Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Een Zwart Russische dwerghamster krijgt Mandarijn kindjes, eindelijk bewijs en theorie 
zondag, 31 januari, 2021, 12:11 pm - Russische
door Martin Braak
Anno 2021! is het dan eindelijk zover. Na ruim 10 jaar verschillende keren geprobeerd te hebben, heb ik nu een Zwart Russische dwerghamster vrouwtje gefokt die genetisch gezien ook Mandarijn is. Elk jaar fokte ik wel een paar Mandarijnen drager zwart en kruiste ik terug. En wel meer dan 30 keer in die ruim 10 jaar dat uit de Zwarte exemplaren geen Mandarijn kindjes geboren werden terwijl voorouder wel Mandarijn drager Zwart was.

Het verhaal

Het is al jaren geleden dat ik het laatste mailtje kreeg met de vraag: waarom worden er Mandarijnen gebruiken terwijl de ouders Zwart en Wildkleur zijn? Ik denk dat ik ongeveer 4 mailtjes met deze vraag heb gehad. En eerste mail dacht ik: jaja... Maar ik kreeg foto's erbij als bewijs. En door deze mailtjes kwam ik tot de conclusie dat Zwart over Mandarijn heerst. En dat betekent dat een combinatie Zwart en Mandarijn het Mandarijn gen niet tot uiting komt. En deze informatie heb ik op deze website gedeeld.

Mijn Mandarijn lijn

In 2004 ben ik mijn eerste Mandarijnen gekregen van zowel Joep Vrijhof als van René B. Ik ben de Mandarijnen met mijn eigen zuiver lijn gaan kruisen. Tevens wilde ik heel graag weten wat het effect was als je de Mandarijn kleur ging kruisen met andere kleuren. Want in 2004 waren er geen combinaties gefokt anders dan Mandarijn x Wildkleur. Zo fokte ik de eerste Camel wat ik in die tijd nog Crème noemde. En tijdje daarna mijn eerste Mandarijn drager Zwart en Camel drager Zwart. En al snel merkte ik op dat de Mandarijn en Camel heel erg verkleuren als zij ook voor Zwart dragen. Ik heb van de Camel drager Zwart prachtige foto's gemaakt. En ik dacht dat ik ook Mandarijn met Zwart had gecombineerd. Maar dat was niet het geval. Deze exemplaren gingen in wintervacht wat heel vreemd overkwam.

Toen brak diabetes uit. Niet alleen bij mij maar bij iedereen die ze fokte. Het typische was dat Mandarijnen alleen diabetes kregen en de Wildkleuren gefokt uit Mandarijn niet. Het typische was dat iedereen dit had. Veel fokkers stopten toen met de Mandarijn kleur.

Ik bekeek mijn stambomen en zag dat de test project Mandarijn drager Zwart helemaal geen diabetes voorkwam. En mijn zuiver gehouden Mandarijnen steeds meer en vaker diabetes voorkwam. Ik stond voor de keuze: verder gaan met zuiverheid of kiezen voor gezondheid terwijl ze niet zuiver zijn. Dat laatste heb ik gedaan.

Mijn Mandarijnen stammen af van dragers Zwart en ben daarna ruim 10 jaar verder gaan fokken op zuivere exemplaren. En vanaf 2009 ongeveer met dieren uit Engeland omdat deze veel kleiner zijn en daardoor mijn Mandarijnen minder dik en kleiner van type werden.

Bij mijn Mandarijnen komt geen diabetes meer voor.

En toen in 2020

In 2020 zag ik ineens donker getinte Mandarijnen. En in de stamboom zag ik 123 geen Zwarte voorouder. Ja hallo ruim 10 jaar geleden wel. Ik heb hierover een blog geschreven. Het bewijs dat een gen jarenlang mee kan liften. Maar het verbaast me dan dat ik het niet gezien heb.

En dat kan. Want anno eind 2020 en nu heb ik twee Mandarijnen die voor Zwart dragen en die zijn normaal geel van kleur. Geen bruine ticking. Geen verkleuring naar grauw bruin. Zij zijn gewoon Mandarijn gebleven!

