Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Aalstreep, een mysterieuze streep van neuspunt tot staartpunt 
zaterdag, 29 augustus, 2015, 9:30 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Zowel de Russsische als de Campbelli dwerghamster, maar ook de Chinese dwerghamster hebben een aalstreep. Een aalstreep is een donkere streep van neuspunt tot de staartpunt. Hij loopt precies in het midden over de rug. Er zijn veel meer dwerghamster soorten die een aalstreep hebben, maar ook velen die het niet hebben. De Roborovski dwerghamster heeft bijvoorbeeld geen aalstreep evenals de grote soort de Syrische hamster. Je zult denken dat de dwerghamsters die het hebben familie van elkaar zijn. Dat is ook niet het geval. De Chinese dwerghamster is in verte geen familie van de Russische / Campbeli dwerghamster.

Maar andere diersoorten hebben eveneens aalstrepen. Bijvoorbeeld de wilde paard! En lemmingen. Maar informatie waarom deze dieren een gekleurde aalstreep hebben, is niet 123 te vinden. Mijn vermoeden is dat het te maken heeft met de ontwikkeling van de embryo en de ontwikkeling van pigmentcellen (melanocyten). Deze pigmentcellen liggen in de huid van de haarzakjes en worden in embryonale fase op de juiste plaats in de huid gebracht. Als een embryo een paar dagen oud is, reizen de groeiende pigmentcellen via de ruggenmerg naar de juiste plaats. Deze jonge pigmentcellen in ontwikkeling worden melanoblasten genoemd. De groeiende pigmentcellen komen uiteindelijk op de plaats terecht waar de pigment te zien is. Nadat de pigmentcellen op de juiste plaats terecht komen en uitgegroeid zijn, worden deze cellen melanocyten. Zij gaan dan aan het werk en produceren twee soorten melaninen, eumelanin en pheomelanin, dat uiteindelijk de kleur bepaalt. Mijn vermoeden is dat bij dit proces via de ruggenmerg de pigmentcellen een zeer korte reis maken en zij daarom anders ontwikkelen. Zij maken voornamelijk eumelanin aan en dat veroorzaakt de donkere kleur. Tevens hebben deze haarzakjes geen meganisme dat ervoor zorgt dat de haar een agouti opbouw heeft. Normaal heeft een agouti haar namelijk een donkere ondervacht kleur, een wat lichtere middenstuk en een donkere haarpunt. De haren van de aalstreep zijn van basis tot haarpunt eenzelfde kleur.

Foto behorend bij blog

De aalstreep van de Russische dwerghamster ziet er anders uit dan die van de Campbelli dwerghamster. De Campbelli dwerghamster heeft een zeer dunne aalstreep. Zeg maar een nagel dun (2-3 mm). De Russische dwerghamster heeft een veel dikkere aalstreep. Maar er zijn nog meer verschillen. De aalstreep van de Russische dwerghamster wordt zowel op de kop als in de nek breeder. En die van de Campbelli dwerghamster wordt op de kop niet zo breed en blijft smaller doorlopen. En in de nek geen verbreding.

Helaas zien wij bij de Campbelli dwerghamsters steeds meer dikkere aalstrepen. Dit zijn de hybriden onder de Campbelli dwerghamsters. Je leest ook geregeld dat er Campbelli dwerghamsters gefokt worden die super tam en lief zijn. Je kunt ze zo pakken vanuit de kooi en zelfs als je de vinger voor de Campbelli houdt, doet hij niets. Dit is geen natuurlijk karakter van de Campbelli dwerghamster. De Campbelli dwerghamster wordt veelal om zijn karakter gehouden: een wat pittige karakter en meer assertief. Hij is daarom meer aanwezig. Hybriden zorgen er uiteindelijk voor dat de twee soorten op elkaar gaan lijken en je bijzondere eigenschappen van een soort verdwijnen.