Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Januari 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.045
    Vandaag: 11
    Gisteren: 59
Merle lijkt op Pearl, maar is niet het zelfde 
dinsdag, 15 januari, 2008, 9:25 pm - Russische
door Martin Braak
In begin toen we net Merles in Nederland hadden, begonnen een aantal mensen te twijfelen of het niet gewoon Pearl zou zijn. Om eerlijk te zijn, ook ik begon te twijfelen. De twee mutaties lijken heel erg op elkaar.

Wanneer je een hele donkere Pearl hebt, dan kan deze ook een volledige aalstreep hebben en kan hij op de kop en achterhand ook heel veel pigment hebben. Dan heeft een Pearl ook een witband.
En tegenwoordig selecteer ik Merles op meer wit. Dat is mooier, ze hebben dan een witband en heel veel witte haren.

Wat maakt nu een Merle anders dan een Pearl? Echte keiharde eigenschappen kan je niet noemen. Een Pearl kan anders uit zien dan een gemiddelde Pearl en dat geldt ook voor een Merle. Maar waar naar mijn mening het echte verschil zit, is de eigenschap van de haren op de achterhand. Bij de Merle heb je volledige normaal gekleurde haren en witte haren. Bij de Pearl zijn de haren wit met een gekleurde haarpunt. Een Merle heeft vaak een deel van de drieboog nog. Ik heb maar weinig Pearls gezien die dat ook hadden. Ook heeft de Merle vaak een klein wit stipje op de kop.

Hoe weet ik zeker dat een Merle echt anders is dan een Pearl qua mutatie? Omdat combinatie kleuren met Merle anders reageren dan met Pearl. Bijvoorbeeld een Mandarijn Merle ten opzichte van Mandarijn Pearl. De aalstreep van de Pearl versie blijft heel erg oranje, terwijl de Merle versie de normale kleur op de kop heeft en ook donkerder wordt. Tevens wordt de aalstreep, net zoals bij een normale Mandarijn, bruin. Wanneer je Beige combineert met Pearl, krijg je een vrij wit dier met donker rode ogen. De kleur van de ogen blijft zichtbaar roder. Dat is bij een Merle niet het geval. Bij een Beige Merle, of Merle Beige (tja volgorde...), is dit niet het geval.

Merle gecombineerd met Beige
Foto behorend bij blog

Een waarschuwing voor de fokkers: gooi geen Pearl door de Merle lijnen. Want als je die twee mutaties door elkaar gooit, dan weet je op den duur niet meer wat je fokt...
Zaagsel is ongezond 
zondag, 13 januari, 2008, 10:40 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Vele zaagselsoorten zijn ongezond voor onze hamsters. Als ik dit tegen iemand zeg, dan is de reactie meestal "ja dat weet ik, veel te veel stof". How wacht even!, dat is ook waar, maar het is daarnaast vaak van naaldbomen afkomstig en dat is giftig.

Zaagsel wordt in Europa grotendeels van naaldbomen gemaakt en bevatten giftige kankerverwekkende stoffen. Het intensieve contact ermee kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan leveraandoeningen en luchtwegen problemen veroorzaken. En het vergroot de kans op kanker.

Meer weten? Lees:
http://www.klaver4dieren.nl/nw009.htm
Badende Campbelli's, wat kan gedrag toch erfelijk zijn! 
zaterdag, 12 januari, 2008, 12:15 am - Campbelli
door Martin Braak
Laatst had ik erover dat gedrag genetisch aangelegd kan zijn. Ik heb een prachtig voorbeeld, een hele bijzondere ervaring. Een pak weg 15 jaar geleden toen ik nog bij mijn ouders woonde had ik een lijn Campbelli dwerghamsters die erg mooi waren. Maar een nadeel was, dat een aantal in het waterbakje gingen zitten op het moment dat het warm was.

Dat is toch niet normaal? Dwerghamsters houden niet van water. Maar deze exemplaren plontsen met de kont in het water en daar zaten ze. Lekker fris.

Nauw ik wist een oplossing! Van een koppel die het ook deden, heb ik de jongen die nog maar 1 dag oud waren verwisseld met een nest Russische dwerghamsters. De rusbaby's werden door de Campbelli opgegroeid en de Campbelli jongen door een Russische dwerghamster vrouwtje. Ging perfect!, en zo konden de Campbelli's het niet van hun ouders afkijken dat ze in het waterbakje moesten gaan zitten als het warm is.

Maar wat deden deze Campbelli's die opgevoed waren door een Russische dwerghamster? Toen ze volwassen waren en het weer warm was, gingen ze ook in het waterbakje zitten. Niet allemaal, een deel.

