Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Meeste kankers gevolg van 'domme pech' 
vrijdag, 2 januari, 2015, 12:42 pm - Nieuws
door Martin Braak
Vandaag las ik op de Telegraaf een artikel over kanker en dat bij mensen het vaak domme pech betreft. Waarschijnlijk is dit bij dieren niet anders.

Meeste kankers gevolg van 'domme pech'

Tweederde van de kankers wordt vooral veroorzaakt door 'domme pech' en niet door erfelijke factoren of riskant gedrag. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat vandaag in het tijdschrift Science verschijnt.

Een onderzoeksteam van de Amerikaanse John Hopkins University onderzocht 31 verschillende kankertypen. Wat bleek? Maar liefst 22 daarvan, waaronder leukemie, hersen-, teelbal- eierstokkanker, kunnen worden verklaard door willekeurige DNA-mutaties tijdens een normale celdeling. Deze gevallen van kanker zijn volgens de onderzoekers dus simpelweg het gevolg van 'domme pech'.

Levensstijl

De andere 9 types worden wel beïnvloed door bijvoorbeeld omgeving (long en huid) of erfelijkheidsfactoren (darm). Bij deze vormen van kanker kan het weldegelijk helpen om de levensstijl aan te passen en bijvoorbeeld niet te roken. Maar dat heeft dus niet dezelfde invloed op andere vormen van kanker; in 65 procent van de gevallen spelen de willekeurige mutaties een grote rol.

Onderzoeker Bert Vogelstein: "Mensen met kanker willen vaak meteen weten waar dat vandaan komt. Je kunt dus zoeken naar een reden, maar in veel gevallen heeft het niks te maken met slecht gedrag of blootstelling aan bepaalde omgevingsfactoren. Het is een kwestie van pech. Er zou dus meer aandacht moeten komen voor het vroegtijdig opsporen van de ziekte."
Vies-bruin + beige (moscow) rolt eruit, hybride, kopvorm en onstabiliteit 
donderdag, 1 januari, 2015, 9:27 pm - Russische
door Martin Braak
In het eerste nest waar Zwart en Russisch Blauw in zaten, zat ook Beige. Of wel bij de Russische dwerghamster waren de eerste ouder dieren van alle zwarte en zwart gerelateerde kleuren drager voor het mo-gen zoals ik dit gen noem. Mo is de afkorting van Moscow.

Bij de Campbelli dwerghamster komt een mutatie voor dat door Linda Price Moscow genoemd is. Zij heeft deze mutatie op de dierenmarkt in Moscow ontdekt. Deze mutatie komt nu ruim 10 jaar ook bij de Russische dwerghamster voor. Maar hier gaat het om hybriden. Het Mo-gen dat voor deze kleuren zorgt, stamt van de Campbelli dwerghamster af. In 2004 waren de exemplaren heel erg hybride. Nu, door herhaaldelijk terug gefokt te zijn, lijken ze veel meer op de Russische dwerghamster. Maar de meeste fokkers zijn er mee gestopt. Dit omdat bij vies-bruin en daarop gebaseerde gerelateerde kleuren een afwijking kunnen hebben. Het gaat om de draaikop afwijking. Het gaat naar mijn inziens hier om een evenwichtsprobleem. Daardoor houden ze de kop scheef en kunnen ze minder goed oriënteren. Daardoor lijken ze schattig bang naar boven te kijken. Maar het is gewoon weg niet goed. Deze draaikop afwijking komt geregeld voor en is niet eruit te fokken. Het is geen gen dat dit veroorzaakt. Twee zeer slechte exemplaren met heftige draaikop afwijkingen kunnen namelijk nestjes voortbrengen waarin geen draaikop voorkomen. Of wel 100% gezonde exemplaren. Terwijl twee gezonde exemplaren wel draaikop afwijkingen kunnen veroorzaken.

Wat je vaak ziet is dat de kopvorm niet goed is. Een mogelijke oorzaak van de draaikop afwijking zou wel eens kunnen zijn dat het evenwichtsorgaan niet goed qua vorm is. De kopvorm lijkt eveneens niet genetisch te zijn in de zin van een gen of aantal genen. Je ziet namelijk dat een groot aantal het elke keer hebben. En ongeacht dat 10 keer terug gekruist is. Het zou kunnen zijn dat er genen zijn die dit beïnvloeden op hetzelfde chromosoom liggen waarop het Mo-gen eveneens ligt, maar dat verklaart niet waarom ene keer een goed hoofd erop zit en ander keer een verkeerde hoofd.

Dit is wat ik bedoel met onstabiliteit in bouw en type wanneer je met hybriden fokt. Vooral als hybriden onderling gefokt worden en dit voor een paar generaties achter elkaar.

