Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Februari 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
30 mei 2023

Laatste reacties

    Zoeken


     
     

    Individuele bezoekers blog

    • Totaal: 410.281
      Vandaag: 42
      Gisteren: 60
    Olifantentanden 
    maandag, 18 februari, 2008, 8:42 pm - Campbelli
    door Martin Braak
    Bij wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat wanneer je de Russische dwerghamster twintig keer inteelt pleegt, je kans hebt op olifant tanden. Dit zijn tanden die over elkaar heen groeien en veel te lang worden. Ze krullen dan.

    Dit is een afwijking die bij alle dwerghamsters voor kan komen en als fokker moet je altijd alert op zijn.

    Ik fok al generaties lang met de Campbelli's die afkomstig zijn uit het wild. En eigenlijk is het puur inteelt, dit omdat slechts 1 koppel fokte en hiervan de jongen onderling gekruist heb, en daarna lijnteelt verder ben gegaan, terug moest kruisen op de broer omdat ik slechts vrouwen had gefokt. Ik fok slechts 1 tot 2 nesten per halfjaar. En ik houd alle jongen zelf. De mannen en vrouwen apart. Het zijn zeer sociale dieren en kan ze goed in groepen houden.

    Maar laatst had ik een geval waar de tanden door groeide. Het betrof al een exemplaar die veel kleiner en magerder was dan de rest. Maar ook hier kwam dus olifant tanden naar boven. Zou het eenmalig zijn of zou het door het inteelt komen?

    Wanneer het mocht blijken dat er te veel inteelt problemen naar boven komen, dan ben ik genoodzaakt om met de Campbelli's afkomstig uit Altai te stoppen. Nu maar hopen dat het een individueel geval was.
    Wat zijn kleine Roborovski's schattig 
    zondag, 17 februari, 2008, 10:20 am - Roborovski
    door Martin Braak
    Een klein Roborovski van 16 dagen oud:
    Foto behorend bij blog

    Schattig he :)
    Een witte buik bij wintervacht 
    vrijdag, 15 februari, 2008, 11:38 pm - Russische
    door Martin Braak
    Wanneer een Russische dwerghamster in wintervacht gaat, dan verandert hij niet alleen van dekkleur, maar ook de buikkleur wordt anders van kleur. Die wordt namelijk spierwit.

    Foto behorend bij blog

    Ook krijgen ze wat donseriger haar. Het heeft dus niet alleen invloed op de kleur van de haar! Ook het karakter kan soms veranderen: ze kunnen wat wilderiger overkomen, ze zijn wat sneller en lopen sneller voor je weg wanneer je hem wilt oppakken.
    De aalstreep 
    woensdag, 13 februari, 2008, 9:09 pm - Andere zaken
    door Martin Braak
    Zomaar iets he? Heb jij wel eens stil gestaan dat zowel de Russische, de Campbelli als de Chinese dwerghamster een zwarte streep hebben? Niet alleen deze dieren hebben deze streep, er zijn veel meer dieren die zo'n streep hebben. Bijvoorbeeld de steppen lemming heeft er ook eentje. Ja ook paarden!, een Fjordenpaard heeft ook een streep.

    Deze donkere streep van het hoofd, over de rug tot en met de staartpunt heet een aalstreep.

    Waarom hebben ze een aalstreep? Waar komt het eigenlijk vandaan? Ik vind het persoonlijk wel heel typisch. De Chinese dwerghamster stamt niet eens van de Russische en de Campbelli dwerghamster af, het gaat om een totaal andere soort. Ook de steppen lemming stamt niet direct van de dwerghamsters af. Het gaat hier om een woelmuisachtige.

    Zou het puur ontstaan zijn als een schuttingskleur? Ik denk dat niemand het antwoord weet. Of jij wel?
    Chinese mannen hebben stuiterballen 
    dinsdag, 12 februari, 2008, 9:06 pm - Chinese
    door Martin Braak
    Niet alleen de staart van een Chinese dwerghamster is langer ten opzcihte van de andere soorten. Maar er zijn ook andere verschillen. De ballen van de mannetjes zijn vele male groter. Onder de fokkers wordt soms wel stuiterballen genoemd!

    Vaak is dit de reden dat de dierenwinkels maar slecht van de mannetjes af kunnen komen. Tenminste dat is mijn ervaring, ik weet natuurlijk niet of dit voor heel Nederland geldt. Maar ingeval in de omgeving waar ik woon.

    En toch zijn vaak de mannelijke Chinese dwerghamsters tammer dan de vrouwtjes. Ze zijn op volwassen leeftijd rustiger.