Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.053
    Vandaag: 19
    Gisteren: 59
De ogen van de Campbelli dwerghamster 
zaterdag, 29 december, 2007, 8:51 am - Campbelli
door Martin Braak
De ogen van de Campbelli dwerghamster staan dichter op elkaar dan die van de Russische dwerghamster. Als jij een fokker bent van de Campbelli dwerghamster, dan moet je daar goed op letten!

De Campbelli dwerghamster komt voor in de steppengebied. Ze leven daar in kleine gangenstelsels die ze zelf hebben gegraven. Ze hebben vijanden die in hun gangenstelsels komen. Ze moeten deze vijanden eruit jagen. Dit doen ze door agressieve aanval, erop af en bijten of met hun poten slaan.

De ogen staan daarom dichter op elkaar. Ze kijken naar voren en hebben een korte blik.

De Russische dwerghamster woont in een ander gebied, namelijk het zuidelijk gedeelte van Siberië. Hun vijand is o.a. de uil. Wanneer er gevaar dreigt, gaat de Russische dwerghamster stil zitten. De ogen van de Rus staan veel meer uit elkaar. Ze hebben een weide blik.

De vorm van de ogen is ook anders. Bij de Campbelli dwerghamster zijn de ogen meer ovaler dan die van de Russische dwerghamster. Bij de Rus zijn de ogen meer rond. De Campbelli dwerghamster kan gemakkelijk met de ogen knijpen, terwijl de Rus dit niet zo goed kan. Wanneer je een wilde Campbelli aait, dan knijpt hij met de ogen.
Selecteren is gevaarlijk 
vrijdag, 28 december, 2007, 6:28 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Welke dwerghamster selecteer jij als fokker? Is het de mooiste qua kleur, of is het de mooiste aalstreep? Wat ik vaak zie en ik betrap mij daar zelf ook op, is het selecteren van de mooiste dikkert.

Selecteren is heel erg gevaarlijk. Onbewust kan je op afwijkingen of foute dingen selecteren. Als je consequent op dikheid selecteert, dan krijg je mega dikke dwerghamsters. En waarom zijn deze dwerghamsters dik? Bijvoorbeeld de ziekte diabetes kan ervoor zorgen dat een dwerghamster veel dikker is. Als dit in een lijn zit, dan kan dit verergeren door voor de dikste te gaan.

Mooie eigenschappen kunnen negatieve eigenschappen met zich meebrengen. Wanneer je op iets selecteert, kan het zijn dat andere genen meegaan. Je kunt namelijk niet op genen selecteren. Genen op een chromosoom zijn gekoppelde genen, en hoe kleiner de afstand, hoe minder snel twee genen los gekoppeld worden.

Een theoretisch voorbeeld: wanneer op een chromosoom genen zitten die ervoor zorgen dat de dwerghamster een prachtige kop heeft en op hetzelfde chromosoom zit een afwijking, en je selecteert consequent op die mooie kop, dan heb je een groter kans dat je ook die afwijking selecteert.

Een wetenschapper zei ooit tegen me, wil je het goed doen, dan moet je eigenlijk een dobbelsteen pakken wanneer jij dwerghamsters selecteert. Gewoon willekeurig zonder dat je ergens op selecteert.

Dit gaat regel recht tegen de gedachten in qua fokken. Als fokker zijnde ben je bezig om iets te verbeteren. En dat betekent automatisch selecteren.
Bezig met een update van de kleuren en mutaties die bij de Rus voorkomen 
woensdag, 26 december, 2007, 8:44 pm - Overige
door Martin Braak
Op dit moment ben ik bezig met het herschrijven van het onderdeel Russische dwerghamsters - kleuren en mutaties. Ik heb besloten om de pagina op te splitsen. Ik vond de huidige pagina te lang worden. Er komt nu een menu waarin alle kleuren overzichtelijk onder elkaar staan en per kleur kan er meer informatie opgevraagd worden.

Het schrijven levert soms best wel ergenissen op. Ik heb het menu geschreven en het werkt perfect in Internet Explore. Maar helaas het werkte niet in Firefox. Ik moest eerst weer uitvinden waarom het niet werkte en daarna herschrijven. Pfff! Waarom moeten die twee programma's nauw zo anders werken?

Bij het beschrijven van de kleuren merk ik dat ik per kleur best wel wat over kan vertellen. Het wordt dus weer compleet en overvol aan informatie. Ook moet ik nog weer nieuwe foto's selecteren.

Maar het duurt nog wel een paar weken voor dat het online staat!, of ik moet aankomende dagen heel veel zin hebben en doorwerken. Wie weet!
Zwarten zijn loperiger, karakter kan genetisch zijn zoals koprolmakers en zwemmers 
dinsdag, 25 december, 2007, 9:27 pm - Russische
door Martin Braak
Op Exoknaag hadden we over de karakter van de Russische dwerghamster in de kleur Zwart. De Russische dwerghamster is van nature een bangerik en krijst wanneer hij bang is. Ik heb lijnen waar dit nauwelijks meer gedaan wordt. De Zwarte Russische dwerghamster doet c.q. deed dat ook. Door het kruisen van de Zwarten met mijn eigen lijn, is dit grotendeels al eruit gefokt.

Maar wat typisch is, is dat veel Zwarten erg loperig zijn. Wanneer ze bang zijn, lopen ze gigantisch hard naar de andere kant van de kooi. Ook op de hand zijn ze loperiger. Ik moet er meer tijd besteden om ze tammer te maken.

Ook heb ik exemplaren die al wat rustiger zijn en net zo sulletjes zijn als mijn Wildkleur lijn.

Karakter kan genetisch zijn, maar karakter kan ook kleur gebonden zijn. Zo zijn er rattenfokkers die exact hetzelfde ervaren met de Zwarte tamme rat. Die kunnen ook loperiger zijn.

Typisch dat het karakter genetisch kan zijn of zelfs kleurgebonden kan zijn. Je denkt dat ieder dwerghamster individueel is. Maar bijvoorbeeld de koprolmakers (Russen die tegen hun voerbak opspringen en achterover springen) en de zwemmers (Russen die constant op de rug gaan liggen en de poten bewegen) is erg genetisch en daar moet niet verder mee gefokt worden, als je dit eruit wilt hebben.

Maar!, niet alles is genetisch. Zo heb ik wel eens Roborovski dwerghamsters proberen te redden. Dit door jongen over te plaatsen naar een nestje met Russische dwerghamsters. Een keer was een Roborovski met nestje overleden en die jongen had ik ook overgeplaatst. Helaas gaat dit niet altijd goed, er bleef 1 Roborovski in leven. En die trok met 1 Russische dwerghamster op, en dit was zo schattig. Normaal raad ik iedereen af om verschillende soorten bij elkaar te houden, maar in dit geval leek mij geen probleem. Deze twee dwerghamsters kregen een leuke kooi met een molentje en ze hebben tot de dood bij elkaar gezeten. Ze trokken altijd met elkaar op en liepen samen in het molentje. Maar wat typisch was!, was dat dit Rusje exact hetzelfde gedrag overnam van de Roborovksi dwerghamster. Hij was even vlug en niet hanteerbaar.

Ik heb nog een verhaal over de Campbelli dwerghamsters die op warme momenten in het waterbakje gingen zitten. Maar dit vertel ik een ander keer!

Maar wat weer heel typisch is: Russisch Blauw (Zwart gecombineerd met Blauw-wildkleur) is bij mij juist heel rustig van karakter.
Fijne feestdagen 
maandag, 24 december, 2007, 10:55 pm - Overige
door Martin Braak
Hierbij wens ik alle bloglezers fijne feestdagen!