Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Erfelijk belast door poep, artikel van NPO wetenschap 
woensdag, 25 maart, 2015, 7:23 am - Nieuws
door Martin Braak
Eigenschappen en/of defecten kunnen genetisch lijken, terwijl het door bacteriën of virussen veroorzaakt kunnen worden. En dit kan van ouders op kinderen door gegegeven worden. Een artikel op NPO wetenschap:

Een eigenschap waarvan men dacht dat die erfelijk was, blijkt van moeder op kind over te erven via haar darmbacteriën. Dat is waarschijnlijk het topje van de ijsberg: het roept twijfels op over de resultaten van veel meer proefdierexperimenten in het verleden.

Sommige muizen hebben veel immunoglobulineA in hun darm (en dus in hun poep, een makkelijke manier om dit te meten), andere bijna niets. ImmunoglobulineA (IgA) is een antilichaam, een stof die het lichaam beschermt tegen microscopische indringers. De gevestigde wijsheid was, dat dit verschil rechtstreeks is terug te voeren op genetische verschillen. Onderzoekers in St Louis, VS, hebben nu ontdekt dat het verhaal ingewikkelder is.

Kinderen van een hoog-IgA moeder zijn inderdaad zelf ook hoog-IgA, en idem voor laag-IgA, mits ze geïsoleerd opgroeien. Maar als je in het laboratorium een kolonie hoog-IgA muizen laat opgroeien in een kooi naast een kolonie laag-IgA muizen, worden beide kolonies laag-IgA.

Complex ecosysteem

Al snel rees het vermoeden dat bacteriën in de darm hier iets mee te maken hadden. Muizen (en mensen) hebben een complex ecosysteem van micro-organismen in hun darm, de darmflora, waarvan bekend is dat het op allerlei manieren de stofwisseling en het immuunsysteem beïnvloedt. Dit ecosysteem 'erft' een muis deels van de moeder, doordat bacterieën al kort na de geboorte oversteken naar de baby.

De eigenschap 'laag-IgA' blijkt nu dominant aanwezig te zijn in de darmflora: het DNA van muis en moedermuis wordt overruled door het type darmflora. De onderzoekers controleerden dit door muizen te behandelen met een cocktail van krachtige antibiotica, zodat ze geen darmflora meer hadden. Dan nemen muizen de eigenschap laag-IgA niet over van soortgenoten in een naburige kooi, maar erven ze die van hun moeder. Anderzijds was laag-IgA over te brengen door poeptransplantatie van de ene muis naar de andere, ongeacht of de muis genetisch hoog- of laag-IgA was.

Overerving via het darmkanaal

Deze bevinding heeft mogelijk veel bredere consequenties. Als het darmkanaal een sluiproute is voor quasi-overerving, zou dit een aantal verwarrende resultaten kunnen verklaren van eerdere experimenten met genetisch gemanipuleerde muizen. Ook valt niet uit te sluiten, dat resultaten van experimenten waarbij tot nu toe alleen aan genetische overerving is gedacht, in feite 'via het darmkanaal' tot stand kwamen. Dat maakt nogal wat uit als je probeert een medicijn tegen een ziekte te vinden.

De onderzoekers bepleiten dat bij experimenten om de genetische component van allerlei eigenschappen of ziektes helder te krijgen, de controlegroep proefdieren samen moet opgroeien met de groep proefdieren die genetisch gemodificeerd is of behandeld werd, zodat ze een darmflora hebben die in de relevante opzichten hetzelfde is. Verschillen tussen de behandel- en de controlegroep die dan nog optreden zijn waarschijnlijk echt genetisch, dat wil zeggen: terug te voeren op het DNA van de moeder en/of de vader.

Misschien zou twee controlegroepen nog beter zijn: een die samen met de behandelgroep opgroeit, een tweede die apart opgroeit.

