Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Februari 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
21 februari 2024

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 440.531
    Vandaag: 37
    Gisteren: 59
Een donkere Lilac donkeroog 
zaterdag, 2 februari, 2008, 9:30 pm - Russische
door Martin Braak
Ik kreeg laatst een mailje hoe het met die rare kleur ging, wat het nu was. Het is een hele donkere Lilac. Dit exemplaar heeft geen zichtbare aalstreep. Maar het is overduidelijk een Beige zwart combinatie, dit is o.a. te zien aan de slechte bouw en type. Ondervacht is net zoals bij andere Lilac kleuren wit.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Hoe moet een goede Pearl eruit zien? 
donderdag, 31 januari, 2008, 10:04 pm - Russische
door Martin Braak
Ik kreeg via het Russische hamsterforum een vraag of ik naar een foto van een Pearl wilde kijken en of ik het een goede Pearl vond.

Wat is nu een goede Pearl? Het ligt er natuurlijk aan wat je als fokker voor ogen hebt. Jaren geleden wilden ze in Engeland zo wit mogelijk. Een wit zwartoog zeg maar. Maar al snel werden de Pearls donkderder en donkerder.

In Nederland zijn er een paar goede fokkers die bezig zijn om de Pearl perfect te fokken. Ze willen een Pearl fokken die een volledige zwarte aalstreep heeft, een goede ticking heeft en veel kleur op de kop heeft.

Foto behorend bij blog

Maar de vraag is hoe stabiel dit gaat vererven. Als ik naar mijn eigen Pearls kijk dan is de aalstreep vaak bijna volledig. Slechts in de nek is het onderbroken.

Wil je zo'n perfecte Pearl fokken, fok dan geen Blauw-wildkleur in. Dit veracht de kleur namelijk.
Jonge Altai Campbelli's 
dinsdag, 29 januari, 2008, 9:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Vandaag heb ik een nieuw nestje Campbelli dwerghamsters die afstammen van wildvang. Ze komen uit de regio Altai vandaan. Helaas krijg ik steeds meer fokproblemen, dit omdat alles van elkaar afstamt. Ik hoop nu dat er geen nieuwe problemen aan het licht komen. Indien er wel problemen ontstaat, moet ik helaas overwegen om te stoppen met het fokken van ze.

Ze zijn heel bijzonder, maar gezondheid staat boven alles.
Mandarijnen zijn toverballen 
zondag, 27 januari, 2008, 10:55 am - Russische
door Martin Braak
Mandarijnen zijn net toverballen, de ene keer blijven ze mooi egaal van kleur en de ander keer krijgen ze heel veel ticking. De ene is meer geel, de ander blijft wat oranjeachtig en de ander lijkt meer op een bruine kleur dan een gele.

Zelf vind ik dit heel bijzonder. Volgens mij is dit de enige kleur bij de dwerghamsters die van geboorte tot volwassen exemplaar heel langzaam verandert.

Hoe prachtig een jonge Mandarijn ook mag zijn:
Foto behorend bij blog

Daaraan kan je niet zien hoe het later ontwikkeld:
Foto behorend bij blog

Bij het selecteren van fokdieren kijk je eerst naar karakter, gezondheid en of hij er goed uitziet. Daarna kijk je pas naar het uiterlijk qua kleur. Maar hoe kan je bij de Mandarijnen op kleur fokken als de kleur later zo anders is?
Typische eigenschappen van een Campbelli dwerghamster 
donderdag, 24 januari, 2008, 10:08 pm - Campbelli
door Martin Braak
Op het forum van DeHamster.nl was weer een vraag m.b.t. een Campbelli c.q. Rus, wat is het nu? Ik sta eigenlijk veel te weinig stil bij het feit dat voor mij de normaalste zaak en de verschillen zo groot zijn, terwijl anderen de verschillen niet zien c.q. niet kennen.

Laat ik eens met een foto beginnen:
Foto behorend bij blog

En:
Foto behorend bij blog

Ten opzichte van een Rus:
Foto behorend bij blog

Dit zijn twee foto's van zuivere Campbelli's, afstammeling van wildvang, afkomstig uit de regio Altai.

Campbelli dwerghamsters hebben een veel groter oor als de Rus. De oor is rond van vorm en er zit geen vouw in, het oortje wordt niet gevouwen gedragen. Bij de Rus is dit wel het geval. De Rus leeft in Zuid Siberiƫ en daar is het veel kouder. Het oortje van de Rus klapt dicht en voor de ingang zitten haren zodat het tegen kou beschermt is.

De aalstreep van een Rus wordt op de kop heel dik. En in de nek wordt het ook vaak dikker. Van een Campbelli dwerghamster is het meestal veel smaller en rechtlijnig, het wordt op de kop nauwelijks dikker. Wel geef foto's soms een vertekend beeld. Dit omdat de haren van de Campbelli veel langer zijn en vaak openstaat. De aalstreep lijkt dan dikker te worden, maar na het gladstrijken zie je dat het niet het geval is. Bij de Rus zijn de haren veel korter en het vacht staat niet open.

De staartlengte is bij de Campbelli veel langer dan die van de Rus. Bij de Rus wordt het bijna geheel binnen gedragen, zeg maar een pluimstaartje. En Bij de Campbelli meer een stokstaartje.

De ogen van de Campbelli dwerghamster staan veel dichter op elkaar dan die van de Rus. De oog van de Campbelli is anders, vaak ovaal, maar kan ook wel rond zijn. Maar waar het echte verschil in zit, is dat de Campbelli dwerghamster heel gemakkelijk de ogen kan knijpen. Als je de Campbelli dwerghamster aait en hij is niet tam, gaat hij vaak met de ogen knijpen.

Maar eigenschappen verwateren. Dit komt omdat in beide soorten ook hybride dwerghamsters voorkmen. Dit zijn kruisingen tussen de twee soorten. Je ziet nu bij de Campbelli dwerghamsters ook aalstrepen die dikker op de kop worden en je ziet Bij de Rus ook oren zonder vouwen en die altijd rechtop staan.