Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Januari 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.052
    Vandaag: 18
    Gisteren: 59
Rebullie 
dinsdag, 8 januari, 2008, 9:17 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Rebullie. Ken jij het woord "rebullie"? Nauw ikke niet!

Vandaag had ik een nieuwjaarsbijeenkomst van waar ik werk. En zoals elke jaar werd er een nieuwjaarstoespraak gehouden. En dit keer was het thema: Rebullie! Het zou een Twents woord zijn en zou betekenen dat je in opstand komt, op eigen benen staan. Google eens op het woord... Is het nu een zo'n zeldzame woord of wordt het niet vaak gebruikt?

Dat lijkt wel hetzelfde of niet? Zeldzaam of niet vaak voorkomen. Maar toch is het niet hetzelfde. Er zit verschil in. En als je naar de mutaties die bij dwerghamsters voorkomen kijkt, dan zie je hele populaire mutaties en mutaties die zeldzaam zijn. Maar ook variaties die zelden voorkomen.

Als we bijvoorbeeld naar de Russische dwerghamster kijken, dan is de mutatie Imperial zeldzaam. Het wordt nauwelijks gefokt en het leek zelfs erop dat de mutatie uitgestorven was. Weet je niet wat Imperial is? Dit is een dominante mutatie die ervoor zorgt dat een Russische dwerghamster een spierwitte buik heeft. Lijkt leuk of niet? Maar!, het is een lethale factor. Wanneer het gen dubbel geërfd wordt, dan is het vrucht niet levensvatbaar. Wanneer je deze mutatie wel zou hebben, dan gebruik je de dwerghamster met deze mutatie niet zoveel. En als je het niet hebt, dan vind je het zeldzaam. Je kunt er niet aankomen.

Zo zijn er meer mutaties die nu aan het uitsterven zijn! Wanneer een diersoort uitsterft, dan is de wereld in rep en roer... Maar een kleurslag of een mutatie, dan is het niet erg? Kom op! We moeten zo blij zijn met mutaties. Ze komen zo weinig voor!

De volgende mutaties staan op uitsterven:
1. De wavy coat mutatie bij de Campbelli dwerghamster
2. De Imerpial bij de Russische dwerghamster
3. De Rex bij de Campbelli dwerghamster
4. Umbrous factor bij de Campbelli dwerghamster...

... maar om eerlijk te zijn, de Campbelli dwerghamster in Nederland zelf is aan het uitsterven. Er zijn steeds minder fokkers. Ze kunnen bijterig zijn. Ze zijn niet altijd lief. Prachtige kleuren, kunnen goed in groepen leven, maar ik ken maar 2 goede fokkers. Maar 2!

Hoelang zou het duren dat we geen Campbelli's in Nederland meer hebben? Ach het zou niet zo'n vaart lopen denk je?, kijk eens naar de Syrische hamster. De kleuren Donkergrijs en Lichtgrijs zal je waarschijnlijk nooit in levende lijve zien. Ik denk dat ze niet meer bestaan! Foetsie, weg. En het kan best zijn dat het niet lang duurt of Roest is ook weg. Foetsie Chocola kleur. En Foetsie Koper. Was zo mooi he?

Fokkers, rebullie! Wat je fokt, houd het aan. Ga niet elke keer van kleur wisselen, maar blijf bij de kleuren die je fokt. Houd bijzondere kleuren aan en blijft ze fokken. Zo hadden we 15 jaar geleden een prachtige koper lijn in Nederland. Maar wanneer fokkers stoppen, gaan lijnen verloren. Rebullie!, als je stopt, doe niet zomaar je dieren weg, maar probeer nieuwe fokkers te vinden zodat de lijnen behouden blijven.

Wat een woord he? Rebullie :)
Hamster gered 
maandag, 7 januari, 2008, 6:24 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Toen ik thuis kwam en mijn dwerghamsters controleerde, zag ik een Russische dwerghamster die helemaal koud was en heel stil zat. De ogen waren dicht geknepen. Dit is meestal het einde, ze gaan dan meestal snel dood.

Wat ik in zo'n geval doe is de dwerghamster in beide handen houden. Ik maak een vuistje rondom de hamster. Daarna ga ik zachtjes blazen. Ik blaas heel langzaam warme lucht. De hamster warmt dan heel rustig op. Daarna maak ik een vinger nat en dat houd ik tegen het bekje aan. Druppel voor druppel laat ik het aflikken of smeer ik het tegen de lippen.

Daarna heb ik de dwerghamster weer terug gezet en heb ik een klein waterbakje gegeven. Zodat ze zonder moeite kan drinken.

Na een uur zag ik dat de ogen weer open waren en dat ze weer warm van zich zelf was.
Een vreemde kleur, of toch gewoon Lilac donkeroog? 
zaterdag, 5 januari, 2008, 11:59 am - Russische
door Martin Braak
Gisteren bij het voeren zag ik in een nestje van mijn Zwarte lijn een vreemde kleur. Nader bekeken twijfel ik welke kleur het is. Ik zou zeggen dat het een Lilac donkeroog is, maar het heeft een rare witte ticking en er is geen aalstreep zichtbaar. Het is een donkergrijze kleur. Wat zou dit nauw zijn?

Foto behorend bij blog

En nu maar weer hopen dat dit een nieuwe mutatie is!
Weer White-Face geboren 
vrijdag, 4 januari, 2008, 7:45 am - Roborovski
door Martin Braak
Mijn koppeltje White-Face x Wildkleur hebben weer jongen. Dit keer slechts 2. Dit keer heb ik een ander Wildkleur man gebruikt. En wederom heb ik White-Face uit deze combinatie.

Voor mij wordt het steeds duidelijker dat White-Face dominant is.
Vijf weken bij moeder is zo fout he! 
woensdag, 2 januari, 2008, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
In diverse dierenboeken en op internet lees ik dat je jonge Russische dwerghamsters maar liefst vijf weken bij hun moeder moet laten. Zelf heb ik het idee dat de ene van de ander het naschrijft. Wie in godsnaam heeft dit voor het eerste keer ooit geschreven?

De Russische dwerghamster wil haar jongen nog wel eens verjagen. Meestal haal ik bij dag 21-23 de jongen bij weg. Soms wel eerder wanneer ik merk dat het vrouwtje de jongen niet meer wenst.

Zo overkwam ik vorige week een heel uitzondelijk geval. De jongen van 15 dagen oud werden al door moeder verjaagd. Eentje had een bloedend pootje. Van verte kan ik het meestal al horen, ze krijsen dan gigantisch. Ik heb de jongen direct bij hun moeder weggehaald, ook al is dit nog veel te vroeg. Ik zet ze dan doelbewust in een klein kooitje van 20 x 25 cm en zet een heel klein bakje water in. Daarnaast strooi ik het voer in een hoek, dus geen voerbak. Ze gaan stilletjes in een hoek zitten... maar al snel is het grote lol en gaan ze behoorlijk te keer. Waggelen door dit kleine kooi en lekker veel eten. Ze hebben nu met 3 weken nauwelijks groeiachterstand.

Vandaag bij mijn avondcontrole kwam ik een stukje huid tegen. Domme, de moeder heeft er al eentje "gemold". Ja!, dat hoort ook bij het fokken. Niet altijd gaat alles goed, het gaat ook wel eens fout. Ik ben niet dagelijks thuis en ik ben er niet 24 uur erbij.

Dus wees niet zo dom wanneer je een nestje Rusjes hebt! Haal ze tijdig bij hun moeder eruit!