Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Diabetes, wormen, hygiëne, was eerst je handen voordat je zogende hamsters of jongen pakt 
zaterdag, 21 februari, 2015, 5:34 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Afgelopen week las ik het onderstaande artikel. Wat interessant is, is de link tussen darmflora en diabetes type 1. Diabetes ontwikkeld niet altijd en kan een combinatie zijn van erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Darmflora, het geheel van micro-organismen dat in de darmen aanwezig zijn, hebben invloed op het ontwikkeling van diabetes type 1.

Het deed me direct denken aan het verhaal van een Campbeli fokker die mij vertelde dat wanneer zijn gefokte Campbelli's naar andere fokkers ging, vaker diabetes geconstateerd werd.



Kinderen die aanleg hebben voor het krijgen van type 1 diabetes krijgen de ziekte alleen bij een minder diverse darmflora.

Dat schrijven onderzoekers in de nieuwste editie van Cell Host & Microbe.

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij immuuncellen van het lichaam de eigen insuline-producerende cellen in de alvleesklier kapot maken. Deze ziekte wordt gezien als genetisch bepaald, maar niet iedereen met aanleg krijgt de aandoening ook. Deze studie biedt hiervoor een verklaring.

In de eerste studie volgden onderzoekers 33 kinderen met aanleg voor deze vorm van diabetes. De vier kinderen die de ziekte op driejarige leeftijd hadden ontwikkeld, bleken een 25 procent minder diverse darmflora (het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt) te hebben. Ze hadden ook relatief meer ontstekingsopwekkende bacteriën.

Verzwakken

Mogelijk verzwakken die ontstekingen de barrière in de darm tussen de darminhoud en bacteriën aan de ene kant, en het interne lichaam aan de andere kant. Is die barrière verzwakt, dan kunnen er bacteriën en voedingscomponenten het lichaam in lekken waartegen immuunreacties ontstaan, onder meer in de alvleesklier.

Elf andere kinderen hadden geen diabetes, maar ze maakten wel anti-lichamen aan tegen de insulineproducerenden cellen. Zij hadden geen minder diverse darmflora.

Het ontstaan van diabetes zou dus voorkomen kunnen worden door de darmflora gezond te houden, bijvoorbeeld door specifieke voeding of eventueel toediening van gezonde bacteriën.



Wanneer een dwerghamster veel urineert, is het niet altijd diabetes. Nierproblemen kunnen eenzelfde verschijnsel veroorzaken. Ik heb gelezen dat bijvoorbeeld dat haakwormen ook organen kapot kunnen maken waardoor nierproblemen veroorzaakt worden. Echter ik weet niet of haakwormen bij hamsters voor kan komen. Wel haarwormen, dat heb ik al een aantal keren gehoord. En haarwormen kunnen natte neuzen en buiken veroorzaken. Ook kunnen haarwormen kale en rode buiken veroorzaken. Dit is zodanig geïrriteerd dat het erg pijnlijk is voor de hamster. Vaak merk je aan de hamster niets. Totdat ze stress hebben of minder weerstand hebben. Dat kan bij ouderdom zijn, maar ook wanneer moeder jongen heeft.



Ander YouTube-filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qA33zmwjMSQ

Ik heb gehoord dat hamsters uit het Oostbloklanden afkomstig van de grote fokkerijen vaker last hebben van wormen. Ik heb geen echt bewijs of het daadwerkelijk zo is. Wel is het zo dat dierenliefhebbers veel vaker natuurlijke producten gebruiken, zowel gekocht in de dierenwinkel als vanuit buiten. In hooi, stro, aubiose, hennep, etc. kunnen eitjes van wormen zitten. Advies is daarom om de bodembedekking of takjes eerst even in de diepvries te doen / te leggen zodat alle organismen dood gaat. Wel is een attentie dat zowel bacteriën en virussen door koeling niet dood gaan. Mensen vergeten dit wel eens. Materialen afkomstig van buiten kunnen bacteriën bevatten dat bijvoorbeeld tepelinfecties veroorzaken. Bacteriën kunnen dagen lang overleven.

Hygiëne is heel belangrijk. Ook bij zogende dieren. Was voordat je zogende hamsters wilt pakken, eerst je handen. Aan je handen zitten bacteriën, vooral als je bijvoorbeeld contant geld in je handen hebt gehad of dat je zojuist in de supermarkt bent geweest. En de kleine jongen hebben scherpe tandjes waardoor kleine wondjes veroorzaakt kunnen worden. En dan kan een bacterie heel gemakkelijk binnen komen. Maar ook via het bekje van de kleintjes kan bacteriën via de tepeltunnel naar binnen dringen!
Belangrijke oproep: aanmelden van dieren gehouden in NL t.b.v. positieflijst 
zondag, 15 februari, 2015, 9:30 pm - Nieuws
door Martin Braak
Afkomstig van Projectgroep Positieflijsten PVH

Link: http://www.huisdieren.nu/over-pvh/wat-d ... erhouders/

Beste zoogdierhouders,

De Staatssecretaris heeft inmiddels haar eerste versie van de Positieflijst gepubliceerd. De lijst bestaat uit:
Tabel 1: zoogdiersoorten die u mag houden zonder specifieke voorwaarden,
Tabel 2: zoogdiersoorten die u mag houden onder specifieke voorwaarden en met registratie,
Tabel 3: zoogdiersoorten die u vanaf 1 april 2015 niet meer mag kopen of fokken, met daarbij een overgangsregeling voor de dieren die u op 1 februari al in uw bezit had.