Vertically transmitted faecal IgA levels determine extra-chromosomal phenotypic variation, Clara Moon e.a., Nature AOP, 16 februari 2015

Door: Arnout Jaspers (Wetenschapsredactie NPO)


Verschimmelen, en dat bij de Russische dwerghamster 
dinsdag, 24 maart, 2015, 9:01 pm - Russische
door Martin Braak
De eerste Zwarte Campbelli dwerghamsters verschimmelden helemaal. Ze werden van boven geheel wit, evenals een deel van hun gezicht. Het werden net panda beertjes. Bij de Russische dwerghamster heb ik dit nooit gezien, tot dit exemplaar. Ik heb een Russisch Blauw golvend haar vrouwtje dat al erg op leeftijd is. En heel langzaam wordt ze witter. Bij de Campbelli's was het al na paar maanden. Dit is pas veel later begonnen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zeer bijzonder!
Het is weer lente! 
zondag, 22 maart, 2015, 8:00 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ongelovelijk zeg, het is weer lente! De eerste 13 weken van het jaar zijn weer voorbij en dat is ontzettend snel gegaan zeg. Afgelopen twee weken zat ik om de dag in Amsterdam voor mijn werk en de dagen waren erg lang, vroeg weg en laat terug. De verzorging van de hamsters gaat voor en zo doende zijn er veel mailtjes blijven liggen.

Zo af en toe zijn er dagen met mooi weer, zo ook vandaag. Gisteren was het bagger weer zeg. De zon krijgt al kracht en het eerste groen begint al te groeien. Qua fok gaat dit binnenkort tot een babyboom leiden, verwacht ik althans. Ben benieuwd! Wat mij opvalt, is dat al mijn Merles donker zijn, erg donker van kleur. En niet één nest, verschillende nesten. Zojuist was mijn broer Peter bij mij en heb ik dit ook laten zien. Bijzonder, er moet iets zijn wat dit triggert en ik vermoed temperatuur. Was het niet zo dat 2-3 weken geleden de zon ook zo scheen en warmer was?

Volgende week wordt de tijd verzet en over twee weken is het alweer pasen! Pasen vind ik altijd leuk om de bekende paasfoto's te maken. Het komt ook omdat weer goed licht is. In de winter is het licht niet zo goed en is het veel lastiger om goede foto's te maken. De fotosessies zijn vaak kort van duur, omdat een hamster niet blijft zitten. De eerste paar minuten zijn crusiaal, want dan kijkt de hamster "wat gebeurd hier?", zo ook vandaag. En werkelijk ik maakte weer een wereldfoto... was mijn camera niet goed afgesteld! Fuck the Duck, echt jammer!

Afgelopen weken heeft One.com de servers waar ik veel websites host geüpdate. Dit is de vervelenste update die ik mee gemaakt heb. Mijn website gebruikt php-functies die in de toekomst niet meer ondersteund worden. Ik kan de foutmeldingen uitzetten en dan doet alles, maar dat wil ik niet. Ik wil zien of ik een programmeerfout heb gemaakt. Ik moet dus bepaalde scripts herschrijven. Dat is niet alleen voor mijn eigen website, ook het forum SchilderenEnzo.nl heeft big issues. Dit is een forum waar ik op de achtergrond in beeld ben voor technische hulp. Het tekenforum is in 2004 ontstaan toen ik PraatPlaats.nl nog had. Brigitte was de beheerder van het forum en dit forum liep vanaf het begin al goed. Ik ben in 2007 met PraatPlaats gestopt en heb het forum toen overgezet naar SchilderenEnzo.nl zodat het forum verder kon. Maar door dezelfde update werkte het forum, gebaseerd op phpbb, eveneens niet meer goed. Ik heb afgelopen weekend het forum geüpgrade, alleen dat liep niet zoals het zou moeten... De database is zodanig groot geworden dat de conversie vast liep. En de backup van de database was niet meer terug te zetten... i.v.m. de grootte. Het is mij uiteindelijk gelukt om de fouten te fixen en de conversies handmatig uit te voeren. Daarna zag ik dat de template niet goed werkte. Repareren was te complex. Samen met Brigitte hebben we een nieuwe template uitgekozen en geïnstalleerd. Ik heb het techinische deel gedaan en Brigitte de layout.

Aankomende tijd zal ik mijn scripts verder aanpassen. Zo zal er af en toe een bugje te zien zijn. Maar al-om-al verwacht ik dat het snel gebeurd is. Het komt goed!

