Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Oude foto formaat 600 x 450, voorpagina update 
zondag, 14 januari, 2018, 8:24 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag heb ik besloten om afscheid te nemen van de foto serie die op de voorpagina van www.Dwerghamster.nl staat. De foto's zijn tussen 2006 en 2017 geplaatst en dat waren zoveel foto's nu dat mijn voorpagina heel veel code had. Daarnaast hadden deze foto's de oude formaat 600 x 450 nog.

Ik hanteer al jaren het formaat 800 x 533. Behalve op de voorpagina... Het werd tijd om dat te wijzigen! 600 x 450 verhouding was vroeger normaal op het hamsterforum. Daar mochten de foto's niet groter zijn. Ik weet nog dat ik de beslissing nam om de foto's de verhouding 800 x 533 te hanteren. Dat betekende toen dat ik de foto's niet meer op het forum ging plaatsen. Want ik was toen niet van plan om alle foto's twee keer weg te schrijven. En ik was van mening dat alles groter en groter zou worden. En terecht, want tegenwoordig is 600 x 450 te klein.

Ik heb alle oude foto's in mijn fotoalbum geplaatst. Hier een Link naar de oude foto's:
https://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/index.php?album=5&map=2006-2017-voorpagina&pagenr=0

En een paar leuk oude frontpage foto's:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En erg leuk om mijn ontwikkeling te zien met betrekking tot het fotograferen. Enerzijds het beter worden van techniek en anderszijds de manier van fotograferen.
Een geel-oranje achtige Mandarijn 
zondag, 7 januari, 2018, 6:45 pm - Russische
door Martin Braak
In de jaren 2004-2008 had ik veel Mandarijnen met een bruine ticking. Tegenwoordig heb ik ze ook zonder die ticking, nagenoeg geel van kleur. Ikzelf heb geen problemen met de vrouwtjes. Ik hoor links en rechts dat Mandarijn vrouwtjes vaak niet fokken. Dat is bij mijn dieren niet het geval. Door consequent te selecteren op type en bouw zijn ze van mij ook wat kleiner dan vroeger. Hier een voorbeeld van een mooie geel oranje Mandarijn. Nadeel is dat de drieboog begrenzing niet meer mooi is.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Mandarijn Lilac Roodoog, wat zou het zijn geweest? 
zaterdag, 6 januari, 2018, 8:20 pm - Russische
door Martin Braak
In 2008 heb ik een bijzonder hamster gehad. En ik weet nog dat ik er geen nageslacht van gehad heb. Toen had ik nog projecten lopen om Zwart en Mandarijn te combineren. En ik heb enkele rare gekleurde Russische dwerghamsters gefokt uit dit project. Toen dacht ik dat het een combinatie was van Mandarijn + Zwart + Geel Roodoog. Nu vermoed ik dat het iets anders is geweest.

Zelf heb ik geen exemplaar kunnen fokken van een Mandarijn die tevens Zwart is. Ingeval niet één waarbij de volgende generatie aantoonbaar Mandarijn in het nest had. Ik vermoed zelf dat het Mandarijn gen op hetzelfde chromosoom ligt als Zwart. Ik vermoed dit omdat blijkbaar lastig is om Zwart met Mandarijn te combineren. Ik heb al wel diverse emails gehad met de vraag waarom uit een combinatie Zwart en een normale kleur toch Mandarijnen geboren worden. Ik heb ook foto's van gezien. Of wel het is wel te combineren. Een Mandarijn Zwart is een zwarte Russische dwerghamster.

Maar wat had ik dan in 2008 gefokt? Foto's:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Het lijkt op Lilac roodoog maar de haren kennen net een iets ander kleuropbouw. Het was ingeval prachtig en ik heb het ook een Russisch Blauw gehad die dit had. Het heeft een wat witte was. En ze worden net als Mandarijnen lichter van kleur als ze ouder worden. Daarom dacht ik dat het Mandarijn variant was gecombineerd met Zwart. Wie weet zijn het unieke combinaties geweest of wie weet toch iets anders.
Waarom zijn schildpad hamsters altijd vrouwtjes? 
woensdag, 3 januari, 2018, 8:43 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Een schildpad tekening komt alleen bij vrouwtjes voor. Je hebt bij hamsters geen schildpad mannetjes. Wanneer het mannetje het schildpad gen erft, dan is hij geel en kent geen twee kleuren. Als ik een fokker zou vragen waarom is dit zo, dan krijg ik vast de volgende antwoord: dit komt omdat het schildpad gen op het X-chromosoom ligt.

