Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie.
Klik hier voor het blog menu
Een gelukkig nieuwjaar! 
dinsdag, 1 januari, 2008, 12:36 am - Overige
door Martin Braak
Ik wens jullie allemaal een gelukkig en gezond nieuw jaar!

Het is hier in het Oosten zo mistig, dat je niet eens 10 meter ver kunt kijken. Mensen steken vuurwerk af, maar enige wat je ziet is dat de mist qua kleur verandert. De meeste mensen zijn al snel gestopt met het afsteken van vuurwerk. Je ziet geen donder!

De A1 en A35 zijn afgesloten. Dit omdat er diverse ongelukken zijn gebeurd en je niets ziet. Zo zijn hier mensen die verplicht bij de visite moeten blijven. Ze kunnen niet terug rijden. De mist is zo dik, dit heb ik nog nooit meegemaakt.
Mandarijnen donkeroog inkruisen met Geel-wildkleur roodoog 
zondag, 30 december, 2007, 10:57 pm - Russische
door Martin Braak
Bij het fokken van de kleur Mandarijn wordt nog wel eens geadviseerd om Geel-wildkleur roodoog in te fokken. Dit omdat dan de kleur egaler wordt.

Een Mandarijn dragend voor het pink-eyed dilution gen blijkt inderdaad zachter van kleur te zijn. De vraag is of dit generaties lang zo is of dat het slechts een paar keer is. Als we namelijk terug kijken naar de Mandarijnen van 2005, die waren namelijk ook allemaal vrij licht van kleur. Het is maar de vraag of het aan dit gen ligt, of dat het ligt aan het feit dat je een totaal ander lijn inkruist.

Maar het negatieve wat je hiermee veroorzaakt is dat je onbedoelt Mandarijn roodoog fokt. Je selectie per nest wordt kleiner. Wanneer je Mandarijn drager voor Geel-wildkleur roodoog kruist met een Geel-wildkleur roodoog, dan krijg je 50% roodogen. Wanneer je Mandarijn dragers onderling kruist, heeft 25% rode ogen. Maar Mandarijn is een lethale gen. Dan is je nest tevens kleiner, maar gemiddeld is het aantal Mandarijnen meer. Van deze Mandarijnen hebben een deel weer roodogen.

Maar wat je ook mee bereikt, is dat je hybride genen in je Mandarijn lijn fokt. En dat kan ervoor zorgen dat de bouw en type achteruit gaat. Vooral de ogen kunnen minder mooi van worden.

Vandaag had ik email contact met een Duitse fokker en we hadden het over het drinkprobleem die bij de Mandarijnen voorkomt. In het begin hadden we dit probleem niet. Pas veel later kwam dit probleem naar voren. En niet in 1 bepaalde lijn, maar wereldwijd begon het. Het kan wezen dat het Mandarijn-gen met een ander gen niet goed samenpast. Stel nu eens voor dat het Blauw-wildkleur gen bij de Mandarijn het drinkprobleem veroorzaakt. Dat zou veel verklaren. In het begin hadden we zuiver Mandarijn kleur die niet voor Blauw-wildkleur dragen. We hebben in Nederland nauwelijks lijnen Wildkleur waar geen Blauw-wildkleur in voorkomt. Dat zou veel verklaren!
De ogen van de Campbelli dwerghamster 
zaterdag, 29 december, 2007, 8:51 am - Campbelli
door Martin Braak
De ogen van de Campbelli dwerghamster staan dichter op elkaar dan die van de Russische dwerghamster. Als jij een fokker bent van de Campbelli dwerghamster, dan moet je daar goed op letten!

De Campbelli dwerghamster komt voor in de steppengebied. Ze leven daar in kleine gangenstelsels die ze zelf hebben gegraven. Ze hebben vijanden die in hun gangenstelsels komen. Ze moeten deze vijanden eruit jagen. Dit doen ze door agressieve aanval, erop af en bijten of met hun poten slaan.

