Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Bontfactor bij mijn Uni-Halle kleuren project leidt tot vragen, schimmel oorzaak? 
zondag, 9 januari, 2022, 9:08 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zoals mijn blog volgers hebben kunnen lezen ben ik bezig met een kleuren mutatie project m.b.t. de Uni-Halle Campbelli dwerghamster lijn. Hierbij een bijzonder update. Namelijk er is een exemplaar geboren met een bontfactor. Dit uit een BEA egaal exemplaar x BEA Umbrous schimmel.

Terug naar het begin: ik kreeg Umbrous Platinum Campbelli dwerghamster omdat ik Platinum als eerste mutatie naar de Uni-Halle lijn wilde fokken en ze zo wil fokken als Uni-Halle dieren: tam, klein, niet dik en prachtig karakter. Ik ga mutaties 1 voor 1 overfokken. En Platinum is dominant en lijkt mij heel geschikt als eerste mutatie over te zetten.

De kruising tussen Umbrous "Platinum" leidde tot allemaal wildkleuren. Wel zoveel wildkleuren dat ik per definitie kan zeggen: het is geen Platinum. Maar wat is het wel? Tevens vind ik het vrouwtje witter is geworden. Of wel het verschimmeld. En daarom noem ik het nu schimmel voor time being.

Ik heb onderlinge kruisingen gemaakt en ik krijg inderdaad Umbrous terug. Maar ook BEA en Grijs. Dat is een mooi begin! Een vrouw is Umbrous BEA en die heeft ook witte haren. En die witte haren wordt nu langzamerhand duidelijker. Dus zij verschimmeld. Zie foto hieronder.

Foto behorend bij blog

Ok dus er is iets dat die hamsters laat verschimmelen. Het doet me heel erg denken aan de zwarte mutatie die wij bij de Campbelli dwerghamster als eerste fokkers wisten bemachtigen. Dit op de VEZ, Vereniging voor Exotische Zoogdieren bijeenkomst. Een clubdag waar iemand langs kwam met zwarte Campbelli's die eveneens van boven wat wit waren. Hij vroeg 100 gulden per stuk. Dat vonden wij, Peter en ik, geen probleem en hebben een aantal gekocht. Zelfs later bij hem langs gegaan om wat meer te kopen. Een prachtige mutatie waarin ook een schimmel effect aanwezig was. Dit was naar mijn weten geen separaat mutatie want zwart is recessief en de eersten hadden het allemaal. Ongeacht. Pas later werd een zwart exemplaar geboren en daarmee zijn we verder gaan fokken. Dragers zwart Campbelli's hebben we trouwens een keer meegegeven aan de keurmeester uit Finland. Dat was op de 3e Knagersfestijn. Toen heeft Judith Lissenberg ook foto's gemaakt van zwarte Campbelli verschimmeld. Die foto is gepublisheerd en kopie staat op mijn website in het fotoalbum.

Maar terug naar het verhaal. Dit vrouwtje Umbrous BEA Schimmel heeft een nest gekregen van een BEA exemplaar. Geheel egaal van kleur en geen witte haren te bekennen. Dit is een test kruising die ik wilde doen en is voor één nestje. En wat rolt er uit: een gevlekte. Zie hieronder:

Foto behorend bij blog

Nu geloof ik niet zo snel in nieuwe mutaties. Mutaties zijn zeldzaam. Maar het doet mij enorm denken aan dat ik ontdekte dat Dalmatiër, combinatie van een gen met Dominant Spot bij de Syrische hamsters, ook schimmel veroorzaakt. Ik heb hier een artikel over geschreven en ik ben van mening dat ik hier de ontdekker van ben. Daarna is pas de term Polywhite ontstaan en is het algemener geworden. Ik zag in de stamboom van Peter de toevalligheid.

Zou zoiets weer aan de hand kunnen zijn? Ik heb nooit gefokt met de recessieve mo-bontfactor. Zou het kunnen zijn dat de mo-bontfactor in combinatie met Umbrous schimmel veroorzaakt? We gaan het onderzoeken! Als we meer gevlekte exemplaren hebben, ga ik onderlinge kruisingen doen.

EDIT/Update:
Ik kreeg een mailtje uit China (Liu) en wees me erop dat Mo-bontfactor bij de Campbelli dwerghamster dominant is. Lina Price schreef dit ook en schreef dat beide genen in 1991 in de UK ontdekt zijn en dat Mo dominant is. Maar ze schrijft ook dat ze geen ervaring hiermee heeft omdat de mutatie niet in de USA voorkomt.

Het maakt het nu wel heel bizar. Uit wildkleur x wildkleur krijg ik een schimmel, en deze brengt een gevlekt voort. Dit bij een inteelt kruising. De wildkleuren zie je geen enkel witte haar. Wordt vervolgd.