Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Kinderwintervacht, ligt niet aan moeder? 
woensdag, 29 februari, 2012, 9:41 pm - Russische
door Martin Braak
Deze week heb ik weer een hele nest Rusjes die spierwitte buiken hebben, grijs zijn en wenkbwaurtjes hebben. Ik noem dit kinderwintervacht. De kleur is grijzig in plaats van bruin wildleur.

Het typische is dat de gevallen hiervoor altijd de moeder eveneens wintervacht had of een beetje in wintervacht zat. In dit geval niet!

Mijn theorie dat via moedermelk hormonen bij de kinderen binnenkomen die ervoor zorgen dat ze een beetje in wintervacht komen, lijkt niet te kloppen.

Vreemd!, toch? De kooi staat op een gewone plaats. Beide ouders hebben geen wintervacht. Wel hebben alle zes was groei achterstand.

Foto behorend bij blog
Bijzonder koud en de Robbies liepen niet 
woensdag, 8 februari, 2012, 7:07 am - Roborovski
door Martin Braak
Gisterochtend stapte ik in de auto en zag op de temperatuurmeter -14 graden. Brrrrr wat koud zeg!

Vanacht waaide het gigantisch. Gisteravond kreeg ik ineens last van buikkrampen en ik sliep ontzettend slecht. Om half twee was ik al wakker en hoorde de wind om het huis sissen. Terwijl ik wakker lag, dacht ik: wat is het stil.

Normaal gesproken hoor ik op de achtergrond de Roborovski dwerghamsters in hun molen lopen. Nu niet.

Half drie, nog stil. Vier uur, ik hoor ze niet. Vijf uur, nope nada niets.

Zou dit te maken hebben dat de Roborovski's de wind horen? Ze leven in duingebieden en ik kan me voorstellen als er veel wind is, ze binnen in hun hol blijven.

En om half zeven heel voorzichtig naar ze toe gelopen. Ze lagen allemaal in hun nest en de grootste groep had hun nest wederom in het bolmolen gemaakt.

[EDIT]
De twee dagen erna waaide het niet zo erg en op de kamer was het niet kouder dan anders. De kachel staat daar aan. Maar de twee dagen erna hebben eveneens niet in de molentjes gelopen! Pas na drie dagen hoorde ik het piepen weer!
Lopend test: Mandarijn en Zwart 
zondag, 5 februari, 2012, 9:00 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen jaar mailde Eline, iemand die ik op Exoknaag leerde kennen, een vraag hoe het kon dat in het nest Mandarijnen zitten terwijl de ouders geen Mandarijn zijn.

Eén van de ouders was Zwart. Ik heb zelf pak weg 4-5 jaar geleden een test project gehad waarin ik Zwart met Mandarijn gekruist heb. Ik heb hieruit hele leuke grijze Camels gefokt. Deze zijn drager Zwart en worden helemaal grijs van kleur. Daarnaast heb ik toen ook Russisch Blauw en Lilac roodoog gehad waarvan ik toen dacht dat het Mandarijnen moesten zijn. Dit omdat ze steeds lichter van kleur werden. Net als de Mandarijn zelf. Maar helemaal zeker weet ik dit niet. Ze hebben bij mij niet gefokt. En ik moest de testen stop zetten omdat er steeds meer Mandarijnen waren die qua gezondheid niet goed waren (drinkers). Ik heb toen de gezondheid als prioriteit gesteld.

Foto behorend bij blog
Mandarijn gecombineerd met Lilac roodoog of toch niet?


Wel heb ik ondervonden dat Mandarijn en Zwart heel moeilijk te combineren is en ik heb een vermoeden dat Zwart en Mandarijn op dezelfde locus liggen. Dan betekent dit dat je deze twee kleuren heel moeilijk kunt combineren of zelfs, als de genen vlak bij elkaar liggen, helemaal niet kunt combineren. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn! Namelijk dat Zwart over Mandarijn heerst. En dat zou betekenen dat een Zwarte Mandarijn gewoon Zwart is.

Omdat de gezondheid zeer stabiel is, heb ik wederom een test opgezet en heb ik op dit moment twee koppels Russisch Blauw en Zwart waar eventueel Mandarijn uit kunnen rollen. Ben benieuwd!

Foto behorend bij blog
Mandarijn gecombineerd met Russisch Blauw of toch niet?
Merle Campbelli of toch gewoon Platinum? 
zondag, 29 januari, 2012, 7:29 am - Campbelli
door Martin Braak
Op de website van Sui Generis staat een artikel over Platinum en het vermoeden van een Merle Campbelli. Beschreven wordt dat het lastig te zien is of het om Platinum of om verzilvering gaat. Daarnaast wordt er een vermoeden uitgesproken dat er Merle Campbelli's bestaan. Het bewijs is dat de aalstreep bij Platinum onderbroken is en bij Merle niet.

Link:
http://ratfrett.jimdo.com/2011/08/16/pl ... ing-merle/

Het klopt dat bij de Merle Rus de aalstreep niet onderbroken is. Meestal niet, want het is wel een keer voorgekomen. Altijd is bij fokken relatief, want mutaties zijn bewegelijk en kunnen tot ander uiting leiden. Maar op de geplaatste foto ontbreekt de bekende witte punt op de kop. Die hebben Merles heel vaak. Soms slechts paar witte haren, soms wat groter witte vlek.

Stip:
Foto behorend bij blog

En soms onderbroken aalstreep:
Foto behorend bij blog

Dus waarom zou er geen Platinum met volledige aalstreep zijn? Die zijn er en die heb ik ook op foto!

Het grootste verschil is dat Merle onderling fokt je geen witte jongen krijgt en bij Platinum wel. Dus door onderling te kruisen, kan je het zo aantonen!
Inspiratie foto's 
zondag, 29 januari, 2012, 7:21 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Van Juliet kreeg ik dit linkje doorgemaild: http://www.felis-silvestris.com

Wat prachtig inderdaad! Er zitten foto's bij die ik t.z.t. op deze wijze ga fotograferen. Ik zie ook het gebruik van een boomstam zoals ik dat doe.

Het doet me denken aan de trapfoto's. Ik maakte in 2005-2006 heel veel foto's van mijn dieren op de trap. Dit deed ik omdat ze niet weg konden lopen. En in die tijd gingen anderen dit ook doen.

Ik hoop dat binnenkort de Canon 7DM2 gelanceerd wordt zodat mijn inspiraties wakker geschud worden!