Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Licht 
zondag, 1 februari, 2009, 8:14 pm - Russische
door Martin Braak
De Russische dwerghamster kan in wintervacht gaan en dat weten ze niet omdat het kouder wordt, maar omdat de dagen korter worden. Wel is het zo dat ene Russische dwerghamster veel gevoeliger voor licht is dan de ander, ene krijgt geen wintervacht ook al staat hij in het donker, de ander krijgt bij geringste wijziging al wintervacht.

Wetenschappelijk hebben ze onderzocht en kwamen ze tot de conclusie dat wanneer je in de nacht 5 minuten een lamp aan laat gaan, de Russen nauwelijks wintervacht krijgen. Worden Russen eerst bij een omgeving gehouden met 18 uur licht en ineens wijzig je dit in 8 uur, dan is de kans dat ze wintervacht krijgen, gering. Echter wijzig je het in stappen, eerst naar 14 uur en dan naar 8 uur, dan heb je groot kans dat de Russen een wintervacht krijgen.

Wat ik zelf doe is dat ik de lamp 's ochtends om half zeven aan doe en om half acht weer uit. 's Avonds gaat de lamp weer aan tot dat het half 11 is. Maar wanneer de klok wijzigd en de dagen zo kort worden dat het donker is wanneer ik thuis kom, laat ik 's ochtends de lamp aan. Zo zorg ik ervoor dat ze daglicht hebben van half zeven in de ochtend tot en met half 11 in de avond. Dat is 16 uur licht.

Door constant te houden heb ik bijna geen Russen die wintervacht krijgen.
Z'n gangetje na een griep 
zondag, 1 februari, 2009, 8:11 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vorig weekend had ik griep, zaterdag was ik echt goed ziek van. Drie dagen koorts gehad en woensdag ben ik maar weer begonnen te werken. Er moet namelijk nog veel gebeuren. Maar echt lekker te pas ben ik nog steeds niet. Ik hoest nog veel, vooral als ik in beweging kom. Soms zo erg dat ik braakneigingen heb. Bah! Ook ben ik kort af, mede omdat ik me nog niet lekker voel. Het is wat, griep en ook nog eens binnen 2 maand nog een keer de griep krijgen.
Golvend haar F2 
zondag, 18 januari, 2009, 1:59 pm - Russische
door Martin Braak
Hier de recente foto's van een jong afkomstig van golvend haar x golvend haar, tweede generatie dus.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Gewicht van jonge Russen 
dinsdag, 13 januari, 2009, 9:11 pm - Russische
door Martin Braak
Op het hamsterforum is laatst gevraagd hoeveel een jonge Rus weegt. Nauw dan wordt het tijd om daar eens onderzoek naar te doen.

Ik heb zojuist een drachtig vrouwtje gewogen:
21 december: 62 gram.
22 december: 65 gram. Had wel wat meer voer in wangzak.
23 december: 53 gram. De jongen zijn geboren, 6 stuks.
8 januari: 45 gram. Het vrouwtje is wat afgevallen.

Gewicht jongen:
23 december: 2 gram. Gewogen per 1 en per 2.
24 december: 2 gram. Gewogen per 1, 2 en 3.
25 december: 3 gram. Gewogen per 1, 2 en 3.
26 december: 3,75-4 gram. Gewogen per 1: 4 gram, per 2: 7 gram, 3: 11 gram.
27 december: 4 gram. Gewogen per 1, 2 en 3.
28 december: 4 gram. Gewogen per 1, 2 en 3.
29 december: 4,75 gram. Gewogen per 1, 2 en 3.
30 december: 5 gram. Gewogen per 1, 2 en 3.
31 december: 1 was 6 gram, 2 was 13 gram, 3 was 17 gram.
1 januari: 6 gram, gewogen per 1, 2 en 3.
2 januari: 7 gram, gewogen per 1, 2 en 3.
3 januari: 7 gram, gewogen per 1, 2 en 3.
4 januari: 9 gram, gewogen per 1, 2 en 3.
5 januari: 11 gram, gewogen per 1 en 2.
6 januari: 11,5 gram, gewogen per 1 en 2. Bij 1 was 11 gram, bij 2 23.
7 januari: 12 gram, gewogen per 1 en 2.
8 januari: 12,5 gram, gewogen per 1 en 2.
9 januari: 13,5 gram, 1 was 14 gram, bij 2 27 gram.
10 januari: 14 gram, gewogen per 1 en 2.
11 januari: 14,5 gram, gewogen per 1 en 2, bij 1 was 14 en bij 2 29.
13 januari: 17 gram.
17 januari: 22 gram, ze zijn 25 dagen oud.
20 januari: 24 gram.

Na dag 31 december hadden ze voer bij zich waardoor wegen niet geheel correct is.

Het is te zien dat wanneer ze aan vast voer beginnen het gewicht behoorlijk sneller stijgt. Echter 3 januari leek of ze niet aangekomen waren. Maar ik denk dat ze minder voer in de wangzakken hadden.

Op 4 januari hadden een paar oogjes los.

Op 5 januari lopen ze af en toe door de kooi.

Op 13 januari heb ik besloten om de jongen bij de moeder weg te halen en ze bij elkaar als groep nog een paar dagen te laten. Moeder begon iets te verjagen.

