Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Epigenetica: van opa naar de kleinkinderen 
donderdag, 9 april, 2015, 8:10 pm - Nieuws
door Martin Braak
In de Vlaams dagblad DeMorgen stond een artikel over epigenetica. Het ging over dat de leefstijl van de vorige generaties verantwoordelijk kan zijn voor obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten in de huidige generatie.

Bij de epigenetica onderzoek is onderzocht hoever bepaalde leefstijlkenmerken later in het DNA van de volgende generaties zichtbaar zijn. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de hongerwinterkinderen. Zwangere vrouwen kregen tijdens de hongerwinter soms maar 500 calorieën per dag te eten. Decennia later bleken hun nakomelingen meer last te hebben van obesitas en kregen vaker diabetes / suikerziekte. En hadden tevens hogere cholesterolgehalte. Expert in de epigenetica professor Tim de Meyer is van mening dat dit epigenetisch is.

De Universiteit van Adelaide onderzocht bij dieren hoe de levensstijl van ouders de gezondheid van hun ongeboren kinderen kunnen beïnvloeden. Hiervoor worden muizen gebruikt. De onderzoeken zijn nog gaande, echter het lijkt erop dat geboren kinderen geen nieuw begin maken, maar een hele erfenis met zich mee krijgen. Wel wordt een kanttekening gemaakt dat muizen een gemiddeld leeftijd van twee jaar kennen en mensen veel langer leven. Het is de vraag of de effecten bij mensen even groot zijn.

Epigenetica heeft effect bij het fokken van dieren. Zo denk ik dat epigenetische invloeden zijn met betrekking tot de Russische dwerghamsters afkomstig uit Engeland en die ik nu ruim 5 jaar fok en apart houd. Ik fok ze alleen maar onderling en kruis geen ander bloedlijn in. De eerste exemplaren waren heel donker van kleur. De Nederlandse Russische dwerghamster is warm bruin van kleur. Ik merk dat heel geleidelijk de kleuren hetzelfde worden. Mijn "Engelse" lijn wordt lichter en lichter van kleur. Nu denk je, tja, daarop selecteert Martin. Nee!, omdat dit om lijnteelt gaat, selecteer ik niet op uiterlijk. De selectie vindt zoveel mogelijk willekeurig plaats. Dit om diversiteit te waarborgen.

Andere onderzoeken toonden eenzelfde effect aan. Bijvoorbeeld wanneer mannelijke tamme ratten te veel vetten eten, krijgen de dochters hiervan vaker diabetes. Voeding is daarom zeer belangrijk en moet niet op bespaart worden. Het zou zomaar kunnen zijn dat doordat ik jarenlang eenzelfde voeding geeft, dit invloed heeft op de bruine kleur van de Russische dwerghamster.




Overige blogposts worden nu geladen...