Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Geel kan zorgen voor robijn kleurige ogen 
zondag, 12 februari, 2017, 8:31 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Mijn broer Peter fokt veel Syrische hamsters op basis van geel / schildpad. Hij fokt namelijk veel driekleuren. En soms zitten er prachtige varianten bij. Wat ik laatst zag was een Syrische hamster driekleur schildpad met heel veel geel en wat mij direct opviel waren de oogkleuren.

De oogkleuren waren namelijk robijn rood. Soms zie je bij bontfactoren ook dat wanneer veel wit rondom de ogen aanwezig is, de oogkleur beïnvloed. En mijn vermoeden is dat geel dat ook doet.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Daarnaast heeft umbrous effect op de gele kleur. Wanneer umbrous aanstaat, zijn de gele vlekken heel donker van kleur.

Toch zie ik ook geregeld schildpadden met veel geel in het gezicht terwijl de oogkleur niet beïnvloed.

Foto behorend bij blog

Maar dat zie je bij de bontfactor ook wel, dat het niet altijd 1+1 is.

[EDIT]
Op Facebook leidde mijn blog tot een leuk gesprek. Daarin kwam onder ander vuurgloed. Dit komt bij konijnen voor. In mijn ogen heeft een Chocolade kleur / Roest kleur bruine ogen. Door lichtinterval kan dit rood overkomen. Maar het is niet rood!

Geel is een verdunningsfactor en geel rondom de kop en oog kan leiden tot een extra verdunning.

Hierbij nog een extra foto waarbij je duidelijk kunt zien dat de hamster donkerrode ogen heeft en geen bruine ogen.

Foto behorend bij blog
Het gaat goed met Kuifje!, maar niet goed qua fokresultaten: geen kindjes :( #hamsters 
zondag, 5 februari, 2017, 4:03 pm - Russische
door Martin Braak
De bloglezers en social media volgers weten dat zowel bij mijn broer Peter als bij mij soms rare mutaties ontstaan of dat er iets geboren wordt waarvan wij zeggen "hé, dit is apart!'. En zo schreef ik vorig jaar over een kuif hamster die bij mijn broer Peter geboren was.

Zo heel af en toe worden bij ons hamsters met kuifjes geboren. De eerste exemplaar is eentje geweest met slechts een sprietje witte haren. Maar deze haren waren wel heel lang. Het ging om een vrouwtje en zij heeft nooit gefokt. Direct om in huis te vallen met het slechte nieuws: elk kuifje heeft daarna nooit gefokt. En ook dit exemplaar heeft geen jongen voortgebracht. Terwijl het een mannetje is.

Maar wie weet wat de lengte ons brengt!

Paar foto's:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Wat een bizar gezicht! Het gaat hier dit keer niet om een witte kuif maar om een blek waarbij de haren langer zijn en meer haren op een gebied zitten.
Een Rusje van 3,5 weken oud met een witte stip op de neus... en wordt steeds witter, toch wintervacht? 
zaterdag, 4 februari, 2017, 4:09 pm - Russische
door Martin Braak
In 2005 (als ik mij goed herinner!) heeft Dr. Marcel A.G. van der Heyden een artikel over wintervacht geschreven. Alles onderbouwt heeft hij een stuk geschreven dat jonge Russische dwerghamsters geen wintervacht kunnen krijgen. In de praktijk zie ik af en toe jonge Russische dwerghamsters met spierwitte buikjes en een wat lichter kleur. Dat noem ik kinderwintervacht.

Ik ben altijd attent op verschillen. Op zoek naar nieuwe dingen. Want iets nieuws is tevens iets unieks. En iets om verder uitgezocht te worden en of gefokt te worden. Zo zag ik 1,5 week geleden een Blauw-wildkleur Rusje met een witte stip op de neus. He!, dacht ik, dat is geinig! De vader was helaas overleden en de moeder (een Pearl) al heel oud. Haar laatste nestje.

Maar binnen paar dagen zag je een gedaante verandering. En hij niet alleen, ook één van zijn nestgenootjes. De rest niet!, de anderen bleven gewoon hun kleur behouden. Op de onderstaande foto's zie je hem en het lijkt echt op wintervacht. Dit moet wintervacht zijn! Maar hij is nog maar vijf weken oud! Zie de tweede foto waar ik een euro munt erbij heb gelegd. Daarnaast staan ze net zoals de rest met kunstmatig licht om wintervacht te voorkomen.

Foto behorend bij blog


Foto behorend bij blog


Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En nu maar hopen dat het om een mutatie gaat. En dat het of schimmel is of dat wintervacht vroeg getriggerd wordt. Maar hopen dat beide niet onvruchtbaar zijn. De kuifjes bijvoorbeeld brengen geen kindjes voort. En wij komen daar niet mee verder.
Positieflijst: jawel hoor, hamsters mogen gehouden worden en zijn niet gevaarlijk! 
zaterdag, 4 februari, 2017, 3:26 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Ergens in 2013 kwam ineens de positieflijst in het nieuws. En dat was niet positief! Onderweg naar mijn werk kreeg ik op de radio te horen dat de dwerghamsters verboden worden. En op mijn werk werd ik zelfs gebeld met de vraag of ik een radio interview wilde doen. Nee dankje!, want ik had mij toen niet verdiept in de positieflijst en helemaal niet bij stil gestaan dat het zomaar eens zou kunnen zijn dat dwerghamsters verboden zouden worden.

De gedachten dat ik illigaal bezig zou zijn, dat ik ondergronds mijn hobby voort zou moeten zetten, geen foto openbaar meer zou kunnen maken... Nee die gedachten had ik niet, nee eerder van: Nederland is gek geworden! En wat dan nog, ze kunnen niet elk hamsterliefhebber opsluiten.

Ook vreemd was waarom ze verboden zouden worden. Dat was geen compliment voor staatsecretaris Dijksma. Dat gaf wel aan hoe dom ze in de politiek kunnen zijn! Dwerghamsters kunnen virussen verspreiden. Ja echt!, tja je hond en kat ook. Laat staan kippen!! Nee, virussen blijven onder je schoenen plakken en daarom worden schoenen verboden. Kom zeg!

Gelukkig is alles de prullenbak ingegaan en zijn de zoogdieren die in Nederland gehouden worden in kaart gebracht. En wat niet onderzocht is, mag gehouden worden. En nu het goede nieuws: de Russische dwerghamster, maar ook de Campbelli, Roborovski en de Chinese dwerghamster staan op de positieflijst. En mogen in Nederland gehouden worden!

Foto behorend bij blog
Auto's, auto's en nog eens auto's .... 10 jaar later! 
donderdag, 2 februari, 2017, 8:53 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Tien jaar geleden schreef ik een blog over dat ik voor mijn werk naar Amsterdam ging en dat ik na 40 kilometer in de file stond. Vandaag, wederom voor mijn werk naar Amsterdam afgereisd en naar dezelfde klant! Tien jaar verder, tien jaar ontwikkeling, in tien jaar deze klant zien veranderen. Maar zowel de heen reis als terug reis was het weer zwaar.

Wat anders is, is dat er extra rijstroken zijn gemaakt. Een deel kent zelfs zes stroken. Maar dat heeft niet veel geholpen. Wat mij opviel is dat de station waar ik langs reed compleet vol met mensen stond. En wat opviel is dat aantal auto's alleen maar gegroeid is.

Link naar mijn blog uit 2007: http://www.dwerghamster.nl/blog/index.p ... 204-220411

En hoe zou het over 10 jaar zijn?