Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.040
    Vandaag: 6
    Gisteren: 59
Hoe wordt een Russsiche dwerghamster gekeurd? 
zondag, 15 juni, 2008, 1:17 pm - Russische
door Martin Braak
Bij de vereniging NMC kunnen Russische dwerghamsters op evenementen van hun gekeurd worden. Een keurmeester kijkt of de Rus aan de standaard voldoet. Op dit moment zijn er maar twee kleurslagen erkend, namelijk de Wildkleur en de Blauw-wildkleur.

Erkend wil zeggen dat er een uniforme standaard is en dat fokkers tegen elkaar kunnen strijden. De overige kleurslagen zijn nog niet erkend en daar moet je een eigen geschreven standaard bij doen. Eens in het jaar kan je kleurslagen voor erkenning aandragen. Deze kleurslagen moeten goed van kwaliteit zijn, 2 mannen en 2 vrouwen, moeten regelmatig geshowd worden en moeten goed beschreven zijn. En de keurcommissie is erg streng.

Waar wordt de Russische dwerghamster Wildkleur op gekeurd? Ten eerste op de bouw. De Russische dwerghamster moet niet groter zijn dan 7 tot 8 cm. Hij moet niet te zwaar zijn en moet er gezond uitzien. De ogen moeten zwart van kleur zijn en moet glanzen. De ogen moeten voldoende uit elkaar staan. De oren moeten recht op staan en mogen niet te groot zijn. De kleur moet bruingrijs zijn en de onderkleur blauwzwart. Op de buik mogen geen grote buikvlekken voorkomen. Voor diverse elementen worden punten toegekend.

Zelf ben ik niet zo keuringliefhebber en dat komt mede omdat ik niet helemaal met de standaard eens ben (de oren moeten recht op staan, daar ben ik o.a. niet mee eens). Maar ook omdat ik zelf niet in de picture wil staan en dat ik geen wedstrijd met mijn dieren wil voeren.

Maar heel af en toe neem ik een paar mee. Misschien dat ik in het najaar wat vaker ga showen.