Zonder voorbeeld hetzelfde gedrag. Raar he?
Rebullie 
dinsdag, 8 januari, 2008, 9:17 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Rebullie. Ken jij het woord "rebullie"? Nauw ikke niet!

Vandaag had ik een nieuwjaarsbijeenkomst van waar ik werk. En zoals elke jaar werd er een nieuwjaarstoespraak gehouden. En dit keer was het thema: Rebullie! Het zou een Twents woord zijn en zou betekenen dat je in opstand komt, op eigen benen staan. Google eens op het woord... Is het nu een zo'n zeldzame woord of wordt het niet vaak gebruikt?

Dat lijkt wel hetzelfde of niet? Zeldzaam of niet vaak voorkomen. Maar toch is het niet hetzelfde. Er zit verschil in. En als je naar de mutaties die bij dwerghamsters voorkomen kijkt, dan zie je hele populaire mutaties en mutaties die zeldzaam zijn. Maar ook variaties die zelden voorkomen.

Als we bijvoorbeeld naar de Russische dwerghamster kijken, dan is de mutatie Imperial zeldzaam. Het wordt nauwelijks gefokt en het leek zelfs erop dat de mutatie uitgestorven was. Weet je niet wat Imperial is? Dit is een dominante mutatie die ervoor zorgt dat een Russische dwerghamster een spierwitte buik heeft. Lijkt leuk of niet? Maar!, het is een lethale factor. Wanneer het gen dubbel geërfd wordt, dan is het vrucht niet levensvatbaar. Wanneer je deze mutatie wel zou hebben, dan gebruik je de dwerghamster met deze mutatie niet zoveel. En als je het niet hebt, dan vind je het zeldzaam. Je kunt er niet aankomen.

Zo zijn er meer mutaties die nu aan het uitsterven zijn! Wanneer een diersoort uitsterft, dan is de wereld in rep en roer... Maar een kleurslag of een mutatie, dan is het niet erg? Kom op! We moeten zo blij zijn met mutaties. Ze komen zo weinig voor!

De volgende mutaties staan op uitsterven:
1. De wavy coat mutatie bij de Campbelli dwerghamster
2. De Imerpial bij de Russische dwerghamster
3. De Rex bij de Campbelli dwerghamster
4. Umbrous factor bij de Campbelli dwerghamster...

... maar om eerlijk te zijn, de Campbelli dwerghamster in Nederland zelf is aan het uitsterven. Er zijn steeds minder fokkers. Ze kunnen bijterig zijn. Ze zijn niet altijd lief. Prachtige kleuren, kunnen goed in groepen leven, maar ik ken maar 2 goede fokkers. Maar 2!

Hoelang zou het duren dat we geen Campbelli's in Nederland meer hebben? Ach het zou niet zo'n vaart lopen denk je?, kijk eens naar de Syrische hamster. De kleuren Donkergrijs en Lichtgrijs zal je waarschijnlijk nooit in levende lijve zien. Ik denk dat ze niet meer bestaan! Foetsie, weg. En het kan best zijn dat het niet lang duurt of Roest is ook weg. Foetsie Chocola kleur. En Foetsie Koper. Was zo mooi he?

Fokkers, rebullie! Wat je fokt, houd het aan. Ga niet elke keer van kleur wisselen, maar blijf bij de kleuren die je fokt. Houd bijzondere kleuren aan en blijft ze fokken. Zo hadden we 15 jaar geleden een prachtige koper lijn in Nederland. Maar wanneer fokkers stoppen, gaan lijnen verloren. Rebullie!, als je stopt, doe niet zomaar je dieren weg, maar probeer nieuwe fokkers te vinden zodat de lijnen behouden blijven.

Wat een woord he? Rebullie :)
Hamster gered 
maandag, 7 januari, 2008, 6:24 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Toen ik thuis kwam en mijn dwerghamsters controleerde, zag ik een Russische dwerghamster die helemaal koud was en heel stil zat. De ogen waren dicht geknepen. Dit is meestal het einde, ze gaan dan meestal snel dood.

Wat ik in zo'n geval doe is de dwerghamster in beide handen houden. Ik maak een vuistje rondom de hamster. Daarna ga ik zachtjes blazen. Ik blaas heel langzaam warme lucht. De hamster warmt dan heel rustig op. Daarna maak ik een vinger nat en dat houd ik tegen het bekje aan. Druppel voor druppel laat ik het aflikken of smeer ik het tegen de lippen.

Daarna heb ik de dwerghamster weer terug gezet en heb ik een klein waterbakje gegeven. Zodat ze zonder moeite kan drinken.

Na een uur zag ik dat de ogen weer open waren en dat ze weer warm van zich zelf was.