Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
N.K.V. Bokaal, 7 april 2013 Exoknaag 
zondag, 24 februari, 2013, 9:21 pm - Evenementen
door Martin Braak
Op 7 april 2013 vindt er een groot evenement plaats: N.K.V. Bokaal. Dit wordt DE grootste knaagdieren evenement van 2013. Let op mijn woorden!!

In het kort: Rebas Trofee gaat op in N.K.V. en de N.K.V. Bokaal is de vervanger van Rebas Trofee. Door samen te gaan combineren wij de krachten van elkaar. Enerzijds de systemen, enthousiasme, de formules en anderzijds de kwaliteit van keuringen en organisatie.

Voor dit evenement is een aparte website opgericht in drie talen: www nkvbokaal nl (edit 2018 site bestaat niet meer).

Iedereen kan meedoen, ongeacht of je wel of niet lid bent en ongeacht of je wel of geen fokkerskaart hebt. Iedereen is met zijn of haar dieren welkom, of je topfokker bent of dat je wilt weten hoe de keurmeester jouw dieren vindt. Het is de gelegenheid om je dieren te laten toetsen. En op veel keuringen worden toch bijzonderheden geconstateerd. Denk bijvoorbeeld aan N.K.V. clubdag vorig jaar. Daar concludeerde de keurmeester dat de oren van de Syrische hamsters te laag zaten en dat ondervacht van de Blauw-wildkleur niet altijd zelfde is. Het is een handvat voor fokkers.

Met betrekking tot de ratten vindt er een heel bijzonder soort keuring plaats. Lees daar op de website meer over!!

Kom jij ook? Schrijf in!!

Yes!, gratis 3 gb ruimte erbij! Actie One.com 
zondag, 24 februari, 2013, 4:50 pm - Overige
door Martin Braak
De webhosting One.com heeft een actie lopen dat wanneer je een nieuwe klant aanbrengt je 3 gigabyte aan ruimte bij krijgt. Dit levenslang. Hierover heb ik een weblog geschreven inclusief een link waarmee dit verwezenlijkt kan worden.

Vandaag logde ik in en wat zag ik... 3 gigabyte aan ruimte erbij! Op 20 februari 2013 doorgevoerd.

Geweldig! Super! En gaaf! Want nu kan ik verder met uitbouwen qua films en foto's. Want mijn website is al meer dan 4 gigabyte groot.

Diegene die dit heeft gedaan: dankje!

By the way, mijn site verbruikt 70 gigabyte dataverkeer per maand. Dat is bij One.com geen probleem, geen extra rekening ... We gaan naar de 100 gigabyte binnenkort denk ik :)
Help mijn hamster knaagt aan de tralies! 
zaterdag, 23 februari, 2013, 7:04 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Toevallig kreeg ik afgelopen week een aantal vragen over hetzelfde onderwerp. Namelijk emails over hamsters die aan de tralies knagen. Ze mailen omdat ze ongerust zijn. Heeft de hamster stress? Of verveeld hij zich? Wat kan ik doen om het te laten stoppen?

Hamsters zijn knaagdieren en het verschil met haasachtigen is dat knaagdieren zowel boven als onder snijtanden hebben. Deze snijtanden groeien door. Ze worden dus steeds langer en langer wanneer zij niet zouden slijten. Deze tanden moeten slijten. Van nature slijten ze door het eten van hard voer zoals noten. Maar dit is vaak niet voldoende. Dat is de reden dat een hamster gaat knagen aan bijvoorbeeld een voerbakje of tralies. Het is niet een vorm van stress.

Foto behorend bij blog

Wel is onderzocht of een groter kooi effect heeft op het knaaggedrag. En dat is het geval. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat hoe groter de kooi, hoe minder langdurig geknaagd wordt. Maar het aantal keren dat geknaagd wordt, was bijna even vaak (link http://www.kleineknaagdieren.nl/artikel ... /index.php). Ook de diepte heeft effect op knaaggedrag. Zo bleek dat bij 10cm bodembedekking veel meer geknaagd werd dan bij 40cm bodembedekking. Bij 80 cm bodembedekking stopte het knagen geheel (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016815910500393X).

Wil je het knagen van tralies verminderen, dan moet je knaagmateriaal in de kooi leggen. Zoals wc-rollen, keukenrollen, voertros, harde noten, etc. Maar dit wil niet zeggen dat het altijd helpt. Vooral de Syrische hamster knaagt graag aan de tralies.

Wanneer je een nieuwe hamster hebt of een hamster opvangt die veel knaagt, kijk dan altijd of de tanden niet te lang zijn. Als deze te lang zijn, moet deze namelijk geknipt worden. Dit kan je zelf doen met een nageltangetje bijvoorbeeld of door een dierenarts laten doen.

Foto behorend bij blog
Hamsteren! 
donderdag, 14 februari, 2013, 9:19 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Hamsteren!, een kreet die Albert Heijn twee keer per jaar gebruikt voor een reclameactie waarbij hamsters een hoofdrol in hun reclame filmpje spelen. Hamstereeeeeen!!! Nadruk wordt gelegd dat klanten korting krijgen als ze meerdere van een zelfde product kopen. Het gaat puur om meer volume te verkopen. En hamsteren geeft aan dat door meer van hetzelfde te kopen, mensen voorraad opbouwen.

Een hamster hamstert voedsel. Ze proppen onderweg voedsel die zij vinden in hun wangzakken. Voornamelijk zaden en noten. Dit blijft namelijk goed. Groente willen ze ook wel meenemen, maar dat bewaren ze niet lang. Dat gaat namelijk rotten.

Deze week zag ik één van mijn hamster met volle wangzakken in haar molen lopen. Prop vol! En dan denk ik, waarom? Blijkbaar is er toch een stukje instinkt dat ervoor zorgt dat deze hamster al het voer eerst ging verzamelen en daarna in de molen gaat lopen. Geweldig om te zien! En ik moest er wel ff om lachen!

Foto behorend bij blog
Winterweer 2013 
zondag, 10 februari, 2013, 9:23 pm - Russische
door Martin Braak
Het is weer winter, het sneeuwt geregeld weer en het wordt weer kouder! Ik hoorde dat deze winter in top 10 staat qua sneeuwdagen. Niet te geloven zeg.

Foto behorend bij blog

Wat ik bij mijn Russische dwerghamsters zie is dat wat ik qua nieuwe koppels in november opgezet heb, allemaal zijn gaan fokken. Zij voelen aan dat het kouder is en dat het lente gaat worden. Dus zonder dat zonnetje op de hamsterkamer heeft gestaan, beginnen ze nu masaal te fokken. De trigger is de kou denk ik. Veel fokkers zorgen voor een stabiele temperatuur. En dat is denk ik niet zo goed t.b.v. het fokken. De Russische dwerghamster kent seizoenen en die seizoenen voelen ze en zien ze. En die moet je nabootsen.