De ogen staan daarom dichter op elkaar. Ze kijken naar voren en hebben een korte blik.

De Russische dwerghamster woont in een ander gebied, namelijk het zuidelijk gedeelte van Siberi?. Hun vijand is o.a. de uil. Wanneer er gevaar dreigt, gaat de Russische dwerghamster stil zitten. De ogen van de Rus staan veel meer uit elkaar. Ze hebben een weide blik.

De vorm van de ogen is ook anders. Bij de Campbelli dwerghamster zijn de ogen meer ovaler dan die van de Russische dwerghamster. Bij de Rus zijn de ogen meer rond. De Campbelli dwerghamster kan gemakkelijk met de ogen knijpen, terwijl de Rus dit niet zo goed kan. Wanneer je een wilde Campbelli aait, dan knijpt hij met de ogen.
Selecteren is gevaarlijk 
vrijdag, 28 december, 2007, 6:28 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Welke dwerghamster selecteer jij als fokker? Is het de mooiste qua kleur, of is het de mooiste aalstreep? Wat ik vaak zie en ik betrap mij daar zelf ook op, is het selecteren van de mooiste dikkert.

Selecteren is heel erg gevaarlijk. Onbewust kan je op afwijkingen of foute dingen selecteren. Als je consequent op dikheid selecteert, dan krijg je mega dikke dwerghamsters. En waarom zijn deze dwerghamsters dik? Bijvoorbeeld de ziekte diabetes kan ervoor zorgen dat een dwerghamster veel dikker is. Als dit in een lijn zit, dan kan dit verergeren door voor de dikste te gaan.

Mooie eigenschappen kunnen negatieve eigenschappen met zich meebrengen. Wanneer je op iets selecteert, kan het zijn dat andere genen meegaan. Je kunt namelijk niet op genen selecteren. Genen op een chromosoom zijn gekoppelde genen, en hoe kleiner de afstand, hoe minder snel twee genen los gekoppeld worden.

Een theoretisch voorbeeld: wanneer op een chromosoom genen zitten die ervoor zorgen dat de dwerghamster een prachtige kop heeft en op hetzelfde chromosoom zit een afwijking, en je selecteert consequent op die mooie kop, dan heb je een groter kans dat je ook die afwijking selecteert.

Een wetenschapper zei ooit tegen me, wil je het goed doen, dan moet je eigenlijk een dobbelsteen pakken wanneer jij dwerghamsters selecteert. Gewoon willekeurig zonder dat je ergens op selecteert.

Dit gaat regel recht tegen de gedachten in qua fokken. Als fokker zijnde ben je bezig om iets te verbeteren. En dat betekent automatisch selecteren.
Bezig met een update van de kleuren en mutaties die bij de Rus voorkomen 
woensdag, 26 december, 2007, 8:44 pm - Overige
door Martin Braak
Op dit moment ben ik bezig met het herschrijven van het onderdeel Russische dwerghamsters - kleuren en mutaties. Ik heb besloten om de pagina op te splitsen. Ik vond de huidige pagina te lang worden. Er komt nu een menu waarin alle kleuren overzichtelijk onder elkaar staan en per kleur kan er meer informatie opgevraagd worden.

Het schrijven levert soms best wel ergenissen op. Ik heb het menu geschreven en het werkt perfect in Internet Explore. Maar helaas het werkte niet in Firefox. Ik moest eerst weer uitvinden waarom het niet werkte en daarna herschrijven. Pfff! Waarom moeten die twee programma's nauw zo anders werken?

Bij het beschrijven van de kleuren merk ik dat ik per kleur best wel wat over kan vertellen. Het wordt dus weer compleet en overvol aan informatie. Ook moet ik nog weer nieuwe foto's selecteren.

Maar het duurt nog wel een paar weken voor dat het online staat!, of ik moet aankomende dagen heel veel zin hebben en doorwerken. Wie weet!