Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Campbelli Uni-Halle kleuren project: een vreemde kleur, Grijs invloed op de kleur  
zaterdag, 15 januari, 2022, 7:55 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Uni-Halle kleuren project leidt tot veel variaties. Het is bizar dat nu Opal, Grijs, Zwart, BEA, Umbrous en Schimmel/bont eruit rollen. De voorouder moet dus voor al deze genen gedragen hebben terwijl het om een Umbrous ging. Ik het de winnende lot in de Staatsloterij!

Er komen ook vreemde kleuren voor. Met vreemd bedoel ik kleuren die ik nog niet eerder gefokt heb. En dat komt omdat ik nooit echt met Grijs gefokt heb anders dan dat ik in begin jaren van Grijs even mee gefokt hebt. Maar gestopt bent omdat het hybride was en ik er niet mee verder wilde. Laten we eentje uitlichten.

Foto behorend bij blog

Dit neigt naar melkchocolade. De kleur is lastig op de foto te zetten. Maar het heeft ook iets weg van een soort roze tint. Laten we een nestgenoot erbij pakken.

Foto behorend bij blog

En laten we die twee naast elkaar op de foto zetten.

Foto behorend bij blog

Je ziet dat de chocolade variant een Zwart met Umbrous variant is. Je ziet ook dat beide een gelijk kleurige aalstreep hebben. Aan de aalstreep kan je de verdunningsfactoren aan herkennen. Er is één mutatie die de aalstreep niet wijzigt qua kleur (tja naast Umbrous, maar dat is een verdonkeringsfactor). En dat is Grijs.

Dan gaan we terug naar 2008 (13 jaar geleden, wat is dat alweer lang geleden zeg!), toen had ik mijn Grijs project en daarin zat Moscow. Dit is een foto van Grijs + Moscow.

Foto behorend bij blog

Nu durf ik nog niet te zeggen of de eerste foto op zwart basis is. Maar ik vermoed het. Dan is dit aa + bb + dgdg genetisch gezien. Variant bbdgdg wordt Zilvergrijs genoemd. De gefokte kleur heeft volgens mij nog geen naam. Maar het zou ook zomaar Umbrous basis zijn. Ik vind het heel lastig om goed te zien of het om een slechte zwarte gaat of een donkere Umbrous.

Ik gebruik hier dgdg voor de genetische codes Grijs. In de Nederlandse standaard gebruiken ze namelijk dgdg. waar dg voor donkergrijs staat.

Qua naam ga ik nu even in deze trend maar verder: chocogrijs.

Maar nu iets wat ik gehoord had en wat ik ook in de kleurengenerator bij de Campbelli dwerghamsters verwerkt had, namelijk: Grijs zou geen invloed hebben op Zwart en Umbrous. Je zou aan deze twee kleuren niet kunnen zien dat het voor Grijs draagt. En daarom zou Grijs geen invloed hebben op kleurmutaties Zwart / Umbrous en varianten hierop. Eerste conclusie: zie boven, dat is niet juist!

EDIT:
Update 27-2-2022, ik ben nu na ze beide volwassen te zien overtuigd dat het om beide Umbrous gaat. Rechts op de foto is Umbrous + BEA en links is een Umbrous + BEA + Grijs. Op volwassen leeftijd is het een veel minder kleurverschil.