Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Voynich manuscript 
zondag, 28 februari, 2016, 9:32 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Wie Martin goed kent, weet dat Martin niet alleen rationeel is, maar ook van mysterie houdt. Eén van de spreekbeurten die ik op school heb gehouden t.b.v. examens ging over Nostradamus en de voorspellingen. Vandaag moest ik aan Voynich manuscript denken, een boek dat sommigen geloven dat het stamt van buitenaards bezoek. Waarschijnlijker is dat het om een oude taal gaat dat verloren is gegaan.

Wat is Voynich manuscript? Het is een boek dat stamt uit de 14e-15e eeuw. Het bevat verschillende hoofdstukken en gaat o.a. over planten, astrologie en biologie. Het bevat kleurrijke illustraties. Maar wat de boek zo bijzonder maakt, is dat het geschreven is in een taal die wij totaal niet kunnen herkennen. De laatste onderzoeken wijzen uit dat het om een echte taal moet gaan en dat de zinnen logisch opgebouwd zijn en regels volgen. Er is zelfs een teken dat alleen aan het begin van een woord gebruikt wordt. En typisch, alle woorden bevatten minder dan 10-11 letters. En woorden die uit enkele letters bestaan, komen nauwelijks voor.

Er staan ook illustraties in wat niet van aarde lijkt af te stammen. En daarom gaan de geruchten dat de boek niet door een mens geschreven is. Maar daartegenover staan er illustraties in die simpel getekend zijn en als het niet aards zou zijn, te simpel getekend zijn. Snap je wat ik bedoel? Er komt toch geen marsmannetje van Pluto hier langs om met een veer in een boek te schrijven en te tekenen.

Bepaalde onderzoekers vermoeden dat er meerdere auteurs bezig zijn geweest. En dat het niet van één hand afstamt. Sommigen denken dat het om een gecodeerde taal gaat. En anderen dat het om een grap gaat. Maar ... in die tijd zo complex, paar honderd bladzijden schrijven en constant aan de regels houden? Dat is geen grap!

Hoop dat ze ooit achter komen wat dit precies is.

Foto behorend bij blog

Foto van Wikipedia.
Bijzondere tweeling in Engeland: uit één eitje komen verschillende rassen 
zondag, 28 februari, 2016, 6:37 am - Nieuws
door Martin Braak
Zoals velen weten ben ik de eerste weken van het jaar altijd zeer druk. Dit jaar is dat bijzonder druk. De bedrijven willen eerder weten waar ze aan toe zijn en willen eerder geholpen worden. En eenmaal geweest en besproken, levert dit vaak ander (meer) werk op. Waardoor je druk blijft. Over 2-3 weekjes wordt het weer wat rustiger en neem ik weer meer de tijd voor de website en social media.

Tijdens het werken las ik heel even de Telegraaf.nl. En ik las een bijzonder artikel. Ik las het niet één keer, meerdere keren om het te begrijpen. Het gaat hier namelijk over een tweeling die genetisch identiek zijn, maar waarvan één geboren met blauwe ogen en een blanke huid en ander donkere ogen en donker huid. Beide meisjes lijken heel erg op elkaar. Geen wonder, zoals je leest, ze stammen van één cel af.

Ik blijf mij afvragen hoe het mogelijk is dat na de eerste celdeling zoiets gewijzigd is. Hoe dit nu precies kan.....


Libby (37) kreeg tijdens haar zwangerschap te horen dat haar dochters zo identiek zouden worden dat ze hen met veel moeite uit elkaar zou kunnen houden. Ze kreeg echter een heel bijzondere verrassing: haar ene dochtertje was blank en de ander gekleurd, terwijl ze uit hetzelfde eitje komen. Dit zou de eerste gemengde eeneiige tweeling zijn in Engeland.

Amelia werd geboren met een donkere huid, zwart haar en kastanjebruine ogen. Haar tweelingzusje Jasmine werd geboren met een lichte huid, kristalblauwe ogen en kroezige krulletjes. Op hun uiterlijke verschillen na zijn de twee meisjes genetisch geheel identiek aan elkaar.

„Zelfs de dokters konden het niet geloven.”, zegt Appleby tegenover The Telegraph. „Ze zien eruit als twee verschillende rassen. Amelia is het evenbeeld van haar vader en Jasmine is een mini versie van mezelf. De kans dat twee verschillende rassen uit één eitje komen is 1 op een miljoen, zeggen de dokters!”


