Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie.
Klik hier voor het blog menu
Hamsters en vroegtijdig overlijden 
maandag, 26 december, 2022, 10:12 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Hamsters worden 2 jaar. Het woordje gemiddeld wordt vaak weggelaten. Maar in werkelijkheid is het gemiddeld, plus afgerond op, 2 jaar. Ik vond een tijd geleden een tabel op internet met leeftijd vergelijk hamster versus mens. Niet dat ik helemaal mee eens ben en zal later eens naar een eigen tabel kijken. Tabel was:
1 maand = 14 jaar
2 maand = 20 jaar
4 maand = 26 jaar
6 maand = 34 jaar
8 maand = 42 jaar
10 maand = 50 jaar
12 maand = 58 jaar
2 jaar = 70 jaar
3 jaar = 100 jaar

Hoeveel mensen ken jij die al met 58 jaar overleden zijn? Naarmate ik ouder word, zijn er rond mij heen mensen die vroeg overleden zijn. Dat gebeurd ook met hamsters. Niet ieder hamster wordt 2 jaar oud.

Eind vorig jaar had ik een nest Campbelli dwerghamsters en die waren niet lief qua karakter. Ik heb de mannen bij elkaar in een kooi gezet en dat waren totaal 7 mannen.

Foto behorend bij blog

Hierboven staan ze leuk op de foto. Twee hiervan zijn al overleden. En dat is veel te vroeg. Reden weet ik niet. Maar als je naar het bovenstaande tabel kijkt, dan is hun leeftijd pak weg 60 jaar. En dan kan je ook een plaats geven.

Dat 2 jaar gelijk staat aan 70 jaar ben ik het niet mee eens. Je ziet dat 12 maand 58 jaar is en dat, naar mijn mening, gemiddelde Russische en Campbelli dwerghamster 1,8 jaar oud wordt. Dat betekent dat 18 maanden oud gelijk staat aan 70 jaar (zeg maar) en 2 jaar gelijk staat aan 80 jaar. Dus die verhouding klopt niet. En ik vind dat 12 maand niet gelijk staat aan 58 jaar. Dus ik moet hier nog eens heel goed over nadenken.

Als fokker houd ik het heel goed in de gaten. Mijn stamboom daarin worden de hamsters die binnen een jaar overlijden donkergrijs ingekleurd. Ik doe er niet iets mee verder, behalve als ik een jonge hamster selecteer. Want als er heel veel donkergrijs in voorkomt, dan selecteer ik die hamster niet. Dat komt trouwens zelden voor. Ik had een tijd geleden een geval waar ik drie donkergrijze voorouders zag en dit aan ??n kant. Dan wil ik die risico niet lopen. Want er zijn drie keer op een rij iets geweest waardoor de hamster binnen een jaar overleed.

Foto behorend bij blog

Dit zijn twee exemplaren waarvan ??n reeds overleden is. Trouwens, de kleur was na paar maand niet meer van elkaar te onderscheiden. Ik vermoed dat de mutatie Grijs invloed heeft op de intentie van de kleur.
Campbelli dwerghamsters met blauwe iris 
zondag, 25 december, 2022, 10:01 am - Campbelli
door Martin Braak
Ik dacht eerst dat ik staar bij mijn Campbelli dwerghamsters zag. Alleen overdag dat ik keek, zag ik niets. Totdat ik laatst eens meer ging opletten. En wat zag ik?

Campbelli dwerghamsters met helderblauwe iris. En dat is alleen in de avond goed te zien. Omdat hun iris meer openstaan. Het is lastig om dit goed op foto te zetten, maar laatst maakte ik wat kerstfoto's en daarop is het goed te zien.

Ik heb ook naar de afstammelingen gekeken en ik heb een oud vrouwtje gevonden die maar ??n oog een blauwe iris heeft. Dat is de voorouder en zelf vermoed ik dat het om een nieuwe mutatie gaat die hier ontstaan is.

Ik heb zelf nog nooit eerder gehoord. Laat staan dat ik het nog nooit bij hamsters, muizen, ratten gehoord heb. Of eigenlijk, nog nooit bij knaagdieren gehoord heb.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Maar tja wat moet je ermee? Selectie is heel lastig en het is alleen als het erg donker is en licht aan doet, te zien. Ik gok dat de vererving recessief is en niet aan kleur gebonden is. Ik heb wildkleur exemplaren die het hebben (oorspronkelijk moeder is een wildkleur exemplaar). Ik heb dit ook bij Grijs. En gezien het feit dat ik slechts een paar heb, vermoed ik dat dit een recessieve mutatie betreft.


Fijne feestdagen 
zaterdag, 24 december, 2022, 8:20 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik wens al mijn (blog) bezoekers fijne feestdagen! Merry Christmas!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Schimmel gen bij Campbelli dwerghamster heeft misschien Grijs nodig? 
zondag, 6 november, 2022, 7:51 pm - Campbelli
door Martin Braak
De "nieuwe" onbekende mutatie bij de Campbelli dwerghamster krijgt steeds meer vorm te krijgen. Ik heb een gevlekte Campbelli dwerghamster gekruist met wildvang lijn en walla 8 stuks wildkleur zonder enig vlek. Die ga ik gebruiken om verder te onderzoeken wat nu precies voor gen het is. Het is ingeval geen bont-factor die bekend is en met zekerheid geen Platinum.

