Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
White-face, update 
woensdag, 27 augustus, 2008, 9:17 pm - Roborovski
door Martin Braak
Ja ja, als je dit jaar mijn weblog heb gelezen, dan weet je dat White-face een beetje een mysterie is of het dominant of recessief is. Er zijn mensen die denken dat het recessief is omdat een fokker uit een normale x normale een White-face heeft gekregen. Daarnaast zijn er meerdere fokkers die achter elkaar geen White-face uit een combinatie White-face x normaal hebben gerkegen. Het moet wel...

Nee! Ik ben nog steeds overtuigd dat het dominant is. Vorige week kreeg ik een mailtje uit Berlijn van een fokster waar ik af en toe mail. Die fokt met een aantal White-face Roborovski's waaronder een paar van mij. En zij heeft uit White-face x normaal ook White-face gefokt.

Maar veel belangrijker is wat ze mij laatst schreef!!!! Ze heeft een nestje White-face x White-face en daar zit ook normale tussen.

En dat kan niet met recessieve mutaties. Wat nu nog uitgezocht moet worden, is waarom er zoveel nestjes zonder White-Face zijn. Puur toeval? Bij mij kwamen White-face uit de combinatie White-face vrouwtje x normaal man. Ik krijg de indruk dat er geen White-face geboren wordt uit de combinatie White-face man x normale vrouw. Of verbeeld ik me?

Wordt vervolgd!
Ukkies, ze zijn schattig, maar het is natuurlijk altijd de vraag waarom! 
maandag, 25 augustus, 2008, 8:37 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Heel soms zit in een nestje een achterblijvertje. We noemen... hmm, ik ingeval... noem het een ukkie. Vaak zie je dat ze later weer bijtrekken en zelfs zo groeien dat je niets meer ziet.

De vraag is natuurlijk altijd waarom. Vorig jaar had ik een bijzonder geval. Een Russische dwerghamster die veel kleiner was dan de rest en ook klein bleef. Maar toen het 6 weken oud was, begon hij ineens te groeien. Toen hij redelijk groot was, kwam ik pas tot de ontdekking dat deze dwerghamster een deel van de onderkaak niet had. Bij het zuigen heeft het waarschijnlijk niet alle melk kunnen drinken. De onderkaak is waarschijnlijk bij de geboorte afgebeten.

Wat ook wel eens gebeurd is dat een baby niet in het nest ligt. Het vrouwtje gaat het nest uit en trekt per ongeluk een kleintje mee. En daarna begint het wel te piepen, maar soms merkt de moederhamster dit niet of pas erg laat. In hele bijzondere situaties kan dit een paar keer gebeuren. Wanneer dit gebeurd, dan is het kleiner dan de rest. De sterkste baby zuigt in principe het meest, de zwakkeren het minst. Die worden door de rest weggedrukt. Zo kan er voorkomen dat een baby hamster veel minder melk krijgt en dus in groei achter blijft.

Maar soms is het genetisch aangelegd. Genencombinaties die niet goed samen gaan en zorgen voor iets wat niet te verklaren is. Maar deze ukkies kom ik niet zo vaak tegen.

Deze maand heb ik weer een geval, een hele bijzonder geval. Ik zag dit jong al begin deze maand. Op het moment dat de jongen bij de moeder weg konden, kon dit ukkie nog niet weg. Ik heb hem daarom bij de moeder en vader gelaten. Dit ging een kleine week goed. Toen begon moederhamster hem te verjagen. Ik heb hem daarom apart gezet in een mini kooitje. Om hem warm te houden, heb ik doelbewust 2 andere kleine hamsters erbij geplaatst, twee die net bij moeder wegkonden. Na een week zijn deze twee weer weg gehaald, dit omdat ze groot genoeg waren.

Maar dit heeft ervoor gezorgd dat ukkie wel warmte kreeg en ook nog eens lekker kon spelen. Ukkie zit nu alleen en eet best veel, hij krijgt 2 keer per dag eten. 1/4 deel van wat een volwassen hamster krijgt. Om een beeld te vormen, dit dwerghamstertje is iets groter dan 2 cm.