Bron: http://www.telegraaf.nl/opmerkelijk/252 ... and__.html

En hier een link met wat meer uitleg qua genetica:
http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... e-egg.html

"However, an exception might be when a change in one of these happens after the twins separate in very early development - so called somatic mutation.

"Alternatively, sometimes markers on the DNA which influence the extent to which the DNA is expressed can be different in the twins. We do have some evidence that skin colour is subject to this kind of 'epigenetic' control.

"Lastly, if the twins have been exposed to different environments, they may differ in skin colour due to this - for example if one has had greater sun exposure or has developed a condition where the pigmented cells are affected, which may happen to one just by chance.
1e paasdag is dit jaar zeer bijzonder: bijzonder vroeg en duurt slechts 23 uur! 
zondag, 14 februari, 2016, 7:57 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Gisteren zat ik te zoeken wanneer de zomertijd weer ingevoerd wordt. Toen zag ik dat op 1e Paasdag de klok naar voren gaat. Dat is zeer bijzonder. Want dit jaar is Pasen heel vroeg. En als je erbij stil staat.... waarom is Kerst altijd op 25 december en Pasen ene keer vroeg in maart en ander keer medio April?

In de 8e eeuw is een regel ingevoerd dat stamt uit 325 na Christus: Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Een volle maan op de eerste dag van de lente telt eveneens. Maar Pasen wordt niet met volle maan gevierd. Of wel als de eerste volle maan van de lente op een zondag is, dan wordt Pasen de volgende zondag gevierd.

Als je de regel begrijpt, dan realiseer je dat Pasen nooit eerder kan zijn dan 22 maart en nooit later dan 25 april. Dit i.v.m. maan periodes. Het duurt nog even voordat wij dit meemaken. Namelijk in 2038 wordt Pasen op 25 april gevierd. En in 2285 valt Pasen op 22 maart. Tja, dat gaan wij niet meemaken....

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Laatste nieuws Positieflijst 
maandag, 8 februari, 2016, 6:39 pm - Overige
door Martin Braak
Laatste nieuws met betrekking tot de hamsters en de positieflijst is dat alle vier dwerghamstersoorten op de lijst staan om nog nader onderzocht te worden.

Op 1 februari 2015 heeft de RVO een lijst online geplaatst waarop de zoogdieren staan die in Nederland worden gehouden en nader onderzocht worden. Dit zijn de dieren die nog niet op de positieflijst staan of niet afgekeurd zijn.

Lees op Huisdieren.nu meer over de positieflijst en download daar de lijst met dieren die nader onderzocht worden. Mocht je zoogdieren houden die niet op deze lijst staan, neem dan s.v.p. contact op zodat zij alsnog op de lijst komen te staan.

Klik hier hier: http://www.huisdieren.nu/over-pvh/wat-d ... uari-2016/
Gaat winterslaap van de Syrische hamster ons leven verbeteren en verlengen? 
zondag, 7 februari, 2016, 6:06 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Zoals de echte hamsterliefhebber weet kan de Syrische hamster in winterslaap gaan. Dit gebeurd wanneer de dagen kouder en korter worden. De temperatuur moet lager dan 10 graden zijn en daglicht moet geleidelijk verminderd worden. De Syrische hamster brengt dan zijn lichaamstemperatuur naar beneden naar ongeveer 4 graden. Dit duurt vier dagen en dan neemt hij een rustdagje en brengt hij zijn lichaamstemperatuur terug naar 37 graden.

Nederlandse wetenschappers zijn dit aan het onderzoeken. Wetenschappers hebben ontdekt dat een Syrische hamster die in winterslaap gaat, ouder wordt. Het komt erop neer dat het aantal dagen dat hij winterslaap houdt, deze aantal dagen gemiddeld langer leeft. Vrouwtjes kunnen dan ook vaker een nestje krijgen. In plaats van twee keer zelfs vier keer. In de natuur is dit heel handig.

Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer de Syrische hamster in winterslaap gaat, een stofje aangemaakt wordt dat cellen repareert. En zij zijn in geslaagd om dit stofje op te vangen. Ze hebben dit op muizen getest die diabetes hebben. En het effect is dat deze muizen ook langer leven. Dit omdat hun cellen gerepareerd worden.

Dit stofje is dus niet alleen heel interessant om bijvoorbeeld mensen in slaap te brengen tijdens een lange ruimte reis. En dat zij daarmee niet ouder worden. Maar ook om menselijke cellen te repareren en ouderdomsziektes te behandelen. Het effect kan zijn dat dankzij de Syrische hamsters wij in de toekomst veel ouder kunnen worden met minder kwalen.

Een hamster in winterslaap:

Foto behorend bij blog