Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Brrr het is koud! 
zondag, 7 januari, 2024, 8:39 am - Dwerghamsters , Syrische hamsters
door Martin Braak
Tweede week van 2024 begint met temperaturen beneden de 0. Ze spreken voorzichtig uit dat je op weilanden volgelopen met water kunt schaatsen. Maandagnacht -4, dinsdag en woensdag nacht -5 en dan gaan de temperaturen weer naar richting -2 en -3 voor lange periode 's nachts en overdacht 0 tot 2 graden. Brrr koud. En dat betekent dat in de schuur waar ook hamsters staan de kachel aan moet.

Wat mij dit jaar erg opvalt is dat ik geen wintervacht zie bij mijn hamsters. Ik zet de lichten handmatig aan en ook handmatig uit, maar dit gebeurd bijna altijd op eenzelfde moment. Daardoor is er geen daling van licht lengte en daardoor wakkert wintervacht niet aan.

Foto behorend bij blog

Eind vorig jaar merkte ik vaker dat bij dierenliefhebbers torpor voorkomt. Torpor is dat wanneer de Russische dwerghamster denkt dat het een strenge winter is en denkt dat hij onvoldoende voer heeft. Daardoor brengt hij dagelijks zijn lichaamstemperatuur omlaag en gaat hij stil en bibberend zitten. Daardoor denkt hun baasjes dat er iets mis is. Het kan komen door tocht of dat de hamster even kou heeft gevoeld. In combinatie met activeren van instinkt m.b.t. torpor. Het is heel zeldzaam. Bijna meer dan 40 jaar ervaring heb ik het zelf maar twee keer gezien.

Campbelli dwerghamsters kennen dit niet. Campbelli's gaan ook niet in wintervacht. Is ook niet nodig. In de natuur leven ze in kleine groepjes en houden ze elkaar lekker warm. En er is altijd wel wat eten rondom hun leefgebied. Terwijl de Rus ook in gebieden leeft waar het hard kan vriezen en dik pak sneeuw kan liggen. Dan leven ze ondergrond voor dagen, weken lang.

Syrische hamsters krijgen ook geen wintervacht. Kennen ook geen torpor. Maar kunnen in winterslaap gaan. Ook dit gebeurd zelden. Daarvoor moet de temperatuur lager zijn en daglengte kort zijn. Dat is een combinatie in onze huizen dat niet voorkomt. Want we zetten de lamp aan. En de temperatuur moet onder de 10 graden zijn wat bij ons niet snel voorkomt in huis.