Er komt daarnaast nog een tabel 4 met zoogdiersoorten die op 1 februari aantoonbaar in Nederland werden gehouden maar nog niet zijn beoordeeld. Die soorten mogen vrij worden gehouden totdat de beoordeling heeft plaatsgevonden.

Alle soorten die niet in één van deze vier tabellen voorkomen, worden verboden en kunnen in beslag worden genomen.

De Staatssecretaris heeft een lijst van 220 zoogdiersoorten opgesteld waarvan is aangegeven dat ze in Nederland worden gehouden maar die lijst is volgens haar onbetrouwbaar. Zij is van plan deze zoogdiersoorten niet te erkennen als ‘in Nederland gehouden zoogdiersoorten’.
Alleen indien alsnog wordt aangetoond, dat deze diersoorten in Nederland worden gehouden, worden ze in tabel 4 (de lijst van nog te beoordelen soorten) geplaatst.

Het is van groot belang, als u een zoogdiersoort heeft die op deze lijst staat, dat u die direct aan ons meldt (dat kan via uw vereniging)

PVH zal er dan voor zorgen, dat uw soort voor de lijst van nog te beoordelen soorten wordt aangemeld (voor tabel 4). Wij hebben uw persoonsgegevens niet nodig. Indien strikt noodzakelijk, zullen wij de naam noemen van de vereniging waarbinnen de soort wordt gehouden.

Het is verder aan u, om ervoor te zorgen dat u over de bewijzen beschikt, dat u de soort op 1 februari 2015 al in uw bezit had. Dat kan blijken uit:

– aankoopbonnetjes of overdrachtsverklaringen,
– mails of brieven over uw aanschaf of uw samenwerking met andere houders,
– rekeningen van uw dierenarts,
– foto’s van uw dieren, al dan niet in de ruimte waar u het dier houdt,
– verklaringen van mensen die uw bezit vóór 1 februari 2015 kunnen bevestigen.

Indien u of uw vereniging ons niet meedeelt dat de soort wordt gehouden, wordt het voor ons moeilijk om u juridische bescherming te bieden. Uw medewerking is daarom van groot belang.

U kunt uw zoogdiersoorten melden bij uw vereniging of op het mailadres: [email protected]

Ir. Ed.J.Gubbels
Projectgroep Positieflijsten PVH
www.huisdieren.nu
Opnieuw bedonderd! 
zondag, 15 februari, 2015, 11:36 am - Russische
door Martin Braak
Tijd geleden had ik een nestje waarin een witte Russische dwerghamster zat. Tenminste het leek op wit! Op Facebook schreef fokker Silvia al dat het waarschijnlijk een Merle Lilac zou zijn. Nee, dat niet, het was gewoon een Lilac roodoog. Die heb ik geregeld gefokt, maar ik heb nog nooit gezien dat die in begin zo licht van kleur was dat het op wit leek. Pas later verkleurde de Lilac roodoog.

Twee weken geleden zag ik er weer eentje. Huh?, wat wit! Zo wit dat het op een alibno leek. Dan ga je stilletjes hopen dat het zo is... Maar helaas, het is een Merle Lilac roodoog waarbij de kleur lilac heel licht van is.

Foto 4 feburari:
Foto behorend bij blog

Foto 15 februari:
Foto behorend bij blog

Als je goed kijkt, zie je dat de snorharen niet recht zijn, maar golvend. Terwijl ik niet echt kan zien dat het een golvend haar betreft, veroorzaakt het gen een iets langer haar evenals langer en golvende snorharen. Het gen wordt minder krachtig lijkt het.

Als ik de foto onder ander omstandigheden maak en kleur bewerk, dan zie je op foto de lilac kleur:

Foto behorend bij blog
Hamstertjes gaan op romantische date 
zondag, 15 februari, 2015, 7:17 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Op Youtube is een kanaal dat heet Hello Denizen, a different kind of comedy. Ze plaatsen elke maand een filmpje waarin vaak dieren in voorkomen. Dit keer wederom hamsters:



Geweldig leuk toch?!
Prachtig voorbeeld van Mozaiek 
zondag, 8 februari, 2015, 7:37 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Bij het fotograferen van de Syrische hamsters van mijn broer Peter zat een prachtige hamster met een mozaïek tekening.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zo nu en dan ontstaat dit. In een bepaald gebied ontstaat een DNA foutje waardoor er ander pigment kleur ontstaat. Omdat dit vaak gebeurd in een gebied waar het geslachtsorgaan niet zit, is dit niet erfelijk. Foutje van de natuur dus.