Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Golvend haar, een update 
zondag, 10 januari, 2010, 9:50 pm - Russische
door Martin Braak
In de zomer van 2008 was ik zo blij met mijn nieuwe mutatie Golvend haar, maar op dit moment... Helaas kan ik niet spreken over een succes. Ik heb ermee door kunnen fokken, maar ze fokken niet echt goed. Meestal fokken ze slechts 1 nestje. Daarom heb ik de keuze gemaakt om ene Golvend haar mannetje met een normale Russisch Blauwe te kruisen en dit is meerdere malen gelukt. De jongen heb ik grotendeels bij mijn broer ondergebracht en slechts een paar koppels gehouden. Maar al snel bleek dat uit deze combinatie hartvalen voortkwamen. Of wel deze combinatie is niet fokgeschikt.

Ook heb ik de andere Golvend haar mannetjes opnieuw gekoppeld met jonge vrouwtjes maar helaas zonder enig succes. En de in de afgelopen jaar geboren nieuwe Golvend haar varianten zijn vrouwtjes en ze fokken niet. Ik loop vast!

Daarnaast heb ik sterk vermoeden dat deze mutatie twee uiterlijken heeft:
1. Golvend haar direct bij geboorte zichtbaar
2. Pas op later leeftijd ontstaat de Golvend haar.

Bij variant 2 zie je pas na een dikke half jaar dat de haren niet zijn zoals ze moeten zijn. Een deskundige die de hamster ziet zal zonder informatie vertellen dat het om een zeer oude hamster gaat. Ook vallen deze hamster heel snel af en zijn ze mager. Ook heb ik de indruk dat ze op later leeftijd wat manker lopen dan de andere Rusjes.

Samengevat: het fokt niet zals het zou moeten fokken.
De vraag is: moet ik hier wel mee doorgaan?