Ik ben nu ten opzichte van het eerste ouderdieren van zwart generaties verder. Het aantal vies-bruin / beige exemplaren dat eruit zijn gerold, zijn op twee handen te tellen. Ik fok deze kleuren niet meer, al jaren niet meer. En heel soms heb ik een koppel waar toch vies-bruin eruit komt. Ik vind dit heel bijzonder. Het geeft weer dat hoe ik fok de diversiteit behouden wordt. Want het gen is nog steeds aanwezig. Het geeft ook weer dat het niet vaak naar boven komt, zelden. Als het een recessief afwijking zou zijn, zou het minder dan 10 keer eruit gerold zijn. Afgelopen maand werd er twee geboren, zeer bijzonder! Enerzijds helaas, anderzijds een verdieping van kennis. En direct ook de nieuwsgierigheid of de draaikop afwijking weg is of niet.

Hieronder foto's van een Vies-bruin en een Vies-bruin merle:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Deze twee komen uit een koppel dat meer dan 10 generaties afstammen van de ouderdieren van zwart. Je ziet dat de Vies-bruin exemplaar prachtig is. Toch is de kopvorm nog niet perfect. Maar voor een hybride, prima. De Merle exemplaar heeft een hele spitse kop. De ogen staan te dicht op elkaar. De kop is smal van vorm. Typisch een kop dat bij Vies-bruin en daarop gebaseerde kleuren vaak ziet.

Bij toeval komt het Mo-gen weer bij elkaar. Minimaal twee chromosomen bevatten genen van zowel de Campbelli als de Russische dwerghamster. De kopvorm van één exemplaar redelijk, ander erg hybride. Als je denkt dat wanneer je met de goede kopvorm doorgaat het weg is... Dan kom je bedrogen uit. Want dat is dus niet zo! Als je met de goede exemplaar op wildkleur terug kruist, krijg je wildleur dat goede koppen heeft. Fok je daar broer x zus mee, dan kan het zo maar weer zijn dat je onjuiste koppen hebt.
Speciaal voer voor hybriden, commercie? 
donderdag, 1 januari, 2015, 5:11 pm - Russische
door Martin Braak
De meeste dwerghamsters die in Duitsland worden verkocht, stammen af van grote fokkerijen die hybriden fokken. Of wel de meeste dwerghamsters in Duitsland zijn hybriden. Een paar weken geleden kreeg ik een link gemaild m.b.t. voer speciaal voor hybriden jonger dan een jaar oud. Als ik verder lees, dan staat er dat het om voer gaat dat in samenwerking met dierenartsen ontwikkeld is en samengesteld is om hamsters met aanleg voor diabetes, de kans te verminderen om diabetes te ontwikkelen.

Link: http://www.rodipet.de/shop/futter/500-g ... unior.html

Ik heb zelf niets tegen goed voer of dit voer. Maar ik kan je wel vertellen dat zowel hybriden als niet hybriden diabetes kunnen krijgen. Ik heb niet de indruk dat hybriden vaker diabetes krijgen. Juist tegengesteld omdat bij hybriden de genenpool groter is (of wel er is sprake van meer diversiteit). Dus... Had dit voer dan niet moeten heten: voer voor niet-hybriden?

De benaming van het voer met daarin hybriden is mijn inziens puur commercieel. Want de mensen die een hamster aangeschaft hebben, gaan op zoek naar informatie. En komen dan informatie tegen dat wanneer er geen stamboom bij een Russische of Campbelli dwerghamster zit, de kans zeer groot is dat het om een hybride gaat. En wat is dan het beste voer? Links kijken, rechts kijken, voor je: voer speciaal voor hybriden!
Gelukkig nieuw jaar / happy new year! 
donderdag, 1 januari, 2015, 2:54 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik wil al mijn bloglezers en website bezoekers een gelukkig gezond nieuw jaar wensen! Happy new year!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Nieuwe blogscripts 
dinsdag, 30 december, 2014, 8:47 pm - Nieuws
door Martin Braak
Het heeft even geduurd, maar daar is die dan! In 2012 heb ik heel mijn website inclusief de scripts en layout herschreven en aangepast. Eind 2012 is dit online gekomen. Maar, mijn blog werkte nog steeds op de oude scripts inclusief de layout. Februari 2013 ben ik begonnen met het herschrijven van mijn blogscripts. Er kwamen verschillende dingen tussen door waaronder het herschrijven van de website voor de vereniging N.K.V. en een programma voor mijn werk. Geregeld pakte ik het programmeerwerk weer op en knutselde ik verder. Het is nog niet klaar... Ik heb nog veel leuke ideeën, wil nog optimalisaties door voeren, wil nog meer functionaliteit inbouwen. Maar wachten tot alles klaar is en alles perfect is, dan komt mijn nieuwe blogsysteem waarschijnlijk nooit online.

Volgens mij is dit redelijk stabiel en zitten de basisfuncties er goed in. Links het menu is veel beter geworden waardoor je sneller door de geschreven blogs kunt surfen. De kalender is mooier en beter. En hoe je kunt reageren is mooier geworden.

Wat ik voor de toekomst wil maken is de mogelijkheid tot beantwoorden van een reactie. En een verdere koppeling met de website-ledenlijst. Als je geregistreerd bent, kan je nu direct reageren op een geschreven blog. In de toekomst komt er ook een avatar/gravater bij te staan. Zelf wil ik graag een YouTube code erbij hebben zodat het plaatsen van filmpjes gemakkelijker wordt.

Wordt vervolgd!