Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Het belang van goede drinkflessen en goed schoonmaken 
zondag, 16 februari, 2020, 9:22 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Gisteren en vandaag in alle rust met heerlijke muziek op de waterflessen schoon gemaakt. Ik ben iemand die niet bespaart op waterflessen en bij mij zijn de waterflessen van glas en niet van plastic. En dat heeft een reden!

Ben jij een hamsterliefhebber en heb je al jarenlang eenzelfde waterfles? En hoe goed is die nog? Ik bedoel daarmee komt er nog met gemak water uit of moet de hamster daar veel aan likken? In ons water zit veel kalk en dat heeft ook effect op het waterflesje qua werking.

Een goed waterfles heeft twee balletjes. Dit om te zorgen dat smerigheid niet naar binnen kan komen. Wanneer de hamster haartjes aan de tong heeft en aan het balletje likt, kan het voorkomen dat deze haartjes naar binnen rollen. Maar ook bij twee balletjes kan het voorkomen dat het naar binnen gedraaid wordt. Maar ook ander viezigheid kan zo langzaam naar binnen komen.

Goed ontsmettend kan je met zeer warm of zelfs kokend water. Bij 60 graden water gaat de meeste bacterie dood. Maar als je in een plastic waterfles kokend water giet, houd je geen waterfles over. Plastic smelt dan kapot. En daarom, ook al is dat duur, zijn bij mij de waterflessen van glas.

Ik zorg ervoor dat de waterfles goed ontsmet wordt met zeer warm tot kokend aan water. Ik maak drinktuig aan beide kanten schoon met schoonmaakborstel speciaal hiervoor bestemd (Savic schoonmaakborstel). Daarna zet ik de waterfles goed in elkaar en schud ik heel hard. Er kan namelijk nog viezigheid los gekomen zijn door het borstelen. Dan verwijder ik opnieuw alle water en bekijk ik de kogeltjes of ze nog goed doen. Ze moeten goed heen en weer rollen. Daarna zet ik de waterfles in elkaar en kijk ik of het borrelt als je hem recht op zet + of er voldoende water uitkomt als ik met de vinger langs het kogeltje gaat.

Het komt geregeld voor dat een waterfles niet goed meer doet. Koop beter een keer een nieuwe dan hergebruik waardoor de waterfles niet goed meer doet!

Mijn advies qua waterfles c.q. drinkfles:
https://www.drdknaagdierwinkel.nl/nl/trixie-glazen-drinkfles-500-ml.html

En dit is één van de liedjes die afgespeeld werd tijdens het schoonmaken:
Mijn hamster stinkt al na paar dagen, wat hieraan te doen? 
zondag, 9 februari, 2020, 9:21 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst kreeg ik deze vraag. De hamster stond vlak bij de bankstel en na een paar dagen stonk het al zo erg. Wat kan je hieraan doen? De eerste vraag die ik altijd stel is wat voor bodembedekking ze gebruiken. En je raad het antwoord al: zaagsel.

Zaagsel is een bodembedekking dat weinig vocht absorbeert. En dat kan gaan stinken. Het is trouwens niet normaal dat een hamster na een paar dagen al gaat stinken. Maar in dit geval staat het pal naast de bankstel. Ze ruiken feitelijk niet de hamster. Maar de zaagsel dat vochtig is geworden.

Je hebt veel alternatieven. En één van de alternatieven wat ik absoluut niet adviseer is: Back-2-Nature. Ze hebben de NKV jarenlang gesponsord en ik heb test materiaal gekregen. Maar wat een troep zeg. Het neemt inderdaad veel vocht op. Maar de geur van de hamster wordt eveneens negatief beïnvloed. Ruik de hamster maar eens. Maar op Back-2-Nature ruikt de hamster niet fijn meer. En je merkt aan het gedrag van de hamster dat hij het ook niet zo'n fijn spul vindt. Een hamster wil zo zacht mogelijk materiaal hebben.

Foto Back-2-Nature, je kunt goed zien dat het niet stof vrij is:
Foto behorend bij blog

Wetenschap heeft dit bestudeerd. Ze hebben allemaal kooien aan elkaar gekoppeld en elk kooi kreeg een bepaald soort bodembedekking. Twee keer raden wat de hamster voor koos: het zachtste materiaal. En dat voor hun nest!

Zelf gebruik ik aubiose, een zeer zacht materiaal en neemt 12x meer vocht op als zaagsel. Maar je hebt bijvoorbeeld ook Bunny Nature BunnyBedding Absorber. En ook materiaal gebaseerd op karton. Mijn advies: kies het zachtste materiaal! Daar doe je de hamster een plezier mee.
Een winter zonder sneeuw? 
zondag, 2 februari, 2020, 2:49 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het voelt vreemd aan, een winter zonder sneeuw. December was het gemiddeld al warmer dan anders. En januari was het voornamelijk regenachtig met temperaturen 5 en de 10 graden. Terwijl de Coronavirus in China aan het vespreiden is, kijk ik naar buiten en regenachtig weer.

