Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Januari 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.045
    Vandaag: 11
    Gisteren: 59
Ik haat mobieltjes 
zondag, 20 januari, 2008, 9:00 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Jajaja, ik heb een mobieltje. Wie niet, toch? Op dit moment zijn er in Nederland meer mobieltjes dan mensen! Heb jij er toevallig 2?

Mijn mobieltje staat altijd uit. Ik heb hem eigenlijk puur voor noodgevallen en niet om het dagelijks te gebruiken. Enerzijds wil ik niet dat iedereen weet dat ik een mobieltje heb. Men gaat je dan vaker bellen. Gezellig ja, maar qua timing heb je weinig invloed. Qua werk houd ik er ook niet van, als ik ergens ben moet je me niet storen. Maar daarnaast vertrouw ik de straling niet. Het zal wel niet erg zijn, maar toch.

Laatst was er een onderzoek naar mensen die vaak mobiel bellen. Wist je dat mensen die vaak mobiel bellen minder snel kunnen denken? Wetenschappelijk gezien is het aangetoond.

En nu weer een uitkomst. Straling van mobieltjes beïnvloed nachtrust negatief. Geadviseerd wordt om een uur voor dat je naar bed gaat, niet meer te bellen. Je zou er onrustiger en minder lang van slapen. Je herstelt zo minder goed. Wilt je het nalezen, linkje: http://news.independent.co.uk/sci_tech/ ... 353768.ece

Het zal wel niet zo ernstig zijn, maar toch.
De raadsels rond genetica 
zondag, 20 januari, 2008, 7:19 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst hadden we op het Hamsterforum over genetica. Daar plaatste ik een artikel over de genen van de mens. Vroeger dacht het menselijke dna miljoenen genen bevat die bepaald hoe iemand eruit komt te zien. Volgens dit artikel zijn er slechts 30.000 genen die een eigenschap echt beïnvloeden. En bij dieren dit slechts 20.000 zijn.

Als je het wilt lezen:
http://www.kennislink.nl/web/show?id=11 ... ;cat=60360

Een ander iets wat er in staat, is ook vrij intressant. Ik citeer:
De grote vraag was hoe betrekkelijk weinig genen de informatie kunnen bevatten voor al onze kenmerken terwijl een verandering in de genen weinig effect lijkt te hebben. Het antwoord weet niemand, maar het lijkt vrij zeker dat genen die voldoen aan het oude dogma “één gen, één eiwit, één functie” eerder de uitzondering zijn dan de regel. Het kan best zijn dat het zo werkt voor oogkleur en haarkleur, maar complexe kenmerken, zoals embryonale ontwikkeling, gedrag, morfologie (je uiterlijk), zijn vrijwel zeker het resultaat van samenwerking tussen de genen.

Hier staat dat 1 gen 1 kenmerk beïnvloed geen hoofdregel is maar een uitzondering. Bij het fokken zijn wij verschillende kleurmutaties tegen gekomen en wij denken dat het slechts om genen gaan die slechts alleen de kleuren veranderen. Maar... Is dit ook altijd zo? Bijvoorbeeld de Mandarijn: bij deze kleur zien we veel meer diabetes gevallen. Misschien zorgt het gen erwel voor dat een ander gen beïnvloed wordt en dat er zo diabetes ontstaat? Of de draaikop bij Bruin. Dit is een kleurgebonden afwijking.

Maar wat ik nog steeds een raadsel vind, is wat ik bij hybride fok gezien heb. Wanneer je een Campbelli in een Ruslijn fokt, heb je generaties lang hele grote oren. En als je richting de Campbelli fokt, houd je dikke aalstrepen. En dit generaties lang. Het is HET kenmerk om een hybride Campbelli te onderscheiden van een zuivere Campbelli. Hoe kan dat dan?, als er slechts 20.000 genen zijn die invloed hebben?

En hoe wordt een tekening bij een bontfactor bepaald? Zijn het de genen die slechts geringe invloed hebben op het uiterlijk? Waarom zien we bij een bontfactor zoveel diversiteit?

Blijft raadselachtig he?
Twee foto's van Merle Russisch Blauw, maar ... of toch niet? 
zaterdag, 19 januari, 2008, 11:33 am - Russische
door Martin Braak
Dit zijn twee foto's van de vermoedelijke Merle Russisch Blauw. Het is wat egaler blauw, ze hebben een witte buikkleur en de drieboog is zelfs iets afgetekend. Vreemd en twijfel.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

EDIT op 16 april 2008:
Gezien mijn Zwarte Merle kan ik concluderen dat de bovenste geen Russische Blauwe Merles zijn, maar dat het zwart gen zorgt ervoor dat ze veel donkerder zijn.
Brr koud in Zuid Siberië 
vrijdag, 18 januari, 2008, 11:35 pm - Russische
door Martin Braak
De winters in Siberië kunnen erg zijn. Zo was in 2001 één van de ergste koudegolven in jaren. De temperaturen zakte in Novosibirsk en Mihajlovka, Zuid Siberë, tot rond de -40 graden. Oost-Siberië zakte het zelfs onder de -60 graden.

Deze temperaturen zijn voor ons onvoorstelbaar of niet? En realiseer jij dat de Russische dwerghamster in Zuid Siberië leven? De Russische dwerghamster kent geen winterslaap, ze krijgen wel een wintervacht en die is naast een witte/grijze kleur wat dikker dan de zomervacht.

Ze leven ondergrond en dat moet ook wel. Bij deze temperaturen gaan ze dood. Dat is de reden dat ze hamsteren. In de warmere tijden hamsteren ze voer zodat ze in koudere tijden niet naar buiten hoeven.

Brr krijg er koud van!
Eindelijk ik heb er eentje gefokt: Merle Russisch Blauw 
woensdag, 16 januari, 2008, 10:20 pm - Russische
door Martin Braak
Ja ja, het duurde een tijdje, maar ik denk dat ik er eentje heb! Een Merle Russisch Blauw. Laatst had ik hierover een stukje geschreven, een tegenstrijdigheid. Want een Merle heeft een spierwitte buik en een Zwarte/Russisch Blauwe heeft een éénkleurige. Wat als je dit zou combineren...

Dit exemplaar heeft ook een spierwitte buik, maar de kleur blauw is donkerder. De kop is donker blauw. De ogen zijn net open.

Ik heb dus meer geduld nodig. Kijken hoe het uiteindelijk eruit komt te zien. Of... toch niet en kijk ik niet goed, en is het gewoon een Merle Blauw-wildkleur.

Fokken kan best spannend zijn :)

EDIT 16 april 2008:
Gezien mijn Zwarte Merles moet ik concluderen dat dit geen Russische Blauwe Merle is maar dragend voor Zwart en dat dit zorgt dat de kleur donkerder is.