zijn veel Zwarte Russische dwerghamster verwant aan elkaar.

Tandproblemen c.q. gebitsproblemen komen voor bij de Russische dwerghamster. En ze komen ook bij Zwart voor. Er zijn genetische problemen bekend, maar er zijn ook externe factoren waardoor tandproblemen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vallen. Maar denk ook bijvoorbeeld aan scherp voer waardoor een snee in tandvlees ontstaat en daarna een abces / ontsteking ontstaat. Als er druk tussen de snijtanden ontstaat en de tanden gaan iets van elkaar af, dan slijten de tanden niet meer goed af. Want de boven tanden en onder tanden moeten goed op elkaar blijven staan om de slijtage te weeg brengen. Maar genetisch defect is ook aanwezig, alleen weten we niet hoeveel en hoevaak. Daarom moet gebitsproblemen ook altijd door fokker serieus genomen worden en aantekeningen in de stamboom gemaakt worden als het voorkomt. En komt het vaker dan 1 keer voor, dan vanuit gaan dat het een genetisch defect is.

Vermoed je dat het om een genetisch defect gaat. Dan moet je met de ouderdieren en broers/zussen stoppen. En niet inzetten bij de fok. Waar het probleem heel vaak is, is dat kleine fokkers hun ouderdieren wegdoen. En dat ze niet zien of gebitsproblemen voorkomen. Ze zien niet hou de ouderdieren verder ontwikkelen. En dat is natuurlijk niet goed. Dat is denk ik ook waardoor genetisch probleem tandproblemen ontstaan zijn. Een ander optie is dat er te veel qua kopvorm is geselecteerd en dat de kop te plat is. Maar bewijs is hier niet voor. Bij de 2014 onderzoek leek het dat het vrij dominant te zijn en zag je generaties lang deze gebitsproblemen. Daar zagen we dat een voorouder van ruim 300 Rusjes Zwart Merle was. Maar we zagen ook terug dat elk kleur tandproblemen kon krijgen. En dan begrijp je, dat Zwart een kleine populatie is waardoor tandproblemen geregeld bij Zwart terug gezien wordt. Daarom moet je Zwart geregeld met andere bloedlijnen fokken zodat bij Zwart meer diversiteit ontstaat qua DNA materiaal.

Parkinson is een defect dat bij Zwart voorkomt. Er wordt ook wel eens gezegd dat het een probleem van Zwart is. Dat is in mijn ogen en mijn ervaring niet het geval. Ik ben overtuigd geraakt dat het defect op de X-chromosoom ligt waardoor het zo dominant is. Het is aanwezig in de Zwarte lijn en juist door de kleine populatie blijft het aanwezig. En elk dier heeft minimaal 1 x-chromosoom. Eruit fokken is lastig, maar zeker te doen. Ik vermoed dat Wildkleur en andere kleuren eveneens Parkinson kunnen krijgen c.q. defect aanwezig is. Alleen uit het niet omdat het trager verloopt qua ziekte proces. In de laboratorium waar ze Parkinson testen doen, doen ze dit met zwart gekleurde muizen. De reden is dat bij zwarte kleur de processen sneller verlopen.

En daar ligt het probleem van Zwart qua kleur. Ik vind zelf dat de Russische dwerghamsters met de zwarte mutatie wat sneller verouderen. Bij 18 maanden oud zien ze vaker ouder uit dan hun soortgenoten met een ander kleur. Of dat ook door de kleine populatie komt, weet ik niet. Maar het valt mij wel op. Ik fok weinig met Zwart. Belangrijk is dat we de basiskleuren fokken zoals Wildkleur. En als ik Zwart fok, dan fok ik ze veelal uit dragers voor Zwart. En dan krijg je 1 tot 2 per nest die Zwart zijn.
Inflatie leidt tot hoger prijzen hamsters, maar relatief zijn ze nog veel te goedkoop 
zondag, 8 januari, 2023, 2:23 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Als je bij een dierenwinkel binnen loopt dan zal je opvallen dat veel spullen duurder zijn geworden. Dierenwinkels hebben het best zwaar als ze hogere energieprijzen betalen. Naast dat hun winkel warm gehouden moet worden, hebben ze vaak ook aquariums. Daarnaast zijn veel honden- en kattenvoer duurder geworden. Transportkosten zijn hoger. Maar het maken van voer idem. Afgelopen zomer vloog de graanprijs omhoog i.v.m. de oorlog en dat zorgde voor duurder hamstervoer.

De verkoopprijzen van hamsters zijn daarom dus ook gestegen. Duurder voer, hoger energieprijzen en duurder transport. Daarnaast zijn de loonkosten flink gestegen wat op alles ook nog eens drukt. Hamsters zijn duurder geworden, maar toch zijn ze relatief nog steeds goedkoop.

Toen ik mijn eerste Russische dwerghamsters kocht, betaalde ik 25 gulden. Omgerekend is dat 11,34 euro. Dat is 40 jaar geleden. Nu kosten ze nog steeds tussen 12,50 euro en de 20 euro, afhankelijk of de dierenwinkel ze goedkoop wil houden om ook de benodigdheden erbij te verkopen. Je raadt het vast wel: op hamsters wordt niet heel veel winst gemaakt. Het gaat om klantenbinding om ook hamstervoer te verkopen.

Foto behorend bij blog