Foto behorend bij blog

Afgelopen weekend heb ik hem op het hamsterforum bij vraag en aanbod gezet en iemand heeft zich gemeld. En hij heeft een naam!: Pip. Op 6 september gaat hij weg. Het is dan ook geen knuffeldier, maar een hamster die extra verzorging krijgt. Misschien dat hij wel zo groot wordt dat hij normaal is, wie weet. Maar de vraag blijft altijd: waarom is hij zo?
Qua weer is het niet echt mooi weer 
zaterdag, 23 augustus, 2008, 8:09 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Dit jaar is wel heel bijzonder qua weer. In mei hebben we hele mooie zomerse dagen gehad en in juli/augustus was een 1,5 week lang mooi, maar het waaide wel hard. Windkracht 3-4. Wel typisch is dat we elke dag mooie temperaturen hebben van pak weg 20-25 graden.

De weerman had het over klimaatverandering. Ik vind het eigenlijk erg overdreven dat men nu over klimaatverandering hebben, natuurlijk is dat wel aan de gang, maar dit weer is daaraan niet direct te verwijten. Of we elk zomer hetzelfde weer hebben.

Toen ik ongeveer 15 jaar oud was, hadden we een hele regenachtige zomer. Ik weet dat nog heel goed, omdat ik toen een eigen muziekprogramma geschreven had. Dit op de Commodore Amiga in assembler. Maar daarvoor heriiner ik me ook zomers die erg warm waren en met veel onweer.

Wat wel aan het toenemen is dat op 1 moment gigantisch veel regen valt en dat de straten blank staan.

Dit jaar hebben mijn hamsters ingeval totaal geen probleem gehad! Niet te warm! Maar ... Niet te vroeg juigen! Want we hebben een keer een hele mooie september gehad, een maand met top weer en erg warm. Wanneer was dat ook alweer? Was dat 1 of 2 jaar geleden?
Aubiouse, ik heb de overstap gemaakt! 
donderdag, 21 augustus, 2008, 6:04 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Al een tijdje geleden was ik aan het zoeken naar een goed adresje voor Aubiouse en eindelijk heeft mijn broer die gevonden! Vandaag is het dan, bye bye zaagsel, welkom Aubiouse!

Aubiouse is een hennep strooisel dat vijf keer ontdaan is van stof. Het is zo goed als stof vrij. Daarnaast is het voordeel dat het 4x meer vocht absorbeert dan zaagsel. Het is 100% natuurlijk en is voor dwerghamsters comfortabel. Daarnaast is het biologisch en wordt in de natuur snel afgebroken.

Natuurlijk is het duurder, maar ten opzichte van de voordelen is dit waard.

Foto behorend bij blog
Pas op bij het opzetten van koppels, het weer bepaald mede wanneer ze gaan fokken! 
maandag, 18 augustus, 2008, 8:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Dit jaar kon ik wat moeilijk van mijn jonge dwerghamsters af en dan gebruik ik deze tijd om eens rustig wat nieuwe dwerghamsters te selecteren. Zo heb ik in juni en juli een aantal hele mooie koppels opgezet. Prachtige Russische dwerghamsters.

Wat me opvalt is dat een deel nu al jongen hebben. Beetje aan de vroege kant. Niet dat het een groot probleem is, maar het is nog maar net half augustus, dus al met 12-13 weken oud.

Ik merk dat het moment van koppel vormen invloed heeft wanneer ze gaan fokken en of ze gaan fokken. In de zomertijd gaan ze snel fokken. Ik merk zelf dat in de winter ook een piek is, dan gaan ze ineens fokken c.q. sneller fokken.

Zo vreemd is dit natuurlijk niet. In deze tijd kunnen ze in het wild ook gerust fokken, maar natuurlijk niet wanneer de winter in aantocht is. Maar wel als de winter is en het einde inzicht is.

De Roborovski dwerghamster is daarin helemaal apart, alhoewel er steeds vaker sneller gaan fokken. De Roborovski moet een winter overbruggen om te gaan fokken. Winter overbruggen is wanneer ze een koud moment hebben gehad. Ook een woonkamer kan dit al veroorzaken, 's nachts in de winter is het koeler. Vroeger zette ik ze in de berging, waar het lekker koel was. En drie weken later op de zolder waar het lekker warm was. Bij mij gingen ze zo direct fokken.

Toch heb ik dit jaar een paar meldingen gehad van jonge dieren die dit jaar opgezet zijn en toch gaan fokken. Maar realiseer dat in mei prachtig weer was, echt zomers. Daarna is het stukken minder geweest, kouder en regenachtiger. Daarna werd het weer warmer. Het kan toeval zijn...