Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Zorg bij zwart en zwart gerelateerde kleuren voor bloedverversing 
woensdag, 22 januari, 2014, 8:24 pm - Russische
door Martin Braak
Bij de Russische dwerghamster is de kleur Zwart in april 2006 ontdekt. Dit waren dieren afkomstig van iemand gevonden via Marktplaats. En deze dieren kwamen uit de dierenwinkel in Tsjechie. En in het eerste nest zat ook de hybride kleur Beige. De eerste jaren hebben René en ik deze kleur alleen gefokt en pas na 2-2,5 jaar aan anderen gegeven en/of verkocht.

Wat ik nu ervaar is dat sommige mensen problemen hebben met deze kleurvariant. Onder ander tandproblemen en diabetes. Ik weet niet of het toeval bij deze kleuren bij andere fokkers vaker voorkomt, maar het valt erg op dat voornamelijk deze kleuren betreffen. Wat ik bij sommige stambomen zie is dat elk generatie een jaar duurt en dat in stamboom waar vier generaties zichtbaar zijn, Zwarte rusjes afstammen uit 2010.

Realiseer dat eind 2008 heel veel fokkers de Zwarte rusjes wilden hebben en deze onderling gingen fokken om deze kleur te fokken. Realiseer dat deze dieren allemaal familie zijn. En dat ook al haal je van fokker X een zwarte en bij fokker Y een ander zwarte, dat wanneer in de stamboom 2010 dieren zitten ze vermoedelijk erg verwant van elkaar zijn.

Realiseer dat wanneer in de stamboom vrijwel deze nieuwe kleur ziet, je meer kans op defecten loopt omdat je lijnteelt doet met dieren die eigenlijk afkomstig zijn van de dierenwinkel en uit een ver land. En dat ook nog eens een hybride kleur in begin zat.

Daarom is van belang dat binnen een stamboom van een Zwart of een Zwart gerelateerd kleur bloedverversing ziet. Rusjes die niet afkomstig zijn van een Zwart of Zwart gerelateerde kleur.

Daarnaast weet ik dat in 2009 hybriden zijn verkocht o.a. op Exoknaag zijnde Zwarte Rusjes. Dit omdat er veel vraag naar was. Dan bedoel ik meer Campbelli achtigen met rusgenen.

Zelf heb ik geen problemen gezien. In begin waren deze Russen erg lopiger, renden snel weg. Ik heb geen diabetes of olifanttanden geconstateerd. Maar ik fok consequent wildkleur er door heen t.b.v. verbetering van bouw en type.

Fok met verstand!