Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Januari 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
20 juli 2024

Laatste reacties

 • Helv
  zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
  Waar is de sectorgroep om tegen deze...

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 473.721
  Vandaag: 32
  Gisteren: 58
Welkom 2024, bye 2023 
maandag, 1 januari, 2024, 9:52 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik las op de laatste dag van 2023 mijn laatste blog van 2022. En daar schreef ik zoals zo vaak in mijn laatste blogs van het jaar dat ik druk had. Dat was in 2023 niet anders. 2022 was zo ontzettend druk dat ik eind van het jaar nog hard aan het werk ging en ging zo door tot aan week 19 van 2023. Daarom zijn er veranderingen doorgevoerd zodat 2024 een rustiger jaar moet gaan worden. En daar ben ik ontzettend blij mee. Tijd voor deze website, tijd om ff iets anders te doen.

2023 is een regenachtige jaar. Maar kent ook de langste droge periode achter elkaar. Gemiddeld is het een zeer warm jaar. Volgens AD.nl zou er zo'n 1.160 millimeter regen zijn gevallen, 11,8 graden gemiddeld zijn geweest en zou er 39 dagen achter elkaar geen regen zijn geweest. De zomervakantie was ups en downs qua weer. September zou je haast vergeten, maar toen was het juist heel mooi weer. En november kenden we een beetje wintersweer. Rond kerstdagen stond het water ook

ontzettend hoog. Mijn broer Peter belde me dat hij rond Hardenberg dit zag en eveneens bij Deventer. De Youtube beelden waren indrukwekkend en mensen vertelden dat ze het water nog nooit zo hoog hadden zien staan.

Tommy gaat het goed mee en via het contactformulier van deze website kreeg ik een paar dagen terug een berichtje van iemand die denkt de zus de hebben van Tommy. Het blijkt dat de kat inderdaad van dezelfde fokker afkomstig is en dat haar poes Vlinder inderdaad sprekend lijkt op Tommy. De vrouwelijke versie van Tommy! Ik vind dit zo'n leuk idee. Tommy heeft levende familieleden! Met Tommy gaat het geweldig goed, maar ik merk wel dat hij wat ouder wordt. Hij gaat in de middag soms lekker boven slapen. De grote verandering dit jaar is wel dat Tommy op de overloop slaapt en alleen maar even naar binnen loopt als ik naar bed ga. En als ik wakker word, stormt hij naar binnen, springt op bed en geef me een kopje. Dan praten we even met elkaar.

Onrust in de hamsterwereld heeft geleid tot minder verkoop. En dan hoef je ook minder te fokken. De politiek heeft een huisdierenlijst gepresenteerd als definitief, echter is dit een concept lijst. Volgens deze lijst mag je een rund, wilde rat, bunzing wel als huisdier houden, maar een lieve Russische dwerghamster of Campbelli dwerghamster niet. En dat komt doordat deze hamsters niet buiten gehouden kunnen worden. En dat ze gevaar zijn voor de mens. Ze kunnen namelijk virussen overdragen. Een kind van acht jaar dat niet meer geloofd in Sinterklaas weet al dat je deze hamsters niet buiten houdt. En dat ze niet gevaarlijk zijn m.b.t. virus overdracht. Want ze komen niet in contact met virussen als je ze binnen houdt. Maar de hond en kat mogen wel. Tja ondeskundige wetenschappers die iets wetenschappelijks presenteren terwijl het totaal geen wetenschappelijk onderzoek is geweest. Ze hebben dingetjes gelezen wat gevonden kon worden over wilde dieren. Dit jaar wordt het spannend. Gaat de politiek inderdaad zover dat wij wel kamelen als huisdier mogen houden en de dwerghamsters niet?

Maar dit leidt tot directe invloed op de econonomie en marktwerking. Want dierenwinkels merken al dat zij minder verkopen. Zij snappen niet en krijgen van de branche organisatie te horen dat zij niet ongerust hoeven te worden. Maar veel mensen denken dat ze inderdaad verboden zijn, ja nu al. En daarom kopen zij geen hamster. In welke vorm dan ook. En sinds kort is bekend geworden dat herten wel mogen. Dit wordt een uitzondering qua lijst. Want kinderen moeten wel iets leveren over dieren. Dat is nu juist waarom de dwerghamsters niet verboden moeten worden. Ideaal huisdier, klein, lief, knuffelbaar en kinderen leren ontzettend veel van hun. Verzorging, leven en dood, hoe een dier gedraagt.

