Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Rebas Trofee 2010 
dinsdag, 9 februari, 2010, 10:20 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week is de website voor Rebas Trofee weer online gegaan. Ik had hem begin januari al klaar, maar helaas heeft NMC haar deelname aan het evenement ingetrokken. Alles was al klaar, persmappen, etc. met melding samenwerking NMC was allemaal al gedrukt, maar helaas. Ik kon eveneens de website grotendeels opnieuw maken. Maar dat is gelukt!

Rebas Trofee is een kleine knaagdieren keuring die op Exoknaag 11 april 2010 gehouden wordt en waaraan iedereen, zonder enig lidmaatschap, mee kan doen. Op de website zie je meer informatie.

And the information about Rebas Trophy is also in English and German.

En er is dit jaar ook een nieuwsbrief. Op de voorpagina van de Rebas Trofee kan iedereen zich inschrijven.

Het wordt weer leuk!

EDIT oktober 2021: links verwijderd.
Kinderwintervacht 
zondag, 7 februari, 2010, 7:53 pm - Russische
door Martin Braak
Mijn wintervachtproject loopt nog steeds, alleen heeft het vrouwtje haar mannetje verjaagd en woont ze alleen. Ze kreeg nog een nestje, blijkbaar is ze op laatst moment toch nog gedekt. Haar nestje zit volledig achter de schuine kant van de kooi en de jongen zien geen daglicht. Het vrouwtje zit volledig in wintervacht.

De jongen zijn allemaal heel licht, hebben spierwitte buiken en er is veel geel pigment aanwezig.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik noem dit kinderwintervacht. Het trekt later helemaal weg.
Merle, een uitzondering op de hoofdregel 
zondag, 7 februari, 2010, 7:30 pm - Russische
door Martin Braak
Met betrekking tot mutaties zijn wij heel geneigd om in hokjes te denken en de mutaties eigenschappen te geven die er altijd zijn. Maar de werkelijkheid en praktijk laten andere dingen zijn. Foutje van de natuur, eigenwijsheid of de wet van de grote getallen. Zo nu ook een nestje van 7 rusjes, een combinatie Russisch Blauw x Merle (niet drager zwart), 7 merles. 6 met een volledige aalstreep, maar eentje... niet! Merles hebben altijd een bijna volledige aalstreep, we kunnen altijd nu weglaten. Wet van Murphy?

Foto behorend bij blog

Ja laatst kreeg ik een mailtje. Een combinatie bont x normaal en van de zeven jongen geen enkel bont. Dat kan ja niet? We denken veel te veel in gemiddelen. Realiseer je dat dit echt gebeurd is?:

In een vliegtuig ontmoette een echtpaar een ander echtpaar. Ze hadden beide een zelfde voornaam en ook dezelfde achternaam. Ook waren de vrouwen op eenzelfde dag en jaar geboren, ook de twee mannen waren op dezelfde dag geboren. En ze zaten in eenzelfde vliegtuig en gingen op vakantie naar hetzelfde land en hadden geboekt in eenzelfde hotel. En dan denk je, dit kan toch niet? Maar het kan! 6 miljard mensen, zo iets gebeurd.

Wakker worden van 
zaterdag, 6 februari, 2010, 10:04 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Je raad nooit waar ik om half 1 wakker van werd. Het gritselde naast me bed. Ik nog een keer goed luisteren, ja hoor, achter mijn bed! Ik sprong uit bed om te ontdekken wat nu aan de hand was, want het geluid was vreemd. Maar... ik zag niets. Grote lamp aan, bril op, en nog eens goed kijken. En jawel hoor, er zat een donker blauwe Syrische hamster onder mijn nachtkastje.

Per ongeluk had ik bij het voeren van sla haar kooi open laten staan. Dit is op 1 ding na het meest vreemde waar ik wakker van geworden ben. De ander geval was dat het lampje, die vast zit aan mijn bed, spontaan aan ging.
Onderzoek erfelijkheid kanker bij mensen 
donderdag, 28 januari, 2010, 10:19 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Deze week zat ik aandachtig naar radio 1 te luisteren. Er was een wetenschapper aan het woord over een wetenschappelijk onderzoek m.b.t erfelijkheid van kanker bij mensen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts 5% tot 10% van de kankergevallen genetisch bepaald is.

Er was een richtlijn wanneer het erfelijk zou kunnen zijn:
1. Kankertype komt bij een zefde lijn familie voor.
2. Kanker bij jonge leeftijd

Maar nadrukkelijk werd gezegd dat dan alleen nog maar een vermoeden was dat het om erfelijke kanker kon gaan.

Hoe zou het met dieren zitten? Is kanker inderdaad genetisch gezien niet aangelegd behalve als het om jonge gevallen gaat waar je bij familie eveneens terug ziet?