Vanaf nu zal ik niet elke dag wegen. De gewogen dieren zijn van mannelijk geslacht.
Waar kijkt de keurmeester naar? 
maandag, 12 januari, 2009, 10:14 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Er zijn mensen die keuringen niet goed vinden. Ze denken voornamelijk dat fokkers slechts kleuren fokken en kleuren aan het verbeteren zijn. Daarnaast zien ze kleine keurkooitjes. Ook denken er een aantal dat hoe dikker, hoe groter, hoe beter is, dat de keurmeester een dier zo beoordeeld.

Fout!

De fokkers die een bepaald kleurslag fokken, fokken gericht met een kleurslag zodanig dat ze veel van hetzelfde fokken. Met andere woorden geen tovernestjes waarin veel verschillende kleurslagen zitten. Als je een nest hebt waar 1 kleur inzit, kan je veel beter naar type kijken. Je selecteert niet zo zeer een beter kleur, want dat kan je niet zo snel verbeteren. Je selecteert een goed dier in een bepaald kleurslag. Wel selecteer je geen dieren die niet voldoen aan de kleurslag. Een voorbeeld is de Geel-wildkleur roodoog. Je selecteert slechts de bruine aalstrepen, alle dieren met een zilvergrijze aalstreep fok je niet mee. Maar het is niet zo dat je alleen naar de kleur kijkt. Je selecteert eerst eruit die absoluut niet geschikt zijn en je houd dan over wat eventueel wel geschikt is. Daaruit selecteer je eventueel een jong. Indien er geen geschikt exemplaar zit, dan fok je een tweede nest en kijk je of daar wel een geschikte tussen zit.

Fokkers die meedoen aan keuringen weten dat ze een bijzonder goede hamster moeten fokken om een F te scoren c.q. om kans te maken om te winnen. En dan kan je geen hamster voorschotelen waaraan iets mankeert. Dan win je namelijk niet en zelfs anderen zien hoe de hamster gekeurd wordt.

Fokkers schrijven niet alleen in om te winnen. Integendeel!, het gaat ook om dat een ervaren iemand met een ander oog naar je hamster kijkt en misschien iets ziet wat je zelf niet gezien hebt. Daarnaast kan je leren van de mening van de keurmeester. Een hamster maakt een hamster omdat hij als een hamster uit ziet en niet als een muis. Klinkt misschien stom, maar we zien nu veel hamsters met te grote oren en een spitse kop. Dat is niet goed. Ach, denken sommigen die tot zover hebben gelezen, dat is maar uiterlijk. Ga weg zeg!, zal ik jouw oren eens vergroten en je ogen eens wat dichter op elkaar zetten? Kijken of je nog zo gelukkig bent.

De keurmeester kijkt in eerste instantie of de hamster in conditie is. De ogen en haar moeten glansen. Hamsters die niet goed verzorgd zijn en niet goed te eten hebben gehad, vallen direct af. Dan kijkt de keurmeester naar de bouw: is de staart goed, is de rug goed, is de kop goed, zijn de ogen, oren etc. goed en staat het in de juiste verhouding. Daarnaast kijkt de keurmeester naar de type: is het niet te groot, maar is het ook niet te klein. Hoe groter hoe beter is dus absoluut niet correct. Voor de beeldvorming, een Rus groter dan 8-9 cm krijgt per definitie een onvoldoende. Ook voelt de keurmeester aan hoe zwaar het is, te zwaar is niet goed, te licht ook niet. Te vet is ook niet goed. Ze kijken of de bouw door spiermassa komt of door vetten. Het laatste wordt afgestraft en je krijgt op de keurkaart een opmerking dat de hamster te dik is. Soms hebben ze een weegschaal erbij om de hamster te wegen.

Ook kijk de keurmeester naar de kleurslag. Maar dit is een onderdeel van het geheel. Voldoet de kleurslag niet, dan is het per definitie onvoldoende. Maar voldoet het wel aan de kleur, maar zijn er andere gebreken te zien, dan krijg je ook per definitie een onvoldoende. Bij een Wildkleur Rus kijkt de keurmeester of de drieboog goed belijnt is, of de aalstreep van kop tot staart loopt, dat de dekkleur egaal is, dat de buikkleur egaal is en zo min mogelijk kinvlek heeft en geen buikvlek.

Type en bouw 20
Grootte 10
Beharing en beharingsconditie 20
Kop, ogen en oren 15
Uitmonstering 15
Kleur 15
Lichaamsconditie en verzorging 5

Totaal 100

ZG staat voor zeer goed. F staat voor fraai. Ter verduidelijking, 90-95 is ZG en boven de 95 is F.

Snap je nu dat een fokker die F dieren heeft, hamsters heeft die qua type en bouw zeer goed zijn, de beharing en conditie erg goed zijn, kop ogen en oren correct in verhouding staan en goed zijn, etc.?

En DE reden om af en toe mee te doen aan keuringen, is om de door jou gefokte en geselecteerde hamsters te laten beoordelen door een keurmeester en te kijken wat hij van je hamsters vindt. Wie weet is jou iets niet opgevallen.

[EDIT]
Ik had dit stuk geschreven voordat ik wist dat op het hamsterforum een redelijke discussie was geworden. Voor de discussie zie:
https://forum.dehamster.nl/viewtopic.php?t=63503