Mijn Campbelli dwerghamster project loopt heel goed. Alleen de zuiver Uni-Halle lijn merk ik dat het fokken minder wordt. Ik heb nu twee separate groepen en eigenlijk gaat één groep niet helemaal goed. Daarom meng ik ze weer. De gevlekte Campbelli's vind ik lastig om aan te houden. En ineens zag ik weer dat ik er eentje had. Het is recessief, maar het is wel vreemd hoe dit precies vererft. Want ik fok ze niet gemakkelijk terug, of ik heb ontzettend veel pech. Het heeft te maken met de schimmelfactor. En ik dacht dat die Grijs of een ander mutatie nodig had, maar ik heb ook wildkleur met schimmel nu

gehad. Daarnaast heb ik een mutatie waarvan ik vermoed dat het om Moscow gaat. Maar het kan ook iets anders zijn. Dan zou het om een nieuwe mutatie gaan. Ik vind de oogkleur anders dan Moscow beschreven is en ik vroeger ook ervaren heb. Alleen ik heb vroeger nooit Moscow x Moscow gekruist om de ervaring van anderen te toetsen dat de oogbol een rode punt heeft. Het is ook ontzettend lastig om te bepalen wat het precies is als het een soort gelijk eigenschap kent. Daarom wordt 2024 het jaar dat ik het gaat mengen met andere kleuren. Wat doet het nu precies met Zwart en BEA.

Bij de Russische dwerghamster heb ik golvend haar nog steeds. Project loopt al 15 jaar, maar ik heb er maar enkele van. Het is heel lastig om ze te fokken en elke keer heb ik het idee dat ik ze kwijt raak. Het komt ook doordat ik 70% zuivere Russische dwerghamsters fok en ik beperkte aantal kooien gebruik voor de gekleurde hybride c.q. mutaties waarvan wij geen duidelijk stamboom hebben, fok. 2024 ga ik ook een bontfactor testen. Ik heb nu twee mannelijke Russische dwerghamsters van mijn broer Peter gekregen. In een dierenwinkel zat een gevlekte variant die te oud was geworden voor de verkoop. Mijn broer heeft deze omgeruild. Alleen bij het fokken denkt Peter dat het niet om onze gevlekte mutatie gaat. Wij hebben namelijk in de jaren '90 een hybride variant van de Russische dwerghamster gefokt met de Mi-factor. Deze variant wordt door diverse fokkers nog gefokt en nadeel hiervan is dat het om een dominante lethale factor gaat. Tevens de hybride kan ik vaak aan de kop en de oogvorm zien. Hybride gaat er nooit echt weg. Als je hybride onderling fokt, zie je dat bouw en type minder wordt. Zolang je hybride met zuiver kunt kruizen, is het veel beter. Maar alles wat hiervan geboren wordt, is hybride. De populatie zuiver is erg klein op dit moment. Er zijn niet zoveel fokkers meer die zuiver fokken en kunnen aantonen dat hun dwerghamsters zeker zuiver zijn. Dat geldt ook voor de Campbelli dwerghamster. Op Facebook zie ik foto's van zeer deskundige fokkers waarvan de aalstreep steeds dikker en dikker zie worden. Het kan een hybride eigenschap zijn, ik weet het eigenlijk wel zeker.

Twee-en-een-half week was ik ziek. En afgelopen april was ik ook al ziek. Maar dit keer had ik het enorm te pakken. Ik was kapot en had geen energie. Heen energie om maar wat te doen en ook geen tv-series kijken. Ik merkte dat bij de Youtube filmpjes van Peter Gillis massa is kassa geen energie kost en heb heel wat afleveringen gekeken. En doorgespoeld. Ik begrijp nu wel waarom mensen hier naar kijken. Maar eigenlijk is het te verzot voor woorden dat hij een eigen tv programma kent. Ik was zeker ruim twee weken erg vermoeid en zelfs op 2e kerstdag en dag erna had ik zelfs weer tintelingen door het lichaam en kwam het weer naar boven. Of het nu corona of griep was, ik weet het niet.

Energieprijzen zijn ook weer wat normaler geworden. Maar het is vrij hoog. Dit jaar is het mij gelukt om maar 350 m3 gas te verbruiken. Veel te verwarmen met mijn airco. Mijn auto is op dit moment een groot verbruiker. Door deels op elektra en deels op brandstof te rijden heb ik qua brandstofbruik bespaart. Maar in geld denk ik niet dat het een besparing is geweest.

Ik wens iedereen een gelukkig gezond nieuwjaar 2024 toe. Voor mij hoop ik dat het een normaler jaar wordt en tijd vrij kan maken om weer eens wat te programmeren, wat aan deze website de updaten en dat de dwerghamsters niet verboden worden. Dat de oorlogen voorbij mogen gaan en vrede op aarde komt. Dat wij allemaal gezond mogen blijven en een mooie zomer krijgen. Ingeval minder regen! De vooruitzichten zijn dat 2e half van januari 2024 winters wordt.

Foto behorend bij blog