Een Mandarijn jong gefokt uit Zwart

Nu heb ik eindelijk een Mandarijn jong gefokt uit een Zwart Russische dwerghamster. Nu kan ik het met eigen ogen zien dat Mandarijn met Zwart gecombineerd kan worden en dat je totaal aan de Zwarte Russische dwerghamster niet kan zien dat het tevens Mandarijn is. Een bijzonder moment voor mij en een stap richting bewijs wat ik altijd al vermoed.

Hieronder een foto van de Zwarte Russische dwerghamster die tevens Mandarijn is + foto van nageslacht.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Mijn vermoeden

Mijn vermoeden is dat het Zwart gen op hetzelfde chromosoom ligt als Mandarijn gen. En dat daarom het lastig is om te combineren. Hoe dichter de genen op een chromosoom liggen, hoe kleiner de kans is dat met recombinatie de genen los komen of bij elkaar komen. Van de vader en van de moeder krijgt een nieuw organisme twee chromosomen. Bij de bevruchting kan het voorkomen dat een stuk chromosoom van vader gewisseld wordt met het stuk van de moeder. En dat noemen we recombinatie.

Voor de leken: chromosomen liggen in paren in een cel. Van elk paar komt één van moeder en één van vader. Als vader Zwart is en moeder Mandarijn betekent dit volgens mijn vermoeden dat op één chromosoom Zwart ligt en op het ander van hetzelfde paar het Mandarijn gen. Als zo'n hamster gekruist wordt dan geeft het een chromosoom door met of het Zwarte gen of het Mandarijn gen. Het geeft dus daarom niet zowel het Zwarte gen als Mandarijn gen door.

Dit kan alleen met recombinatie gebeuren. Wikipedia definitie: met recombinatie wordt in de genetica de herschikking van de genetische eigenschappen van een individu aangeduid. Het gevolg hiervan is dat het nageslacht een andere combinatie van genen heeft dan elk van beide ouder-individuen.

Het zou dus kunnen dat wanneer het Zwarte gen en Mandarijn gen op hetzelfde chromosoom liggen, de Mandarijn niet verkleurd. Dat zou de verklaring zijn dat ik ineens donker getinte Mandarijnen fokte. Of er moet een spontane mutatie Zwart zijn. Dat kan natuurlijk ook. Maar wat is de kans dat eenzelfde mutatie twee keer ontstaat. Nog veel kleiner dan mijn theorie.

Maar dat bekent ook dat wanneer het Zwarte gen op hetzelfde chromosoom ligt als het Mandarijn gen en eenmaal gecombineerd is zoals in mijn geval, de gefokte Mandarijnen generaties lang drager van Zwart zijn. Want deze genen blijven nu op het chromosoom liggen. Mandarijn mutatie is namelijk lethaal en een Zwarte Russische dwerghamster die tevens Mandarijn is, heeft 1 chromosoom volgens mijn theorie zowel Mandarijn gen als Zwart gen. En het nageslacht krijgt of het chromosoom waarop allen Zwart ligt of het chromosoom waarop beide genen Zwart en Mandarijn liggen. En dat uit zich naar de kleur Mandarijn indien je met een Wildkleur kruist. En kruis je daarna weer met een Wildkleur, dan krijg je Mandarijn die tevens voor Zwart draagt. Beide genen liften nu mee. Mits er weer recombinatie gebeurd. En gezien het feit dat ik meer dan 30 keer geprobeerd heb, is de kans hierop waarschijnlijk heel klein.

De volgende test van mij is om dit aan te tonen. En dat wordt een lastige test. Wordt vervolgd!
Nieuwe website leidt tot een vitale website (site-vitaliteit) 
dinsdag, 26 januari, 2021, 9:17 pm - Overige
door Martin Braak
Zoals je op mijn blog heb kunnen lezen heb ik op 24 december 2020 de nieuwe scripts van de website uitgerold c.q. is versie vijf van Dwerghamster.nl online gekomen. Mijn site kent veel verbeteringen en aanpassingen. Helemaal tevreden ben ik niet. Maar user interface is zeker verbetert. Tenminste dat idee heb ik. Links en rechts hoor ik weinig van mensen die het zien en zeggen van "ow het is aangepast". Het lijkt denk ik te veel op de oude site c.q. men vind het normaal.