Een vrouwtje heeft twee X-chromosomen. En een mannetje heeft één X-chromosoom en één Y-chromosoom. Maar nogmaals, waarom is het zo dat wanneer een vrouwtje één schildpad gen heeft wel een schildpad tekening kent, en een mannetje niet?

Dat komt omdat op het X-chromosoom een gen ligt dat de keuze maakt voor de kleur. Dit gen kiest voor wel of geen aanmaak van zwart pigment. En het schildpad gen beïnvloed de keuze. Een mannetje is genetisch gezien XY en die één X-chromosoom bepaald de keuze. En een vrouwtje heeft twee X-chromosomen: XX. En bij de embryo vorming zorgt de linker X de ene keer voor het bepalen van de kleur en de ander keer de rechter X.

Waarom is dat zo? In een hamsterembryo wordt na verloop van tijd in elk afzonderlijke cel van het paar X-chromosomen er één inactief. En dit vindt geclusterd plaats. Veel cellen naast elkaar hebben daardoor eenzelfde inactieve X-chromosoom. En daardoor ontstaan er vlekken.

Foto behorend bij blog
Over foto's gesproken 
dinsdag, 2 januari, 2018, 8:20 pm - Foto's
door Martin Braak
Ik krijg wel eens van mensen te horen: jij maakt van die prachtige foto's. Maar je hebt dan ook een hele dure camera. Ik moet er altijd om lachen. Enerzijds een mooi compliment. Anderzijds ... Ik zeg wel eens: pak mijn camera en probeer het maar uit.

Natuurlijk helpt de camera zeker bij het maken van de prachtige foto's. Ik gebruik hiervoor een Canon 7D Mark II. Dit is een camera die heel erg in trek is bij mensen die vogel fotograferen. Dit komt omdat hij heel snel kan scherp stellen en heel veel focus punten heeft. Maar de beste camera met waardeloze lens maakt geen beste foto. En een slechte camera met een hele goede lens maakt wel degelijk goede foto's. Dat wordt wel eens vergeten. Mensen hebben een budget en besteden dit aan de camera. En daar zit vaak een kitlens bij. En een kitlens is niet zo duur, het is niet het beste van het beste. Je kunt beter geld besteden aan een goede lens en stapje terug doen qua camera.

Spiegelreflex is anders dan een normale camera. Maar tegenwoordig worden normale camera's niet meer zoveel verkocht. Want een mobiel telefoon maakt tegenwoordig ook goede foto's. Maar vaak is daar wel veel licht nodig en het is heel lastig om goed in te stellen. De foto's worden op automatisch instelling gemaakt. Fotograferen van hamsters gaat niet zo goed als je de auto instelling gebruikt.

Waarom niet? Omdat dieren bewegen. En vaak de foto binnen wordt gemaakt waar weinig licht is. De camera houdt rekening met het weinig licht en gaat de sluitertijd lang houden. En als een dier beweegt dan is een lange sluitertijd niet goed. Beste is om de camera zelf in te stellen en te kiezen voor een sneller sluitertijd en de diafragma daarbij aan te passen. Hoe hoger de diafragma instelling is, hoe kleiner de opening is. En bij een snelle sluitertijd wil je juist van dat kleine moment zoveel mogelijk licht pakken. Of wel stel de diafragma zo laag mogelijk in.

En dan merk je wat er moeilijk aan is. Want hoe lager de diafragma, hoe kleiner het stukje is dat scherp is. Of wel scherpte diepte is heel moeilijk. Een dier staat niet recht, maar vaak in beweging scheef. En dan krijg je maar een deel scherp en deel niet. En als de kop onscherp is, is de foto mislukt.

Foto behorend bij blog

Dat zie je op deze foto terug. Het deel dat scherp is, is heel klein. En zo maak ik de foto's van de dieren: de foto maken op het juiste moment. En het juiste moment is dat een dier niet te scheef staat!