Volgens mij heeft elk winter wel een keertje natte sneeuw en dat zelfs heb ik niet gezien. Mijn hamsters hebben kunstmatig licht en staan bij de verwarming. En dat bespaart dit jaar energie. En de dagen worden nu al langer. Halverwege februari kom ik met licht thuis.

Foto behorend bij blog

Mensen praten hier nog niet veel over de Corona virus. Dagelijks houd ik het nieuws in de gaten en lees ik over dit nieuwe virus. Het maakt mij ongerust. Het is niet zo'n dodelijke virus. Maar het probleem zit in de grote hoeveelheid mensen die verzorging nodig hebben. Corona is vrij besmettelijk en het lijkt erop dat ontlasting eveneens virusdeeltjes heeft. Het virus kent een incubatietijd dat kan oplopen tot twee weken. En terwijl iemand niet ziek is, kan hij of zij anderen besmetten. Als iemand niet ziek is, hoest hij nog maar weinig of niet. Maar een wc bezoek zonder goed je handen te wassen kan betekenen dat je anderen besmet.

Als ik zo lees kan dit virus niet lang buiten een lichaam overleven. En ik denk dat wij in Europa goed kunnen hanteren. Elk ziek persoon met kenmerken zoals hoesten en longontsteking wordt in Nederland op dit virus onderzocht. Maar als niet beheersbaar wordt, dan gaan we situaties krijgen dat mensen zo min mogelijk naar de winkel willen gaan. En niet naar voetbalwedstrijden willen gaan. En dan wordt het akelig.

In China is het mis gegaan omdat in begin niet goed beheers werd. En nu dat het zo verspreid is, kan men het nauwelijks beheersen. China zit op slot, nieuwjaarsvakantie is verlengd. En dit tot 10 februari. Ook Europa gaat hiervan hinder ondervinden. Aanlevering van onderdelen uit China gaat moeizaam en kent vertraging.

We zullen het zien.

EDIT: in de laatste week van februari 2020 reed ik richting Amsterdam en onderweg een beetje sneeuw gehad. Dat was de winter.
Laten we verschillen Campbelli versus Russische dwerghamster herinneren, bolletjes op de neus 
zondag, 19 januari, 2020, 8:40 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Campbelli dwerghamster wordt steeds meet gehybriseerd. Dat zie je terug op foto's die mensen van hun Campbelli dwerghamster plaatsen, maar ook op keuringen. Een verschil in eigenschap is de neus. Vandaag moest ik hieraan denken. We schreven vroeger over de Campbelli neus dat het bolletjes op de neus zijn. En het is goed om dit te realiseren en bij selectie van de Campbelli dwerghamster goed in acht te nemen.

Bekijk deze foto's maar eens:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En vergelijk met deze foto's:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet bij de Campbelli dwerghamster aan de bovenkant van de zijkanten van de neus soort bolletje. Wat bij de Russische dwerghamster minder is.
Ik verkoop hamsters, ben ik omzetbelasting verschuldigd? 
zondag, 12 januari, 2020, 8:39 pm - Andere zaken
door Martin Braak
In 2020 is iets gewijzigd met betrekking tot de omzetbelasting. Namelijk de kleine ondernemersregeling. Met de kleine ondernemersregeling wil de Belastingdienst bereiken dat niet iedereen een aangifte omzetbelasting hoeft aan te vragen en btw af hoeft te dragen. Het zou wat zijn dat wanneer je regelmatig iets verkoopt tegen kleine bedragen je direct al aangifte omzetbelasting moet aanvragen.

Wet Omzetbelasting is heel duidelijk wanneer er omzetbelasting is verschuldigd, namelijk er wordt belasting geheven op "leveringen van goederen en diensten, welke in Nederland door een als zodanig handelende ondernemer onder bezwarende titel worden verricht". Wat er eigenlijk staat is wanneer iets geleverd wordt of gedaan wordt tegen een vergoeding en in Nederland door ondernemers dit gedaan wordt en omzetbelasting afdragen, dan is er omzetbelasting verschuldigd.

Ondernemer voor de omzetbelasting kent een ander definitie dan ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.
Er wordt bij de omzetbelasting niet gekeken naar de winst en winstoogmerk. Als er regelmatig verkopen plaatsvindt, dan is er omzetbelasting verschuldigd.

Maar je raadt het vast wel. Als je paar hamsters verkoopt, hoef je geen omzetbelasting af te dragen. Maar waarom is dit zo? Feitelijk omdat je geen bedrijf hebt. Maar daarnaast door de kleine ondernemersregeling. De nieuwe regeling houdt in dat wanneer je minder dan 20.000 euro aan omzet / verkopen / vergoedingen op jaarbasis hebt, je de kleine ondernemersregeling (KOR) mag toepassen en kunt aanvragen. Je hoeft dan geen omzetbelasting betalen indien je dit toepast. Je moet wel heel veel hamsters verkopen om 20.000 euro aan omzet te halen.