Waar Google tegenwoordig ook naar kijkt is de site-vitaliteit. Daarmee wordt bedoeld hoe de website laat. En dit wordt gesplitst in Desktop en Mobile vitaliteit. Desktop kan je niet heel veel fout aan doen, dat is vrijwel altijd wel goed. Maar mobiel is een dingetje. Site-vitaliteit is onder andere de laattijd van de website en hoeveel hij tijdens het laden verandert. Je wilt als gebruiker en lezer direct kunnen lezen en niet eerst zien dat de website zich vorm geeft of opgebouwd wordt.

Foto behorend bij blog

Zoals je kunt zien is het sinds versie 5 online staat verbetert! Maar het is nog steeds niet groen. En dat gaat voor mijn site ook lastig worden. Want ik heb al mijn foto's in zeer hoge kwaliteit staan. Wel heb ik iets bedacht waardoor dit nog sneller kan. Een soort cache geheugen waarbij de vaste pagina's van de website als cache weggeschreven wordt inclusief css en jpeg als base64 data. Waardoor het veel sneller nog kan laden.

Wat ik ook merk is dat het aantal bezoekers iets meer zijn geworden. Maar ik vermoed dat het te maken heeft met het corona virus en de avondklok. Ook blijven de bezoekers wat langer op de website. Of dit komt door de nieuwe interface of door corona zal ik pas later kunnen zien.
Mandarijn drager zwart is niet altijd even duidelijk te zien, het is geen harde wetenschap 
zondag, 17 januari, 2021, 9:14 pm - Russische
door Martin Braak
Ach, laten we eerst even over gisteren hebben. Gister keek ik heel erg naar uit. Er was sneeuw voorspelt! Een bijzonder moment om naar buiten te kijken en naar een sprookjeswereld te bewonderen. Warme chocomelk erbij en terug denken aan oude goede tijden. Maar... Sneeuw is geen harde wetenschap. Het begon allemaal later dan voorspelt. In het donker zag ik zeer kleine vlokjes vallen. Maar heel veel was het niet. De warme chocomelk was heerlijk. En in de ochtend toen de eerste lichtstralen zichtbaar waren, was er sprake van regen. Sneeuwpret was dan ook van zeer korte duur.

Foto behorend bij blog

Maar nu iets anders. Een Mandarijn drager Zwart kan je zien door de warme ticking. Ik spreek ook op deze website vaak van een feite. Harde wetenschap, dat het altijd zo is. Maar helaas, zoals de Mandarijn een echte toverbal wonder is, ook dit keer. Ik heb een Mandarijn drager Zwart gefokt waarvan je nauwelijks ziet dat zij voor Zwart draagt. Ja zij kent bruine ticking, maar dat komt vaker voor terwijl ze niet voor Zwart dragen.

Foto behorend bij blog

Kijk en vergelijk dit maar eens met dit exemplaar:

Foto behorend bij blog

De reden dat ik nu Mandarijn drager Zwart fok is juist dat je het kunt zien. Ik wil namelijk zo min mogelijk lijnteelt hebben en een aantal generaties verder fokken. Door een Mandarijn drager Zwart te kruisen met een zuiver Wildkleur exemplaar, fok je Mandarijnen die kans hebben om voor Zwart te dragen. En dat kan je zien... Niet altijd dus.

Waarom ik dit doe is om de simpel feit: door alleen maar Zwart en dragers Zwart te kruisen blijft je lijnteelt doen. En ik wil eigenlijk de chromosoom waarop het Zwarte mutatie ligt "verbeteren". Dat is de gedachten. Vermoeden is nog steeds dat Parkison op de x-chromosoom ligt en hoe lager inteelt coëfficiënt hoe kleiner de kans is dat Parkinson meelift. Afgelopen jaar had ik trouwens slechts 2 exemplaren met Parkinson. Maar het defect is aanwezig. En dat wil ik eruit hebben.

Foto behorend bij blog

En dit is één van haar kindjes. Een prachtige zwarte Russsiche dwerghamster.