Mislukte foto:
Foto behorend bij blog

En deze is net mislukt i.v.m. het oortje, ach ja:
Foto behorend bij blog

Kijk maar hoe donker de Merles zijn:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Engelse lijn Russische dwerghamsters worden steeds lichter van kleur 
zondag, 22 maart, 2015, 10:48 am - Russische
door Martin Braak
Al meer dan vijf jaar lang fok ik met Russische dwerghamsters afkomstig uit Engeland. Ze stammen van enkele koppels af en tot vandaag heb ik geen ander bloed ingefokt. Dit om zo een lijn op te zetten die totaal onverwant aan mijn eigen lijn is. Het gaat om een heel ander soort lijn: ze hebben heel veel ticking, ze fokken op een wat later leeftijd en de tussenpauzes zijn langer. Daarnaast heb ik gemerkt dat ze in groepen veel rustiger zijn en groepsgewijs kunnen leven. Ik laat jonge Rusjes namelijk altijd groepsgewijs opgroeien en wanneer ze pubberen, moet ik ze scheiden. Dat gebeurt bij de Engelse lijn niet. Ze gaan niet kibbelen met elkaar. Ze zijn ook kleiner en lichter dan mijn eigen lijn.

Wat typisch is, is dat ze in begin heel donker van type waren. Echt prachtig hoe donker ze waren. Bij het selecteren, probeer ik willekeurig uit te kiezen. Dat doe ik bewust om zo diversiteit te waarborgen. Maar ze worden qua wildkleur steeds lichter. En het is niet zo dat in een nest lichtere en donkere varianten voorkomen. Ze zien er allemaal gelijk qua kleur uit.

Kijk en vergelijk, vandaag op de foto gezet:
Foto behorend bij blog

Foto 2009:
Foto behorend bij blog

Foto 2010:
Foto behorend bij blog
De geschiedenis van Knagerfestijn 
zaterdag, 21 maart, 2015, 5:05 pm - Evenementen
door Martin Braak
De eerste Knagerfestijn is gehouden op 5 en 6 juni 1993 te Oss, waar de hobbybeurs Creatief georganiseerd werd. De 2e tot en met 5e Knagerfestijn werden gehouden in het Ouwehands Dierenpark te Rhenen (5 en 6 maart 1994, 1 en 2 april 1995, 27 en 28 april 1996, 26 en 27 april 1997).

Aantal dieren:
1e keer: 296 dieren
2e keer: 485 dieren
3e keer: 403 dieren
4e keer: 447 dieren
5e keer: 521 dieren

Het aantal gekeurde tamme ratten werd steeds groter, 1e keer 13, 2e keer 69, 3e keer 99 en 4e keer 127 stuks. Kleurmuizen lag altijd tussen de 86 en de 123 stuks. De Syrische hamsters altijd tussen de 54 en de 80 stuks en de Russische dwerghamsters 53 en de 68 stuks. Campbelli dwerghamsters waren in het begin veel aanwezig, maar door dat Campbelli fokkers er in deze tijd stopten, werd dit minder. 1e keer 48, 2e keer 89 en daarna zakte het weg naar 17 en 10 stuks.

Aantal inzenders:
1e keer: 20 inzenders
2e keer: 54 inzenders
3e keer: 53 inzenders
4e keer: 81 inzenders
5e keer: 109 inzenders

Knagerfestijn werd in samenwerking met NMC (nu NKV) georganiseerd door Rolf en Anneke Captijn, Judith Lissenberg, Lydia en Kees Donkersteeg, René Bastiaans, echter wegens familie omstandigheden was René 1e keer nauwelijks aanwezig. Na de 2e keer stopte René met fokken en organiseren. In 1998 werd het team versterkt door Cees en Coby de Best.

Later werd Knagerfestijn een ééndags evenement en gehouden op de eerste zaterdag van september. De laatste keer dat Knagerfestijn georganiseerd is, was op 1 september 2012. Dit betrof de 18e editie van Knagerfestijn en het aantal ingeschreven dieren bedroeg 80.

Foto behorend bij blog