Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Een vreemde kleur, of toch gewoon Lilac donkeroog? 
zaterdag, 5 januari, 2008, 11:59 am - Russische
door Martin Braak
Gisteren bij het voeren zag ik in een nestje van mijn Zwarte lijn een vreemde kleur. Nader bekeken twijfel ik welke kleur het is. Ik zou zeggen dat het een Lilac donkeroog is, maar het heeft een rare witte ticking en er is geen aalstreep zichtbaar. Het is een donkergrijze kleur. Wat zou dit nauw zijn?

Foto behorend bij blog

En nu maar weer hopen dat dit een nieuwe mutatie is!
Weer White-Face geboren 
vrijdag, 4 januari, 2008, 7:45 am - Roborovski
door Martin Braak
Mijn koppeltje White-Face x Wildkleur hebben weer jongen. Dit keer slechts 2. Dit keer heb ik een ander Wildkleur man gebruikt. En wederom heb ik White-Face uit deze combinatie.

Voor mij wordt het steeds duidelijker dat White-Face dominant is.
Vijf weken bij moeder is zo fout he! 
woensdag, 2 januari, 2008, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
In diverse dierenboeken en op internet lees ik dat je jonge Russische dwerghamsters maar liefst vijf weken bij hun moeder moet laten. Zelf heb ik het idee dat de ene van de ander het naschrijft. Wie in godsnaam heeft dit voor het eerste keer ooit geschreven?

De Russische dwerghamster wil haar jongen nog wel eens verjagen. Meestal haal ik bij dag 21-23 de jongen bij weg. Soms wel eerder wanneer ik merk dat het vrouwtje de jongen niet meer wenst.

Zo overkwam ik vorige week een heel uitzondelijk geval. De jongen van 15 dagen oud werden al door moeder verjaagd. Eentje had een bloedend pootje. Van verte kan ik het meestal al horen, ze krijsen dan gigantisch. Ik heb de jongen direct bij hun moeder weggehaald, ook al is dit nog veel te vroeg. Ik zet ze dan doelbewust in een klein kooitje van 20 x 25 cm en zet een heel klein bakje water in. Daarnaast strooi ik het voer in een hoek, dus geen voerbak. Ze gaan stilletjes in een hoek zitten... maar al snel is het grote lol en gaan ze behoorlijk te keer. Waggelen door dit kleine kooi en lekker veel eten. Ze hebben nu met 3 weken nauwelijks groeiachterstand.

Vandaag bij mijn avondcontrole kwam ik een stukje huid tegen. Domme, de moeder heeft er al eentje "gemold". Ja!, dat hoort ook bij het fokken. Niet altijd gaat alles goed, het gaat ook wel eens fout. Ik ben niet dagelijks thuis en ik ben er niet 24 uur erbij.

Dus wees niet zo dom wanneer je een nestje Rusjes hebt! Haal ze tijdig bij hun moeder eruit!
Een gelukkig nieuwjaar! 
dinsdag, 1 januari, 2008, 12:36 am - Overige
door Martin Braak
Ik wens jullie allemaal een gelukkig en gezond nieuw jaar!

Het is hier in het Oosten zo mistig, dat je niet eens 10 meter ver kunt kijken. Mensen steken vuurwerk af, maar enige wat je ziet is dat de mist qua kleur verandert. De meeste mensen zijn al snel gestopt met het afsteken van vuurwerk. Je ziet geen donder!

De A1 en A35 zijn afgesloten. Dit omdat er diverse ongelukken zijn gebeurd en je niets ziet. Zo zijn hier mensen die verplicht bij de visite moeten blijven. Ze kunnen niet terug rijden. De mist is zo dik, dit heb ik nog nooit meegemaakt.
Mandarijnen donkeroog inkruisen met Geel-wildkleur roodoog 
zondag, 30 december, 2007, 10:57 pm - Russische
door Martin Braak
Bij het fokken van de kleur Mandarijn wordt nog wel eens geadviseerd om Geel-wildkleur roodoog in te fokken. Dit omdat dan de kleur egaler wordt.

Een Mandarijn dragend voor het pink-eyed dilution gen blijkt inderdaad zachter van kleur te zijn. De vraag is of dit generaties lang zo is of dat het slechts een paar keer is. Als we namelijk terug kijken naar de Mandarijnen van 2005, die waren namelijk ook allemaal vrij licht van kleur. Het is maar de vraag of het aan dit gen ligt, of dat het ligt aan het feit dat je een totaal ander lijn inkruist.

Maar het negatieve wat je hiermee veroorzaakt is dat je onbedoelt Mandarijn roodoog fokt. Je selectie per nest wordt kleiner. Wanneer je Mandarijn drager voor Geel-wildkleur roodoog kruist met een Geel-wildkleur roodoog, dan krijg je 50% roodogen. Wanneer je Mandarijn dragers onderling kruist, heeft 25% rode ogen. Maar Mandarijn is een lethale gen. Dan is je nest tevens kleiner, maar gemiddeld is het aantal Mandarijnen meer. Van deze Mandarijnen hebben een deel weer roodogen.

Maar wat je ook mee bereikt, is dat je hybride genen in je Mandarijn lijn fokt. En dat kan ervoor zorgen dat de bouw en type achteruit gaat. Vooral de ogen kunnen minder mooi van worden.

Vandaag had ik email contact met een Duitse fokker en we hadden het over het drinkprobleem die bij de Mandarijnen voorkomt. In het begin hadden we dit probleem niet. Pas veel later kwam dit probleem naar voren. En niet in 1 bepaalde lijn, maar wereldwijd begon het. Het kan wezen dat het Mandarijn-gen met een ander gen niet goed samenpast. Stel nu eens voor dat het Blauw-wildkleur gen bij de Mandarijn het drinkprobleem veroorzaakt. Dat zou veel verklaren. In het begin hadden we zuiver Mandarijn kleur die niet voor Blauw-wildkleur dragen. We hebben in Nederland nauwelijks lijnen Wildkleur waar geen Blauw-wildkleur in voorkomt. Dat zou veel verklaren!