En Tommy hielp bij het maken van de foto's. Normaal zit hij er alleen maar bij. Kijken wat ik doe. Maar dit keer ging het pootje heel voorzichtig naar de hamster. Tommy dat mag niet! Nee Tommy! En toen ging het pootje weer terug.

Foto behorend bij blog

Ach, wat is mijn kat Tommy toch een grote schat.
Hoe gaat het met de Campbelli dwerghamsters? Water zo belangrijk, dubbel fles! 
woensdag, 13 januari, 2021, 9:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Al paar jaar fok ik met de Uni-Halle (via Joep gekregen) afgekomstige Campbelli dwerghamsters. En het fokken gaat ontzettend goed. Ook mijn broer Peter heeft diverse fok exemplaren en we houden ze zuiver. Dat betekent dat wij alleen maar wildkleur fokken.

Ook zijn de eerste exemplaren naar diverse dierenwinkels gegaan. En met een goede toelichting gaat dit heel goed. We hebben maar incidenteel dat een Campbelli dwerghamster die wij fokken bijt. Wel moeten wij nog vele jaren selecteren. Selecteren zoals wij dat al 35 jaar met onze Russische dwerghamsters hebben gedaan. Nog beter type en nog beter karakter. Maar ook hoe oud ze worden. En dat laatste gaat echt heel lang duren. En zit een natuurlijk element in: de exemplaren die oud worden, worden ook langer als fokdieren ingezet. En de exemplaren die jong overlijden, minder lang. Daarbij is het bijhouden van een stamboomregistratie zeer belangrijk. Bij het selecteren kijken we naar de data in de stamboom. Namelijk hoe oud de voorgangers zijn geworden.

Wat we wel gemerkt hebben is dat ze niet een dag zonder water kunnen. Mensen zullen denken tja dat kunnen ze inderdaad niet! Nee, Russische dwerghamsters kunnen gerust een aantal dagen zonder water. Wetenschappelijk is dit onderzocht en als het voer 10% vocht bevat dan kunnen ze zelfs 90 dagen zonder water. Maar de door ons gefokte Campbelli dwerghamsters kunnen niet één dag zonder water. We merkten dit aan een dicht zittend waterfles. Daarom hebben onze Campbelli dwerghamsters nu allemaal twee waterflessen. En dat is mijn advies ook aan de liefhebbers die een Campbelli groepje houden. Neem geen risico, een waterfles kan een keer dicht slippen. Bij de Russische dwerghamster merk je dat. Want dan merk je dat ze veel vaker aan de waterfles zitten en hoor je klik. En dan valt het je op. Maar bij de Campbelli dwerghamster die wij fokken is het zo dat ze stil in hoekje gaan zitten. En niet blijven proberen te drinken. Les die we direct geleerd hebben en opgelost hebben.

Waar wij heel blij mee zijn is dat wij geen enkel geval van diabetes hebben gezien.

Foto behorend bij blog
Zes Pearls en geen wildkleuren is gelijk aan 1,5% kans 
zaterdag, 9 januari, 2021, 7:52 am - Russische
door Martin Braak
Gisteravond zag ik een nest met zes Pearls. Geen wildkleur en geen Blauw-wildkleur. Zes kindjes en allemaal Pearls. Ik natuurlijk direct in mijn stamboom gekeken of het om één van mijn experimenten gaat. Want ik heb in 2020 een paar keer Pearl x Pearl gekruist. En daarvan Pearls geselecteerd. Maar nee, de vader Pearl kent normale combinatie ouders Pearl x Wildkleur.

Pearl is lethaal en dubbel vererving van factor is niet mogelijk. Zes kindjes Pearl is dan ook gewoon toeval. Maar wat is de kans? De kans is gelijk aan 1,5%.

De grootste toevalstreffer in mijn leven was 11 Pearls en het waren allemaal vrouwtjes. Die kans is wel zo klein. Vergelijkbaar met de staatsloterij winnen. Dan win ik liever een prijs!

Foto behorend bij blog

En kijk niet naar mijn vieze nagel van mijn duim. Dat komt van het voeren!!