Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
1e paasdag is dit jaar zeer bijzonder: bijzonder vroeg en duurt slechts 23 uur! 
zondag, 14 februari, 2016, 7:57 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Gisteren zat ik te zoeken wanneer de zomertijd weer ingevoerd wordt. Toen zag ik dat op 1e Paasdag de klok naar voren gaat. Dat is zeer bijzonder. Want dit jaar is Pasen heel vroeg. En als je erbij stil staat.... waarom is Kerst altijd op 25 december en Pasen ene keer vroeg in maart en ander keer medio April?

In de 8e eeuw is een regel ingevoerd dat stamt uit 325 na Christus: Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Een volle maan op de eerste dag van de lente telt eveneens. Maar Pasen wordt niet met volle maan gevierd. Of wel als de eerste volle maan van de lente op een zondag is, dan wordt Pasen de volgende zondag gevierd.

Als je de regel begrijpt, dan realiseer je dat Pasen nooit eerder kan zijn dan 22 maart en nooit later dan 25 april. Dit i.v.m. maan periodes. Het duurt nog even voordat wij dit meemaken. Namelijk in 2038 wordt Pasen op 25 april gevierd. En in 2285 valt Pasen op 22 maart. Tja, dat gaan wij niet meemaken....

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Laatste nieuws Positieflijst 
maandag, 8 februari, 2016, 6:39 pm - Overige
door Martin Braak
Laatste nieuws met betrekking tot de hamsters en de positieflijst is dat alle vier dwerghamstersoorten op de lijst staan om nog nader onderzocht te worden.

Op 1 februari 2015 heeft de RVO een lijst online geplaatst waarop de zoogdieren staan die in Nederland worden gehouden en nader onderzocht worden. Dit zijn de dieren die nog niet op de positieflijst staan of niet afgekeurd zijn.

Lees op Huisdieren.nu meer over de positieflijst en download daar de lijst met dieren die nader onderzocht worden. Mocht je zoogdieren houden die niet op deze lijst staan, neem dan s.v.p. contact op zodat zij alsnog op de lijst komen te staan.

Klik hier hier: http://www.huisdieren.nu/over-pvh/wat-d ... uari-2016/
Gaat winterslaap van de Syrische hamster ons leven verbeteren en verlengen? 
zondag, 7 februari, 2016, 6:06 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Zoals de echte hamsterliefhebber weet kan de Syrische hamster in winterslaap gaan. Dit gebeurd wanneer de dagen kouder en korter worden. De temperatuur moet lager dan 10 graden zijn en daglicht moet geleidelijk verminderd worden. De Syrische hamster brengt dan zijn lichaamstemperatuur naar beneden naar ongeveer 4 graden. Dit duurt vier dagen en dan neemt hij een rustdagje en brengt hij zijn lichaamstemperatuur terug naar 37 graden.

Nederlandse wetenschappers zijn dit aan het onderzoeken. Wetenschappers hebben ontdekt dat een Syrische hamster die in winterslaap gaat, ouder wordt. Het komt erop neer dat het aantal dagen dat hij winterslaap houdt, deze aantal dagen gemiddeld langer leeft. Vrouwtjes kunnen dan ook vaker een nestje krijgen. In plaats van twee keer zelfs vier keer. In de natuur is dit heel handig.

Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer de Syrische hamster in winterslaap gaat, een stofje aangemaakt wordt dat cellen repareert. En zij zijn in geslaagd om dit stofje op te vangen. Ze hebben dit op muizen getest die diabetes hebben. En het effect is dat deze muizen ook langer leven. Dit omdat hun cellen gerepareerd worden.

Dit stofje is dus niet alleen heel interessant om bijvoorbeeld mensen in slaap te brengen tijdens een lange ruimte reis. En dat zij daarmee niet ouder worden. Maar ook om menselijke cellen te repareren en ouderdomsziektes te behandelen. Het effect kan zijn dat dankzij de Syrische hamsters wij in de toekomst veel ouder kunnen worden met minder kwalen.

Een hamster in winterslaap:

Foto behorend bij blog
Elkaar troosten 
zondag, 31 januari, 2016, 8:19 pm - Russische
door Martin Braak
Jawel, weer tijd voor een onderzoekje! Amerikaanse onderzoekers hebben deze maand in het tijdschrift Science gemeld dat Prariewoelmuizen soortgenoten in stressvolle situaties troosten. Als een vrouwtje overstuur is, worden ze intensiever gevlooid door het mannetje.

Mannetjes maken op dat moment dezelfde stresshormonen aan als het vrouwtje. Dit zou volgens de wetenschappers duiden dat zij meeleven. Daarnaast wordt oxytocine aangemaakt. Dit wordt ook wel "knuffelhormoon" genoemd en zorgt voor empathie.

De wetenschappers kwamen hierachter door vrouwelijke Prariewoelmuizen te scheiden van de mannetjes en bloot te stellen aan elektrische schokjes. Vervolgens werden deze vrouwtjes weer bij hun partner gezet. De mannetjes maken op moment van scheiding stresshormonen aan. En op moment dat ze herenigd werden, ging het mannetje het vrouwtje vlooien.

Persoonlijk denk ik dat de dwerghamsters dit ook zo is. Koppeltjes troosten elkaar. Je ziet dit zowel bij bevalling maar ook bij ziekte. Of stress.

Foto behorend bij blog
Koning Winter is terug in Nederland! 
maandag, 18 januari, 2016, 9:36 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Gisteren was het dan zover: winter! Ik stond redelijk vroeg op en keek naar buiten. Jahoor, sneeuw! De sneeuw in combinatie met de lampen gaf een bijzonder effect. Terwijl het nog redelijk donker was, zag je goed. Sneeuw reflecteert meer licht.

Foto behorend bij blog

Eigenlijk is het wel goed dat het weer anders wordt. De Russische dwerghamsters hebben een verandering van gevoelstemperatuur nodig. Ik merk zelf als je fokkoppels bij te stabiele temperaturen zet, ze soms niet starten met fokken. Ik krijg wel eens de opmerking dat mijn Russische dwerghamsters niet fokken. Maar ik vermoed dat zij de Rusjes bij een stabiele omgeving houden. Je moet rekening houden dat mijn dieren jaren en jaren afzonderlijk gefokt worden en geen enkel ander bloedlijn inzit. Ingeval als je kiest voor mijn lijn. En daarbij is de selectie zodanig zoals ik ze houd.

Heel toevallig zag ik een stuk over winterslaap bij de Syrische hamsters. De universiteit in Nederland doet een onderzoek naar. Zij houden Syrische hamsters bij vijf graden en zorgen ervoor dat de daglengte korter wordt. Dan gaan ze in winterslaap. Als het koud is en je houdt een lamp aan, gaan ze niet in winterslaap. Als je bij deze kou last hebt, koop dan een ledlampje bij Ikea en monteer die boven de kooi. Dat is namelijk al voldoende.

De dagen worden weer langer en ik zag dat om 17:00 nog niet geheel donker was. Elke dag gaat de zon 2 minuten later onder. Dat is 14 minuten per week. Wat dit jaar bijzonder is, is een vroeg pasen. Over 69 dagen alweer. Vandaag zag ik de eerste paaseitjes in de supermarkt! Ongelovelijk!