Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Verstoten van een kindje 
zondag, 15 februari, 2009, 11:47 am - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week zag ik dat een koppeltje Russen slechts één kindje hadden. Het kindje lag ergens anders dan de twee Russen. Ik gaf ze wat voer en legde de baby in het nestje. Toen het vrouwtje terug kwam, pakte ze het jong op en droeg het weer terug waar het lag.

Eerst ging ze even opzitten, maar al snel liep ze weg en ging weer in het nest liggen.

Verstoten? Waarom? Ik heb geen flauwidee, het is wel heel typisch qua gedrag.

Maar nog niet zo erg als ik ooit een keer meegemaakt heb. Ik heb een keer gezien dat een vrouwtje haar jongen één voor één in het waterbakje gooide. Ik heb ze kunnen redden! Maar waarom? Waarom deed ze dat? Deed ze het bewust, wist ze van de consequenties?

Gelukkig zie je dit gedrag zelden.
Weinig geplaatst, komt door 
zondag, 15 februari, 2009, 11:40 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen twee weken heb ik op mijn weblog weinig geplaatst. Dat komt omdat ik twee weken geleden griep had en daar best ziek van was. Te vroeg weer begonnen en ik was 's avonds best vermoeid.

Afgelopen week had ik een mega drukke week, controle afronden, cijferbespreking met cliënten, dagje Amsterdam voor mijn werk. Je kunt toch wel merken dat kredietcrisis in de MKB een weerslag heeft. Bedrijven die het slechter hebben, banken die moeilijker doen en het hangt qua vertrouwen aan elkaar, als de ene de ander niet vertrouwt, krijgt de ander het moeilijker.

Afgelopen zaterdag een nieuwe fotocamera gekocht, een Canon 50D. Deze camera kan sneller foto's maken, maakt minder geluid bij het maken van foto's, betere iso prestaties, ik verwacht veel van de camera maar het is in het begin erg wennen.
Mozaiek 
maandag, 2 februari, 2009, 7:52 pm - Russische
door Martin Braak
Ik ben zelf niet zo gek op roodoog en fok daarom weinig met de pink-eyed dilution mutatie, of wel de Geel-wildkleur roodoog. Ik heb nu een nestje met Dove, Zwart gecombineerd met Geel-wildkleur roodoog, en wat zie je:

Foto behorend bij blog


Mozaiek vlekken!
Witte Roborovski dwerghamsters 
zondag, 1 februari, 2009, 8:28 pm - Roborovski
door Martin Braak
Ja er zijn witte Roborovski dwerghamsters! Het eerste keer dat ik hoorde, was van een groot fokker. Maar er gingen bijna 1,5 jaar overheen tot dat ik weer wat van hoorde. Ik mailde met Linda Price en ze mailde dat in Singapore witte Robbies uit de White-Face line gefokt waren. Door selectief met de White-face te fokken zouden er witten gefokt zijn.

En speurtocht leverde inderdaad foto's op van kleine Robbies van nog geen 3 weken oud die spierwit zijn. Geweldig!, wit geboren! Ze zijn inderdaad uit de White-face gefokt. Maar... hoe het genetisch werkt? Het blijft een groot raadsel!
Licht 
zondag, 1 februari, 2009, 8:14 pm - Russische
door Martin Braak
De Russische dwerghamster kan in wintervacht gaan en dat weten ze niet omdat het kouder wordt, maar omdat de dagen korter worden. Wel is het zo dat ene Russische dwerghamster veel gevoeliger voor licht is dan de ander, ene krijgt geen wintervacht ook al staat hij in het donker, de ander krijgt bij geringste wijziging al wintervacht.

Wetenschappelijk hebben ze onderzocht en kwamen ze tot de conclusie dat wanneer je in de nacht 5 minuten een lamp aan laat gaan, de Russen nauwelijks wintervacht krijgen. Worden Russen eerst bij een omgeving gehouden met 18 uur licht en ineens wijzig je dit in 8 uur, dan is de kans dat ze wintervacht krijgen, gering. Echter wijzig je het in stappen, eerst naar 14 uur en dan naar 8 uur, dan heb je groot kans dat de Russen een wintervacht krijgen.

Wat ik zelf doe is dat ik de lamp 's ochtends om half zeven aan doe en om half acht weer uit. 's Avonds gaat de lamp weer aan tot dat het half 11 is. Maar wanneer de klok wijzigd en de dagen zo kort worden dat het donker is wanneer ik thuis kom, laat ik 's ochtends de lamp aan. Zo zorg ik ervoor dat ze daglicht hebben van half zeven in de ochtend tot en met half 11 in de avond. Dat is 16 uur licht.

Door constant te houden heb ik bijna geen Russen die wintervacht krijgen.