Wat ik bij het fokken en hamsters op leeftijd nu zie, is dat ook Grijze exemplaren vlekken kennen en ook schimmel effect kunnen krijgen.

Zoals dit exemplaar:

Foto behorend bij blog

Closeup van de haren:
Foto behorend bij blog

Je ziet bij deze Grijs Opal heel veel witte haren zijn gekomen.

Deze foto van hem stamt van maart 2022. En toen zag je nog geen enkel witte haar. De verschimmeling is pas nu een maandje aan de gang:

Foto behorend bij blog

En de vacht toen:

Foto behorend bij blog

Een ware verandering!

Dit is ??n van zijn kindjes:

Foto behorend bij blog

De umbrous gen zorgt er ingeval voor dat de onbekende Schimmel gen direct impact heeft.

Nu is het uitzoeken waarom de ??n schimmel is en de ander gevlekt. We analyseren en fokken verder! Wordt vervolgd :)
Ach zomaar wat hamsterpraatjes 
zondag, 23 oktober, 2022, 7:21 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het is alweer eind oktober en ik merk dat ik weinig schrijf, weinig programmeer en dat de tijd zo hard voorbij gaat. Het is op het werk ook erg druk. Maar bij de hamsters gebeurd er van alles.

Mijn bijzonder Campbelli dwerghamster met witte vlekken heeft nu al jongen. En de vader is een Campbelli dwerghamster afkomstig van wildvang lijn en draagt dus met 100% zekerheid geen standaard kleurmutaties. Dit is de eerste stap om de puzzel op te lossen wat voor mutatie het precies gaat. Ik vermoed zelf dat het om de schimmel s-mutatie gaat die vergelijk baar is met Polywhite bij de Syrische hamsters. De reden dat ik dit vermoed is dat ik nu een Grijs Opal mannetje heb die na een jaar witte harendek krijgt. Dit is schimmel. En analystische blik die ik heb, zeg ik dat het gecombineerd met Umbrous het voor sneller schimmel effect zorgt (dus op jongere leeftijd schimmel, wat lijkt op Platinum). En in combinatie met zwart het zorgt voor witte vlekken. Maar ik moet ook zeggen dat ik grijze kleuren heb gezien met witte vlekken. Dus misschien is het in combinatie met grijs dat het zorgt voor witte vlekken.

Dit is een puzzel wat nog wel wat jaartjes gaat duren. Wat ik zeker weet is dat grijs bij de Campbelli dwerghamster niet op de c-locus ligt.

Beige hybride Russische dwerghamster project leidt tot niets. Het is een project wat ik al vier jaar fok en dit in kleine aantallen. Maar ik begrijp nu wat precies gebeurd. Het heeft te maken met de donker robijnkleurige ogen dat in begin veller rood is. Ze zijn zeer slecht ziend en dat maakt het dat ze anders gedragen dan de andere rusjes. Ze hebben normaal geen last. Dus gewoon in de kooi zie je niets aan. Maar wil je een Beige exemplaar pakken, dan gaat hij vreemd kijken. Dat komt omdat hij veel meer op gehoor focust. De kleurmutatie krijg ik niet beter gefokt. Het lijkt gekoppeld aan de kleurmutatie. Enig manier om beter te krijgen is misschien in het donker fokken. Maar dat is niet wat je wilt. Draaikop defect was vroeger twee verschillende defecten. Dat hadden wij vroeger niet door. De scheve kop defect is weg. Het was vroeger een combinatie van constant scheef houden van de kop met slecht zien.

Het weer was tot half september erg warm. En nu is het nog steeds warm. Wel is het zo dat de laatste paar weken veel geregend heeft. En ze voorspellen dat aankomend maand nog steeds warmer zal zijn dan anders. In de zomer fokte mijn dieren veel slechter dan nu. Ineens na de echte warmte begonnen veel Rusjes weer te fokken. Maar wat ik ook merk is dat ze weten dat het herfst is en winter wordt. Ik merk dit bij de Campbelli dwerghamsters waar bij de groepen ook oudere exemplaren zitten. Daar wordt meer gekibbeld en gevochten. Leuk dat je ze in groepen kunt houden, maar wanneer er leeftijd verschillen zijn, dan gaan ze nu nieuwe rangordes bepalen. Bij de Russische dwerghamster zie ik meer verjagen van het mannetje. De vrouwtjes verjagen hun mannetje zodat ze niet verder fokken. Denk ik. Bij de Roborovski's zagen we dit vroeger ook rond deze tijd. Dat er meer geknokt werd rondom oktober.

Mandarijn + Merle is ook iets wat vreemd is. En ik vermoed dat bepaalde kleuren door warmte be?nvloed worden. Ik merk dat de Merles wat donkerder zijn en dat Mandarijn + Merle nu met warmer weer wat meer echte witte vlekken kent. Of het is toeval. Maar meestal zie je Merle + Mandarijn niet echt de Merle tekening meer.