Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
De kleurengenerator op mijn website, een innovatief script #hamsters 
zondag, 25 februari, 2018, 7:47 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Het is alweer 8 jaar geleden dat ik de kleurengenerator voor de Syrische hamster heb gemaakt. En sinds die tijd is hij 40 duizend keer gebruikt.

Een linkje:
https://www.dwerghamster.nl/syrischehamster/kleurengenerator/index.php

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik dit gemaakt heb. In die tijd heb ik op internet eentje gezien en dat wilde ik namaken. Waar ik tegen aanliep was dat een script maximaal 30 seconden mocht runnen c.q. duren. Daarna werd het door de server waarop mijn site gehost wordt, gestopt. En bij zes verschillende genen ging dat perfect. Maar één gen combinatie erbij zorgt voor een macht 2 script duur. Of wel als zes verschillende genen 3 seconden duurt, dan duurt zeven verschillende genen 9 seconden. En acht maar liefst 81 seconden.

Ik was bezig in Excel om hierover na te denken en ik kon de puzzel niet oplossen. Want ik dacht zoals de standaard scripts werken. Namelijk alle mogelijke combinaties calculeren en dan analyseren welke kleuren dit zijn. Ik heb op een gegeven moment alles weg gegooid. Ik was er klaar mee. Maar een jaar later ging ik er weer over nadenken. En vond ik een simpel oplossing: denk als een mens.

Als ik een combinatie van genen zie dat gekruist wordt, dan weet ik bijna direct welke kleuren hieruit komen. En dat komt omdat ik niet alle combinaties in mijn hoofd maak. Ten eerste bedenk ik eerst welke kleuren eruit rollen en dan ga ik nadenken welke sausjes er zijn. Of wel welke genen zorgen voor een patroon. Dat zijn namelijk geen kleurmutaties. En dan over de vacht. Gaat het allemaal om normaal haar of ook om bijvoorbeeld langhaar.

Een voorbeeld: als het albino gen (cc) aanstaat dan doet de rest er niet toe. Dat is niet zichtbaar. Dan hoeft je dat ook niet te calculeren. Dat scheelt rekentijd.

En jawel, ik kon het binnen de 30 seconden laten berekenen. Maar er was één dingetje: als er teveel onbekende combinaties waren, dan duurde het toch meer dan 30 seconden. En dat lukte me niet om op te lossen. En daarom heb ik er acht jaar lang een rode tekst erbij gezet dat het script in bewerking is en vast kan lopen indien er te veel onbekende combinaties zijn.

Het was 2015 dat ik dit ook voor de tamme rat gemaakt heb. Echter, je raad het misschien wel. Het lukte me niet om dit binnen de 30 seconden te krijgen. Ook al had ik in de scripttaal bepaalde combinaties eruit gefilterd die niet berekend hoefde te worden. Net als een normale mens zou doen. Het was tijdens een zware griep dat ik op de bank hierover zat te denken. En bij hoge koorts dat ik ineens een ingeving had. Waarom de combinaties allemaal berekenen? En waarom zoveel combinaties onthouden als een groot deel van deze combinaties toch hetzelfde zijn. Dat zou een normaal mens niet doen.

Het aanpassen van het script voor de tamme rat duurde nog geen twee uur. En de rekentijd is binnen enkele seconden ongeacht hoeveel combinaties.

Dit jaar heb ik een paar emails ontvangen met betrekking tot de kleurengenerator. Eentje vroeg of ik mijn script wilde delen zodat het script van tamme ratten ook in het Engels zouden hebben. En de ander had html code al in de website gebouwd maar het deed het niet... Nee logisch, het is een script dat achter html zit. Je kunt het niet zo ff van de site halen! De vraag m.b.t. tamme rat kleurengenerator heb ik even over nagedacht. Ik ga hem zelf t.z.t. ombouwen. Een probleem is dat in de USA wat geen codes anders zijn.

Vandaag, ja nu pas!, heb ik de Syrische hamster kleurengenerator omgebouwd. De innovatie leidt er toe dat ik donkergrijs ook kan toevoegen. In de aankomende weken ga ik alle donkergrijs variaties inbouwen. Een ander gedachte was in 2010 dat ik ook foto's erbij zou zetten. Ik heb in deze acht jaar er nooit meer omgekeken. Ik gebruik hem zelf niet en had daardoor geen prikkel om hier aan te werken.

Voor de Campbelli dwerghamster bestaat er ook eentje:
http://gerbils.silvanon.com/hamstercalculator/campbell/

Foto behorend bij blog